Iza brenda Gešenk

Iz prijateljstva i ljubavi prema kuhanju nastao je domaći brend grickalica koje morate probati

31. svibanj 2021.
Fotografije: Boris Kovačev/ CROPIX

Nikolina i Matea su ambiciozne 29-godišnjakinje kojima se hobi pretvorio u posao, a mi smo kušali i provjerili po čemu su ovi začinjeni orašasti plodovi posebni.

One su najbolje prijateljice, od nedavno poslovne partnerice, uspješne i mlade žene koje su hobi pretvorile u posao. Istovremeno su jako stylish i kako se slažu u poslu, tako se slažu i u modnom ukusu pa su nas dočekale u matching outfitima - trapericama i bijeloj košulji. Nikolina Benco Kordić, po struci liječnica i Matea Arapović, digital content media team leader, poznaju se od srednje škole, a njihovo ime od sada vežemo za novi brend na našem tržištu. Zove se Gešenk i specijaliziran je za grickalice "za pod zub", ipak nešto drugačije od onih koje inače grickate u slobodno vrijeme.

image
29-godišnjakinje njeguju sličan i jako stylish stil

Matea i Nikolina pod imenom Gešenk proizvode jako ukusnu mješavinu orašastih plodova koja se sastoji od indijskih oraščića, badema i lješnjaka. Proizvodi su veganski, bez glutena i začinjeni su tek sa šećerom, malo soli i s kajenskim i crnim paprom koji je zaslužan za spicy dio ove priče. A cijela ideja krenula je slučajno i dodatno je pogurana pandemijom korone.

image
Brend grickalica Gešenk za sada nudi Spicy Nuts mješavinu u dvije varijante: 200 grama (50 kn) i 400 grama (80 kn)

"Obje obožavamo kuhati, eksperimentirati i isprobavati nove recepte, a volimo biti i u ulozi domaćina i organizirati druženja za svoje prijatelje i bližnje. Za vrijeme korone dodatno smo isprobavale nove stvari, a kada su ljudi probali ovu mješavinu, oduševili su se", govore cure o početcima. Također, ideja Gešenka je da on bude - poklon, kako mu ime govori (njem. Geschenk - poklon), za odlazak u goste, kao prilog uz razna pića, uz plate, voće... Zaista, spicy orašasti plodovi slažu se uz sve. 

image
Od hobija do uspješnog posla

Recepturu su prilagodile sebi kako bi konačni proizvod dobio poseban, prepoznatljiv okus - kažu, drugi su ga isprobali kod kuće, ali okus nije bio isti. Kako bi zadržale posebnost, pomno paze na pravu temperaturu pećnice i omjer sastojaka, pa su i količine u kojima se jedan batch proizvodi male. Poseban okus i kombinaciju hrskavog i ukusnog oraščića postižu samo ako ne idu na masovnu proizvodnju. Ona je izvorno krenula u njihovoj kuhinji, no kako su počele stizati narudžbe preko društvenih mreža, Matea i Nikolina su proizvodnju preselile u kuhinju Cook Hub, mjesto koje nudi odgovarajuće aparate za kuhanje i iznajmljuje se na dnevnoj ili tjednoj bazi, što je za male poduzetnike idealno rješenje. 

image
Isprobali smo Gešenk spicy orašaste plodove uz platu domaćih proizvoda

"Sastojci su jednostavni i ide ih malo, tek kako bi se napravila opna oko orašastih plodova koja zatim daje savršeni spoj svega...Nakon što se našim poznanicima svidio okus, odlučile smo krenuti u posao", govori Nikolina i ističe da je izazov bio upravo u pokretanju i legaliziranju samog posla. Tu su se susreli s najvećim preprekama, no otkako je osnovan Instagram profil, narudžbi je sve više pa uskoro planiraju i otvaranje web shopa na kojem će se njihovi proizvodi moći naručiti. Do tada će ponudu obogatiti s novim kombinacijama i proizvodima koje će zadovoljiti svako nepce.

image
Matea Arapović i Nikolina Benco Kordić dijele zajednički stil, ukus i ljubav prema kuhanju

Društvene mreže, kažu, od velike su važnosti za uspjeh posla, kao i dobar glas, odnosno preporuka usmenim putem pomoću koje lako pronalaze nove klijente. Između ostalog, jedan griz je dovoljan kako biste o ovim oraščićima poželjeli sve ispričati prijateljima, pa će ovakvom metodom, vjerujemo, brzo pronaći nove gurmane željne drugačije, domaće i ukusne grickalice. Kao što smo spomenuli na početku teksta, Matea i Nikolina slično razmišljaju i dijele slične ideje pa prepirke nisu česta pojava kod njih. Umjesto toga, radije razgovaraju o novim idejama koje će uvrstiti u ponudu Gešenka, a koje nakon prvog kušanja Spicy Nuts grickalica nestrpljivo očekujemo.