Greške u ljubavi

Kako upropastiti svoju vezu u 10 koraka

08. travanj 2022.

Fotografija: Profimedia 

Ovo su, naravno, koraci koje - pretpostavljamo - ne biste htjeli pratiti pa ako želite da vaša veza opstane činite upravo suprotno. Savjete nam donosi psihologinja Eva Feldman koju možete pratiti na Instagram profilu @toomucheva.

Tko još nije gledao Kate Hudson i Matthewa McConaugheyja u romantičnoj komediji “Kako se riješiti frajera u 10 dana” svakako se ili tek rodio u 2000-tim godinama ili uspješno odupire popularnoj kulturi. Film prati priču o kolumnistici koja se odlučuje na mali eksperiment: koristit će tipične pogreške koje žene rade na početku veze kako bi dokazala da će one otjerati svakog muškarca, pa zatim o tome napisala članak.

Moj pristup je, doduše, malo drukčiji. Nisam radila osobni eksperiment s ljudima u svojem okruženju, nego se vodim stručnim znanjem o partnerskim odnosima, dubinskom psihologijom i bolnim lekcijama iz vlastite psihoterapije. Pogreške o kojima ću govoriti neki rade svjesno, neki nesvjesno, i to ne samo na početku veze, već i u dugogodišnjim brakovima. Iako vjerujem da nikome nije cilj dovesti svoju vezu do propasti, veliki broj ljudi nažalost svojim ponašanjem kao da upravo tome stremi. Želite li održati romantični odnos, pročitajte tekst koji slijedi – i učinite upravo suprotno. Kako, dakle, upropastiti svoju vezu? Krenimo.

Svom partneru često spomenite što bi morao raditi bolje i što bi morao promijeniti.

Jedan od važnih osjećaja koji time partneru uskraćujete je osjećaj poštovanja, osjećaj da ga cijenite. Partnera treba podsjećati da ima nedostatke, podsjećati ga na njegove mane i na to da uvijek može biti bolji. Kad se osoba stalno osjeća nedovoljno dobra da bi bila u vašem okruženju, s vremenom će se početi udaljavati i emocionalno i fizički, sve dok na kraju ne ostanete sami. To je ono što želite.

Neka vaš partner bude odgovoran za tuđe pogreške, a također i za vaše osjećaje i raspoloženje.

Ako vas je netko povrijedio u prošlosti, potrudite se da se vaš trenutni partner za to osjeća odgovornim. Tražite od trenutnog partnera da vam dokaže da nije isti kao drugi, tako mu najbolje dajete do znanja da ga ne vidite i ne volite takvog kakav je. Ekstra bodovi ako ga činite odgovornim za svoje osjećaje i raspoloženje, tako se vaš partner nikada ne može opustiti jer uvijek mora paziti da vas s onim što kaže ili napravi ne izbaci iz takta.

Uvijek pretpostavljajte što vaš partner misli i kako se osjeća, a ignorirajte ono što vam govori.

Zašto biste slušali što vam partner govori o svojim mislima i osjećajima, kad sami već možete pretpostaviti što misli i kako se osjeća. Vjerujte uvijek više sebi kad je riječ o tuđim osjećajima, vi svakako znate bolje od njih samih. Ovo je još jedan način da svom partneru pokažete kako vam je nebitan, a to je upravo ono što vam treba da biste ga se riješili.

Zanemarite sve ostale interese i ljude u svojem životu i neka vam vaš partner postane centar svijeta. A onda – budući da ste vi zaustavili sve u svojem životu, očekujte i od partnera da zanemari sve u svojem.

Kad romantični odnos postane jedini i najbitniji izvor vaše sreće, tada na partnera stavljate dodatni pritisak da bude savršen. Zahtjev da vaš partner bude sve što trebate u životu je prevelik i nemoguć jer nam nijedna osoba ne može pružiti sve što nam treba. A s obzirom na to da je vaš partner centar Vašeg svijeta, vrlo brzo ćete od njega tražiti da i vi budete centar njegovog svijeta. Time umanjujete sve ono što vašeg partnera čini cjelovitom osobom, i tako ste na sigurnom putu da ga izgubite.

