Eko dilema

Jesu li pamučne vrećice baš toliko dobre?

03. rujan 2021.
Fotografija: Profimedia 

Plastika je "big no", to već svi znamo. Ali, što s gomilom pamučnih vrećica koje smo kroz godine skupili?

Budite iskreni - koliko pamučnih vrećica imate kod kuće? Jasno, koristite ih kad idete u dućan jer ste se odrekli plastike, i to je sasvim razumljivo i pohvalno. No, vjerojatno je da imate barem 10 ili više pamučnih vreća. 

Kad smo ih uopće toliko skupili? I prije nego što su klimatske promjene postale vruća tema na globalnoj sceni, prije 15-ak godina, počeli smo skupljati tzv. ekološke vrećice. Smatra se da je među prvima veliku pomamu za ovim komadom pokrenula britanska dizajnerica  Anya Hindmarch, koja je 2007. dizajnirala tote torbu s natpisom "Ja nisam plastična vrećica". U suradnji s ekološkom agencijom Swift, torba se prodavala u supermarketima za pet funti. Cilj je bio potaknuti potrošače da manje koriste plastične vrećice. Više od 80.000 ljudi stajalo je u redu kako bi kupili svoju pamučnu vrećicu, a cilj je postignut. U tri godine, do 2010., broj prodanih plastičnih vrećica u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je s 10 milijardi na šest. 

image
Dizajnerica Anya Hindmarch sa svojim popularnim pamučnim torbama
Fotografija: Rex Features

Pamučne su torbe postale način oglašavanja. Brendovi su ih dijelili vjernim kupcima, ili su ih prodavali za malene iznose, a kupci su ih onda ponosno nosili, radeći tako stalno reklamu brendu. Svaki festival ima svoje, vole ih posebno manji, neovisni brendovi, kojima je to sjajan način marketinga - jer osim ekološke komponente, tu je i efekt hodajuće reklame. A kupci dobiju ne samo vreću za kupnju, nego i trendi komad koji služi za identifikaciju s brendom. Često se nose umjesto "pravih" torbi, posebno u alternativnoj zajednici. Pamučna vreća američkog magazina The New Yorker postala je pravi statusni simbol jer je ne možete kupiti, samo dobiti na poklon ako se pretplatite na prestižni magazin. Od 2014., kad su krenuli s programom besplatnih pamučnih vreća s originalnim dizajnom, podijeli su ih dva milijuna diljem svijeta. 

image
Glumica Zazie Beetz s New Yorker torbom
Fotografija: Rex Features

Pamučne vrećice uvijek su se koristile u luksuznoj modi jer su služile zaštiti određenih proizvoda od prašine i oštećenja, primjerice za kožne torbe ili cipele. Nisu bile namijenjene nikakvom drugačijem korištenju. No, u posljednje vrijeme su posvuda i koriste se da "štite" proizvode koji takvu zaštitu ne trebaju. Dobijete ih, primjerice, ako naručite neki luksuzan proizvod i odaberete "eko pakiranje". 

No, što je loše u njima? Evo, samo uz površno gledanje po stanu, izbrojala sam ih 12. Najčešće koristim dvije do tri, jedna mi je uvijek u torbici za svaki slučaj, neke koristim ovisno o njihovoj veličini, za različite potrebe, ali svakako ne koristim svaku - svaki dan. A prema istraživanju danskog ministarstva okoliša i hrane, da bi bila održiva, točnije da bi poništila svoj utjecaj na okoliš, jedna se torba od organskog pamuka mora iskoristiti barem 20.000 puta. To znači da bismo jednu morali nositi svaki dan 54 godine. Samo jednu - a gdje je ostalih 11? 

Uzgoj pamuka jako je iscrpljujuć za okoliš jer je potrebno puno vode, a tu je i problem s prisilnim radom. Naime, smatra se da više od 20 posto pamuka za zapadnjačke modne brendove dolazi iz Kine, a proizvode ga Ujguri u pokrajini Xinjiang, narod koji je pod stalnim pritiscima kineskih vlasti te ih progone, zatvaraju u "kampove za preodgoj" i prisiljavaju na rad. 

image
Koliko vi pamučnih torbi imate kod kuće?
Fotografija: Unsplash

Još jedan problem predstavlja recikliranje pamučnih torbi, što je teže nego što mislimo. Naime, procjenjuje se da se uspješno reciklira tek maleni dio pamuka koji se svake godine proizvede, preciznije 15 posto od 30 milijuna tona. Tu su i kemijske boje koje u sebi često sadrže PVC, kojima se nanosi logo na torbu, a koja se zbog toga ne može reciklirati, osim ako se ne izreže obojeni dio. 

No, uz sve te probleme, stručnjaci upozoravaju da su, iako problematične, pamučne torbe ipak neusporedivo bolji izbor od plastike jer za pamuk se ne koriste fosilna goriva koja stvaraju efekt staklenika, kao za plastiku, koja je i potpuno nerazgradiva i ostaje u prirodi i oceanima.

"Uspoređivanje ta dva materijala nije dobro jer dovodi do zbunjenosti, a potrošačima se prenosi poruka da ne postoji rješenje", kaže profesorica okolišnih studija na Sveučilištu Pace, Melanie Dupuis. Postoje i drugi materijali koji su održivi i bolji od samog pamuka - recimo, Anya Hindmarch sada svoje torbe proizvodi od recikliranih plastičnih boca. A što se tiče našeg osobnog doprinosa, možda nam ipak ne treba toliko torbi i vrećica, bile one plastične ili pamučne.