Nova uloga

Koordinatori intimnosti - novo zanimanje koje je ‘oslobodilo‘ seksepilne scene

13. veljača 2022.

Fotografija: Profimedia 

Kada je najavljeno da će na setu filmova i serija biti prisutan koordinator intimnosti koji će nadgledati snimanje intimnih scena, mnogi su odluku kritizirali jer su smatrali kako će to "uništiti" prikaze seksa. Ipak, dogodilo se upravo suprotno, a ta je uloga tražena i izvan televizijskih setova.

U Hrvatskoj još nije zaživjelo, ali otkako je Hollywood potresa (ili protresao) skandal s Harveyjem Weinsteinom, sve više produkcija u svoju ekipu uključuje osobu čije je radno mjesto - koordinator/ica intimnosti. U prijevodu, ta je osoba zadužena za sigurnost i ugodan osjećaj onih koji su uključeni u snimanje ljubavnih scena ili scena seksa. Kako je kazalište tradicionalno - osobito opera - prepuno silovanja, nasilja i tragedije u ljubavi, a film i televizija vrućih scena po kojima ih nerijetko i pamtimo, čudi čuđenje nekih od filmskih profesionalaca koji ne shvaćaju čemu ovakav postupak televizijskih studija, ali i Royal British Opere koja je upravo nedavno angažirala koordinatoricu intimnosti, što je, čini se, prvi ovakav potez u Velikoj Britaniji. 

Kritike da će takav potez onemogućiti spontanost glumačkih profesionalaca u radu na ljubavnim scenama pokazale su se u praksi posve neutemeljenima. Ita O’Brien, žena koja u Kraljevskoj operi upravo radi taj posao, radila je i na seriji "Normal People", snimljenoj 2020. prema popularnom romanu Sally Rooney. Svi mi koji smo gledali seriju, nismo mogli ostati ravnodušni prema nevjerojatnoj ljepoti scena seksa dvoje glavnih junaka. Te njihove scene doista oduzimaju dah i na magičan način svjedoče o ljubavi i intimnosti, više nego o seksualnom sadržaju.

Uopće me nije iznenadila informacija da je koordinatorica intime radila na tako važnom i osjetljivom dijelu TV programa. Međutim, iznenadilo me to što mi takav potez, iako sam televizijska profesionalka s godinama iskustva, nije pao na pamet. Hollywood je odlučio da mora raditi bolje nakon Weinsteina. Valjda smo i mi nakon #nisamtražila. Ali, kako?

Prvi posao za O'Brien bio je na popularnoj seriji "Sex Education", a razlog je, kako ona kaže, to što u njoj igraju izuzetno mladi glumci, od kojih su neki i maloljetni. I sama sam imala situaciju napisane scene poljubaca između punoljetnog glumca i maloljetne glumice: scenu smo izbacili s dispozicije jer nismo znali bolje pristupiti toj kompleksnoj tematici. Privola je, naime, vrlo zamagljena kad je daju maloljetnici. Kao producentica sam imala glumicu koja se nije osjećala ugodno sa scenama seksa - rekla mi je to hodajući prema setu - nismo ih snimali. Pitam se što bi odlučio producent muškarac. I kao što kaže glavna junakinja fantastične progresivne serije "I May Destroy You": "Ne mogu zamisliti da se akcijski film snima bez koordinatora. Pa neće vam samo dati sablje u ruke i reći da malo mašete s njima! Zašto bi se onda seksualne scene snimale bez pomoći?" Radnja te serije vrti se oko seksualnog nasilja, silovanja i traume proizvedene istim. Hrvatske kolegice s kojima razgovaram pozdravljaju ideju da takve i slične scene prvo probaju nasamo, bez široke ekipe na setu ili u publici, s koordinatorom koji, ako ništa drugo, osigurava sigurnost u rukama kolega. Zanimljivo je da su svi nabrojeni projekti prepuni fantastičnih, senzualnih, uzbudljivih, provokativnih i vrlo slobodnih scena seksa. Sigurnost donosi oslobođenje u izvedbi. Suprotno od ironičnih kritika, sve pršti od uzbuđenja u produkcijama koje su osigurale sigurno radno okruženje svojim glumcima. Pozdravljamo novo zanimanje i željno ga očekujemo u regiji.