Igrajte se knjigovođe u vezi, with a twist – pamtite sve što ste napravili za partnera, ali i sve stvari koje on nije napravio za vas, i svakodnevno ga podsjećajte na to.

Na ovaj način pamtite ono što je bitno: kako ste vi dobra osoba u ovoj vezi, a vaš partner ne. Što više drugome pokažete da mu zamjerate, to je manja vjerojatnost da će ta osoba htjeti nastaviti odnos s vama. Gottman Institute, koji se već 26 godina bavi istraživanjem uspješnih i neuspješnih romantičnih odnosa, tvrdi da je zamjeranje jedno od “četiri jahača apokalipse” ljubavne veze, a vi ste oduvijek voljeli jahati.

Započnite sve svoje rasprave s “Ti uvijek...” ili “Ti nikad...”.

Time pokazujete da vas uopće nije briga za to kako stvari stvarno stoje, nego samo kako vi pamtite da stoje. Pritom ste na dobrom putu da za sve probleme u odnosu krivite svog partnera, a kad vaš partner vidi da odbijate prihvatiti bilo kakvu odgovornost za ono što se odvija u vašem odnosu, ubrzo će i sam odbaciti odgovornost za njega. Tko ostaje da se brine za odnos, ako nijedna od osoba u tom odnosu ne preuzima odgovornost? Nitko, točan odgovor, postigli ste svoj cilj.

Očekujte od svog partnera da vam čita misli, a onda se naljutite na njega kad vas ne razumije.

Također, pitajte ga za iskrenost, a onda se na njegovu iskrenost naljutite. Šlag na torti bit će durenje, tzv. tiha misa odnosno stonewalling – još jedan od Gottmanovih četiri jahača. Jedna od najvećih greški koju možete napraviti bila bi da otvoreno i iskreno kažete što vas muči ili što trebate. To rade samo oni koji žele da im veza uspije, samo oni koji žele svojem partneru olakšati život. Ne vi.

Nikad ne vjerujte svom partneru. Tražite ga lozinku od mobitela i društvenih mreža, pretražujte mu torbe i ormar. Kome trebaju privatnost i granice u vezi?

Kad ne poštujemo partnerovu privatnost, malo po malo umanjujemo i njegovu vrijednost kao samostalne osobe. Što se više namećemo u tuđem prostoru, ignoriramo činjenicu da je drugi zasebna jedinka, sa svojim mislima, svojim iskustvima i svojim životom. To dovodi do stapanja i osjećaja gušenja, što je sigurni put prema prekidu veze.

Kad vas partner zamoli za nešto, nemojte to nikad napraviti.

Potrudite se da se zna da ste u odnosu samo važni vi, i vaše potrebe, i vaši osjećaji. vaš partner tu je samo da služi vama, a ne obratno. Obostranost u odnosu samo vodi u jednakopravnost i osjećaj pravičnosti, a to zasigurno nije ono čemu stremite.

Nikad ne recite svojem partneru kako se stvarno osjećate. Nikako nemojte biti ranjivi i otvoreni.

Kao što sam spomenula u koraku broj sedam, otvorenost i iskrenost s vaše strane potrebna je samo ako pripadate skupini onih koji zaista žele da im veza uspije. Budite ranjivi i razgovarajte o svojim osjećajima samo ako želite uspješan dugotrajan odnos i samo ako želite i partneru omogućiti da s vama bude ranjiv i otvoren. Ali budite oprezni, kad se jedan drugome otvorite, potrebno je baciti svih prethodnih devet pravila u koš – ona vrijede samo ako vam nije stalo do te osobe, i ako vam nije stalo do tog odnosa. Ako jest, izbjegavajte ih i na dobrom ste putu.

Evu Feldman možete pratiti na Instagram profilu @toomucheva