Spomen na divu

Ljubav kao second hand emocija

25. svibanj 2023.

Fotografija: Shutterstock Editorial/ Profimedia 

Srđan Sandić

Tina Turner preminula je u 84.godini života u svojoj kući u Küsnachtu, blizu Züricha gdje je živjela sa svojim drugim 16 godina mlađim suprugom Erwinom Bachom.

Povodom smrti pop legende čija je glazba, slobodno se smije reći - obilježila 20.stoljeće (kao theme song nekog filma, metaforički govoreći), prisjećamo se mikro momenta ove grandiozne karijere, velikog hita koji je trajno transformirao njezinu javnu personu i mjesto u industriji zabave - "What´s love got to go with it?". Prošle godine dobila je još jednu, među posljednjim akreditacijama iz industrije zabave, Barbie memorabiliju za sve njezine fanove, njihove unuke koji će tek pristupiti veličini ovog talenta i opusa. Ovaj tekst pisao sam prošle godine baš povodom te lutke, koja je dakako važna gesta u tom vulgarnom kapitalističkom suodnošenju. Gesta je to koja radi i nešto protiv neiskorjenjivog rasizma s kojim se Tina Turner borila godinama. 

......

Kome treba srce kada srce može biti slomljeno? Kakve veze ljubav ima s tim svim? Ona i dalje hoda New Yorkom, tim našim kolektivnim, imaginarnim prostorom u koji želimo "pobjeći". Tako su barem često "ovi naši" pop - snovi bili konstruirani, 80-ih, 90-ih prošlog stoljeća. New York je glavni lik mnogih videospotova, serija, filmova. Na njoj, našoj, u ovom slučaju protagonistici broj jedan je traper jakna, crna kratka mini suknja i crna majica uvučena u nju, natapirana kosa i "otvoreno/ranjeno" srce. Najlonke s crtom i elegantne crne štikle. Dijamante naušnice i decentna ogrlica. 

Otvoreno srce pulsira. New York je, kao što rekoh – mjesto radnje i sporedni lik, a vrijeme je: 1984. Pjesma živi svaki dan na radijima diljem svijeta, na televizijama. Još joj malo treba da napuni 40 godina od dana kada su je stvorili za veliku i gotovo neusporedivu Tinu Turner. Tina je još tada u maniri (kao što će kasnije biti i Whitney i Beyonce) u svojoj "retuširanoj, bijeloj" fazi. Na sebi ima narančasti ruž, svijetloplavo sjenilo, posvijetljenu kosu.

Na tim ulicama tog nužno imaginarnog grada ona "uskače" u različite koreografije. Tina je samosvjesna, samodostatna, jednako privatna (krenula je u samostalnu karijeru), kao i u toj ponuđenoj fikciji. Ona u videospotu predstavlja emancipiranu ženu 80-ih godina prošlog stoljeća. Pratimo je kako prolazi i pojašnjava svojim slučajnim prolaznicima da ljubav uglavnom nema nikakve veze ni sa čim što oni žive u tom trenutku. Ponavljajućim refrenom, pita se – što ljubav ima s tim što zapravo živimo? A "to" je... pa gotovo sve: naši interpersonalni odnosi, naša navezanost, naše krive i naše prave odluke. Koliko ljubavi prepuštamo i dopuštamo samima sebi, a koliko smo je zapravo u stanju dati? To je, čini se, "pravo pitanje". Nisam siguran da postoji jedan zadovoljavajući odgovor.

Turner koja je sa svojim suprugom Erwinom Bachom živjela jedan povučeni život (u vili od 76 milijuna dolara, a nedavno su kupili i drugu od 124 milijuna), prošle je godine dobila još jednu u nizu industrijskih posveta -  Barbie Tinu Turner. Pjevačica koja je osvojila Grammy i vrhove ljestvica u odjeći koju je nosila u kultnom, gore opisanom glazbenom spotu za pjesmu "What‘s Love Got to Do With It", dobila je sličnu takvu lutku – u nekom smislu, gotovo pa vjernu kopiju. Najistaknutiji dio lutke je volumenizirana i teksturirana kosa, stil koji je često nosila tijekom 80-ih.

image

Fotografija: Profimedia

Pjesma koja je postala njezin (tada prvi u samostalnoj karijeri) singl broj 1 na Billboard Hot 100 Chart postala je, kasnije, i naslovom biografskog filma iz 1993. s Angelom Bassett u glavnoj ulozi. Odnijela je kući tri nagrade za pjesmu na dodjeli Grammyja 1985. godine.

"Barbie je ponosna što može odati počast neusporedivoj karijeri ‘Kraljice rock‘n‘rolla‘ lutkom Tina Turner Barbie", napisali su tada iz korporacije Mattel na službenom Instagramu. "Kolekcionari i obožavatelji glazbe mogu slaviti glazbenu ikonu i s novom #Barbie lutkom." Mini Tina pridružuje se drugim lutkama rađenim u čast umjetnicima koji su obilježili svoje ere, kao što su David Bowie i Gloria Estefan, između ostalih.

Nakon Tinine smrti ostaje glazbena posveta životu slobode, životu borbe protiiv nasilja, rasizma, životu posvećenom spiritualnosti, budizmu. U jednom od zadnjih intervjua koje je dala Gayle King rekla je da je smirena i sretna, a bio je to dug put: nakon svih tragedija, svih bolesti, oba sina je nadživjela, nakon nasilja koje je proživjela s Ikom Turnerom...rekla je da ne smijemo nikoga i ništa osuđivati niti kriviti za naša stanja i živote, kako bismo bili i ostali sretni. Ovakvoj osobi se valja usuditi vjerovati.