gg class: Jelena Makovičić

Kako se pripremiti za razgovor za posao, riješiti se treme i ostaviti dobar prvi dojam

21. veljača 2022.

Fotografije: Vedran Peteh/Cropix

Kako bi trebao izgledati razgovor za posao, što je moć sadašnjeg trenutka, kako se otklanja trema? Na ta i mnoga druga pitanja odgovara nam ova svestrana umjetnica i profesorica.

Zanima vas demistifikacija procesa javnog komuniciranja? Zanima vas kako se gradi čvrsta i vjerodostojna struktura uspješnog nastupa? Iz riznice glumačko-scenskih tehnika možemo puno toga naučiti, a tko nas tome može bolje poučiti od školovane novinarke i glumice? Predstavljamo vam Jelenu Makovičić, doc. mag. art., glumicu, trenericu javnih nastupa i autoricu. Uz sve to, ona je certificirana trenerica i konzultantica scenskog glasa i govora s The Royal Central School of Speech and Drama u Hrvatskoj.

Ako niste znali, na rast našeg samopouzdanja ponajviše utječu vještine koje savladavamo kroz život te uvid u to da ipak, napredujemo, a ne suprotno! Jelena Makovičić prva je naša sugovornica nove rubrike GG class koju smo pokrenuli s namjerom da na njoj promoviramo različita znanja, tehnike, umijeća koja nam mogu biti korisna u životu. U ovom prvom classu zamolili smo našu sugovornicu da nam pojasni par segmenata iz knjige, ovim redoslijedom: razgovor za posao; glas; prvi dojam; otklanjanje treme; moć sadašnjeg trenutka; pitanje autentičnosti. 

Makovičić svoja znanja spaja iz glume, govora, pokreta i teorijskog segmenta izvedbenih umjetnosti i komunikologije s kojima pokreće brend "Komunikacijski umjetnik" preko kojeg djeluje kao trenerica, predavačica. Knjiga istog imena njezina je prva stručna knjiga u kojoj nam jasno pokazuje na koje sve načine su javni nastupi i naše poimanje istih usko povezani s našim samopouzdanjem.

image

Jelena Makovičić

Zgodna informacija koju smo "pokupili" iz knjige je: sve što bismo željeli sakriti, "staviti pod tepih", uglavnom izlazi na vidjelo baš u javnim nastupima. U ovoj iznimno korisnoj knjizi, svojevrsnoj vježbenici, steći ćemo jasniji uvid u pitanja našeg samopouzdanja, a do tada provjerite što nam je sve oktrila u našem GG classu. 

image

Jelena Makovičić

Razgovor se snimao u kazalištu Vidra u Draškovićevoj ulici u Zagrebu kojemu se ovim putem zahvaljujemo.