Promjena percepcije

Kako prebroditi dane u kojima se ne želite vidjeti u ogledalu?

06. travanj 2021.
Fotografija: Unsplash

Svi znamo koliko je važno prihvaćati sebe u potpunosti, no nije realistično da se uvijek osjećamo dobro u svojoj koži.

Čak i ako se većinu vremena osjećate dobro u svom tijelu, imate samopouzdanja i ne opterećujete se onime što drugi misle o vama, postoje dani kad vam je teško pogledati se u ogledalo i biti zadovoljni. Razlozi mogu biti razni, no sasvim je uobičajeno i normalno ponekad se osjećati nezadovoljno. I dok za druge često imamo bezgranično puno razumijevanja i podrške, za sebe često ne možemo napraviti isto. Bez obzira na to kako izgledamo, ponekad se svi osjećamo loše, ružno, nepoželjno. 

"To mi se često događa ako mi neka odjeća koju nosim neko vrijeme više ne pristaje. Onda se uvjerim da je to zato što sam donijele neke loše odluke", kaže body positivity influencerica Sian Westley. 

Naravno, u tome se ne treba izgubiti. Nećete ništa dobiti od dana samosažalijevanja. Postoji nekoliko načina na koje čak i te loše dane možemo preokrenuti u svoju korist. 

Igrajte se odjećom

Ako se ne osjećate dobro u svom tijelu, vrlo je vjerojatno da vam se neće sviđati nijedan outfit koji taj dan probate. Bit ćete ekstra kritični, frustrirani i nervozni jer vam ništa ne stoji onako kako ste zamislili, što dovodi do još goreg raspoloženja i osjećaja. Dobra ideja je imati jedan outfit za takve dane koji će uvijek funkcionirati - ne samo što će vam dobro stajati, nego ćete se osjećati odlično u njemu. 

"Toksični savjet koji ste vjerojatno čuli je da na svoje 'loše dane' treba nositi crno, i to samo zato što ona 'stanjuje' liniju. To podrazumijeva da izgledate dobro samo ako izgledate mršavo, što nije istina", kaže psihologinja i osnivačica platforme The Mindful Cook, Josie Buck. Neka vaš go-to outfit bude u izraženim bojama, odnosno neka odražava vašu osobnost, ali i podiže raspoloženje. 

Self-care

Ne mislimo da trebate ostaviti sve, nazvati na posao da ste bolesni i ostati u krevetu gledati serije cijeli dan. Self-care podrazumijeva prakse koje će vas podsjetiti na vašu vrijednost te vas opustiti. To znači da bi bilo odlično kad biste, primjerice, započeli dan zdravim doručkom i šalicom fine kave, kad biste iskoristili modu i šminku da vam daju mali boost samopouzdanja, javite se prijateljima ili pauzu na poslu iskoristite za kratku meditaciju ili pisanje dnevnika. Samo pet minuta dnevno koje ćete posvetiti isključivo sebi i tome da se osjećate dobro u vlastitoj koži promijenit će način na koji razmišljate o sebi. 

Pokrenite se

Vježbanje, odnosno bilo kakva fizička aktivnost često se poistovjećuje isključivo s gubljenjem kilograma i mršavljenjem. To ne mora biti tako. Kretanje nam pomaže da se osjećamo bolje fizički i psihički - bitno je samo osloboditi se pritiska da ta vježba mora rezultirati manjim tijelom i brojem kilograma. Pronađite ono što vam najviše odgovara - bila to šetnja po prirodi, plesanje po stanu ili lagana joga bit će dovoljni da vam se percepcija promijeni. 

Glazba

Nemojte podcjenjivati snagu dobre glazbe. Kad ste posljednji put pustili svoju omiljenu playlistu i zaboravili na sve osim na najdraže pjesme? Radi se također o jednom od alata self-carea koji će vam pomoći u dizanju raspoloženja, bilo da ste kod kuće ili vani. Složite playlistu omiljenih pjesama, s posebnim naglaskom na one koje pozitivno utječu na vas i dižu vam raspoloženje. 

Ne uspoređujte se

U trenucima kad se osjećamo loše, vrijeme je da zastanemo i pitamo se zašto se tako osjećamo, što je uzrokovalo taj prezir prema refleksiji u ogledalu taj dan. Je li to bio nečiji komentar, post na Instagramu, loše sjećanje? Vrlo često društvene mreže mogu imati negativan utjecaj na nas jer vidimo tuđa savršena tijela i živote te se pitamo što s nama nije u redu, zašto smo tako različiti te zbog čega se još nismo promijenili. Usporedbe s drugima nikad nisu korisne, samo ćete si nabiti dodatne komplekse, a u tom stanju potpuno ste fokusirani na svoje nedostatke. Sva kritičnost koju biste trebali imati prema savršenim postovima na Instagramu usmjerite prema sebi. Sjetite se da društvene mreže nisu stvarni život, da nemate pojma što se događa i kroz što prolaze osobe za koje mislite da su savršene, a najvažnije od svega - prestanite misliti da ste manje vrijedni jer ne izgledate ili ne živite kao oni. 

Pronađite podršku 

Društvene mreže možete koristiti na puno korisnije načine. Primjerice, pronađite ljude koji su vam slični ili se bave stvarima koje vas zanimaju. Koliko mogu biti štetni, društvene mreže mogu biti i korisne i povezati vas s ljudima koji imaju isti cilj. Pazite da se radi o autentičnim savjetima koji vam mogu pružiti podršku i utjehu, ali budite oprezni. Ako se zbog nečijih postova osjećate loše, bez grižnje savjesti kliknite "unfollow". Podršku potražite i kod prijatelja u stvarnom životu. Nazovite ih, pošaljite poruku, nađite se s nekim i prošetajte. Razgovor s bližnjima pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje, a lakše se nosimo s problemima ako ih priznamo nekome i o tome popričamo.

Percepcija

Ako se češće osjećate loše nego dobro u svom tijelu, vrijeme je da se zapitate zašto želite izgledati drugačije. Što očekujete da ćete dobiti kad budete imali "savršeno tijelo" koje ste zamislili? Mislite li da je toi način koji će vas dovesti do ostvarenja svih snova - imat ćete posao koji želite, pronaći ljubav, zavoljeti sebe i biti sretni? Moramo vam reći da su šanse da se to dogodi jednake s ovim tijelom koje sada imate. Postizanje savršene težine ili izgleda neće utjecati na vaše samopouzdanje jer ćete i dalje misliti da niste dovoljno dobri. Radije razmislite o tome što se skriva ispod - zašto vas toliko smetaju vaša bedra ili trbuh? Često se uzrok takvim osjećajima i razmišljanjima skriva u nekim drugim nesigurnostima. Pobrinite se za to da ste zdravi, da se osjećate dobro i radite na tome svaki dan bez pritiska da morate izgubiti određeni broj kilograma ili centimetara prije ljeta.