Kacey Musgraves

Od zaljubljenice u country do pop dive

31. prosinac 2021.

Fotografija: RexFeatures

Mislav Živković

Djevojku možeš otjerati sa sela, ali country ne možeš istjerati iz nje. Nakon što je godinama provocirala konzervativnu scenu žanra, kantautorica je konačno doživjela i komercijalni uspjeh.

Američka country pop diva Kacey Musgraves imala je sve: njezin album "Golden Hour" 2018. pobrao je sve pohvale i publike i kritike, a iduće je godine dobio i dva Grammyja. Sam uspjeh albuma bio je još značajniji zbog svoje tematike i inspiracije: friško udana i duboko zaljubljena, koliko u svog muža, pjevača Rustona Kellyja, toliko i u svijet oko sebe, Kacey je "Golden Hour" zamislila kao slavlje života i ljubavi. Sam naziv albuma zaziva "zlatnu uru", doba dana kad sunce izlazi ili zalazi i boja nebo u tople nijanse, najljepši trenutak dana kada se vidi sva ljepota sunca i neba.

Nakon što je već godinama izazivala konzervativnu country scenu svojim pjesmama koje su propitivale ruralni mentalitet, naglašavale žensku snagu te iskazivale njezin opušten stav prema kanabisu i psihodelicima, Kacey je konačno zaživjela svoju "zlatnu uru": postigla je i komercijalni uspjeh i kreativnu slobodu, njezin privatni i poslovni život međusobno su se nadopunili. I kritika i publika prepoznali su njezin talent i oduševili se mudrošću i ljepotom u njezinim naizgled jednostavnim stihovima o prirodi, ljubavnoj sreći, polaganom tempu života i zadovoljstvu. Kad nam na pamet padnu najveća glazbena ostvarenja, uglavnom je riječ o dramatičnim albumima koji puno češće nastaju iz prekida, tragedija i velikih životnih prekretnica. Kacey je, nasuprot tome, zacementirala najljepše trenutke, svoje ostvarene snove, u jedan od najboljih albuma proteklog desetljeća.

image

Fotografija: RexFeatures

Kako to u životu često i biva, Kacey se danas, nakon tri godine, vratila na glazbenu scenu, i to nakon rastave braka, s albumom i istoimenim kratkim filmom, "Star-crossed", koji je predstavila kao tragediju u stilu Romea i Julije. U šali je dodala da je svjesna da kao country pjevačica nije mogla a da ne izda barem jedan album o rastavi tijekom svoje karijere, i da nakon svakog uspona slijedi pad. Tako se i njezin brak nakon svoje zlatne ure raspao, a ona je iskoristila vrijeme oporavka da bi stvorila novi album o nesuđenoj ljubavi. Prosječni bi slušatelj očekivao možda tugu, očaj, krivnju i ostale stvari koje nam padaju na pamet kad čujemo riječ “tragedija” - i potom se razočarao, jer na "Star-crossed" tako dramatičnih trenutaka zapravo i nema. Tragičnost njezinog neuspjelog braka prikazuje se na način koji je mnogo sličniji tragičnosti o kojoj piše francuski filozof Jacques Derrida u vlastitoj analizi "Romea i Julije": ne radi se o tragediji ljubavi, nego o tragediji vremena. Romeo i Julija ne umiru zato što se ne vole, nego zato što je vrijeme za ljubav pogrešno: pismo koje bi ih trebalo spasiti ne stiže na vrijeme, a oni se upoznaju u krivo vrijeme, premladi i pritisnuti bremenom dviju zaraćenih obiteljskih kuća. Naravno, Romeo i Julija ovako otvaraju niz pitanja od kojih je ono najdramatičnije: postoji li uopće pravo vrijeme za ljubav ili se ona može dogoditi samo u pogrešno vrijeme?

image

Fotografija: Profimedia 

Kacey se, međutim, time ne opterećuje previše. Glavni tematski fokus novog albuma nisu pitanja krivnje ili ispitivanje zašto je pošlo po krivu. Tragedija se prihvaća kao uzrok više sile, odljubljivanja s kojim nitko od ljubavnika nije imao ništa. Naprotiv, u prvom je planu zapravo proces oporavka nakon rastave i šarolik spektar emocija koje je Kacey tijekom toga iskusila, od rezigniranosti preko usamljenosti do nostalgije i, konačno, optimizma i zahvalnosti. “Oporavak se ne odvija linearno”, naglašava na svom singlu "Justified", koji je nedavno izvela na SNL-u, i to potpuno gola - izuzev obaveznih kaubojskih čizama - naglašavajući tako iskrenost emocije. Iz produkcijskog tima emisije potvrdili su da je to prvi takav nastup ikoga na njihovoj sceni. Kacey je počela kao lepršava zaljubljenica u country koja je propitivala svijet američkog juga, što je kulminiralo vedrim albumom o ljepotama ljubavi, a danas je prava crossover pop-diva koja će dosegnuti još veći broj slušatelja svojim albumom potaknutim rastavom braka. 

image

Pjevačica, višestruka dobitnica nagrade Grammy, po crvenom
(ružičastom!) tepihu Met Gale prošetala jefantastično
utjelovivši Barbie Doll

Fotografija: RexFeatures

I tu se događa jedan zanimljiv kontrast u životu pjevačice u kojem će se brojni slušatelji pronaći. Ona je doživjela ostvarenje svojih snova o ljubavi i dokumentirala ga na svom prekrasnom glazbenom ostvarenju 2018. Prošla je i raspad svojih snova u godinama koje su uslijedile te i od njih napravila još jednu glazbenu kompilaciju koja će je dovesti do još većeg broja slušatelja. Umjesto da krivi život i okolnosti, ona ih prihvaća i čini jedino što je u trenutku kad smo pogođeni tragedijom zapravo moguće, a to je - nastaviti. Kacey je pokazala da je ono što bismo smatrali ispunjenim snovima samo jedna etapa u dugom procesu ostvarivanja samih sebe. Bilo da je riječ o ostvarenim ili izgubljenim snovima, i jedni i drugi su podatan materijal za oblike umjetničkog stvaranja, kao i za otkrivanje novih stvari o sebi. Samim time, ljepota ostvarenih snova možda nije u samoj činjenici da su se ostvarili, nego da smo ih mogli iskoristiti da sami nastavimo stvarati i ostvarivati se.

*Dodati na playlistu: Kacey Musgraves - Slow Burn + Justified