Epsteinova pomagačica

Ghislaine Maxwell: uživala u luksuzu i dok je bježala od policije i FBI-a

03. srpanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Profimedia; Getty Images
Ines Madunić
Ines Madunić

Ghislaine Maxwell uhićena je na imanju u New Hampshireu: pred njom je šest optužbi zbog kojih bi mogla dobiti više od 35 godina zatvora. Tko je britanska bogatašica koju brojne žene optužuju da je pomogla Jeffreyju Epsteinu da ih seksualno zlostavlja?

Impresivna kuća s četiri spavaće sobe savršena je za ljubitelje prirode koji žele potpunu privatnost", stajalo je u oglasu za raskošno imanje u Bradfordu, u američkoj državi New Hampshire, na kojem je nedavno uhićena Ghislaine Maxwell. Optužena za šest kaznenih djela, među kojima je podvođenje maloljetnica, Maxwell je poznata kao intimna i poslovna partnerica Jeffreyja Epsteina. Imanje na kojem je uhićena kupila je u gotovini u prosincu prošle godine za nešto više od milijun dolara preko fiktivne tvrtke.

Informacije koje je predstavio FBI pokazuju kako je Maxwell bila na barem 15 međunarodnih avionskih letova u posljednje tri godine, između ostalog i u Japanu, Kataru i Ujedinjenom Kraljevstvu, a zbog činjenice da ima putovnice SAD-a, UK-a i Francuske te da na više od 15 različitih bankovnih računa ima više od 20 milijuna dolara, tužitelji predlažu da joj se oduzme mogućnost izlaska iz pritvora uz jamčevinu jer bi opet mogla pobjeći. 

image
Posljednji put u javnosti je viđena prošle godine u Los Angelesu, u fast food restoranu

Otkad je Epstein uhićen prije dvije godine, a ubrzo potom i navodno počinio samoubojstvo u njujorškom zatvoru, Ghislaine je uložila puno truda u to da putuje i živi ispod radara. Tako se nekoliko puta selila, mijenjala je brojeve telefona i email adrese. 

U dokumentarnoj emisiji na Netflixu, brojne su je žene optužile da ih je navela na prostituiranje ili ih je dovodila samom Epsteinu koji ih je onda seksualno zlostavljao, a neke su rekle kako su im to radili njih dvoje zajedno. 

"Pokušavala je normalizirati seksualno zlostavljanje maloljetnih žrtava tako što je s njima pričala o seksu, skidala se pred njima ili bila s njima kad su se skidale te je bila prisutna dok ih je Epstein zlostavljao. Nagovarala ih je da masiraju Epsteina dok su gole, a ponekad je i sama sudjelovala u zlostavljanju", stoji u optužnici. 

image
Ghislaine je imala prijatelje među mnogim slavnima i moćnicima; na fotografiji s Naomi Campbell 2002.

Maxwell je prije povezivanja s Epsteinom, s kojim je bila u vezi od početka devedesetih, bila poznata kao pripadnica britanskog višeg sloja, tzv. socialite, a od oca, medijskog mogula Roberta Maxwella, naslijedila je dio golemog bogatstva. Rođena je u Francuskoj, a odrasla i školovala se u Engleskoj. Bila je najmlađe od devetero djece i očeva ljubimica te je uvijek vjerovala kako on nije poginuo u tragičnoj nesreći 1991. godine na Tenerifima nego je ubijen. Zbog obiteljskog posla došla je u New York, gdje je upoznala Epsteina te su njih dvoje jedno vrijeme bili power couple njujorške scene. 

Ghislaine je upoznala Epsteina s princom Andrewom, njezinim dugogodišnjim prijateljem, koji je zbog povezanosti s njima i optužbama da je spavao s tada maloljetnom Virginijom Giuffre, koju su mu podveli Epstein i Maxwell, prošle godine odstupio s kraljevskih dužnosti. 

image
S vojvotkinjom od Yorka, bivšom suprugom princa Andrewa 2003.

Američki tužitelji na konferenciji za novinare istaknuli su kako bi bili zadovoljni da im se Andrew javi s bilo kakvim informacijama. Njegov tim odvjetnika tvrdi da su im se javljali već dva puta s ponudom za suradnju, no odgovor nikad nisu dobili. 

Andrew se već duže vremena povezuje s Epsteinom, za kojeg priznaje da mu je bio prijatelj, no tvrdi da nije imao pojma da ovaj seksualno zlostavlja i podvodi maloljetnice i mlađe punoljetnice, kao i da nikad nije imao seksualne odnose s nekim njegovim žrtvama. To je pokušao objasniti i u intervjuu za BBC prošle godine, no to je bio potpuni debakl. 

Između ostalog, branio se protiv optužbi Virginije Giuffre da ju je iskoristio nakon što su plesali u noćnom klubu te da ga se sjeća jer se jako znojio. 

"Postoji maleni problem s tim znojenjem jer imam neobično medicinsko stanje, a to je da se ne znojim, odnosno u to se vrijeme nisam znojio... Tada se nisam mogao znojiti jer sam pretrpio nešto što bih nazvao predoziranjem adrenalinom u Falklandskom ratu, kad su me upucali i jednostavno je za mene bilo gotovo nemoguće znojiti se. Tek u posljednje vrijeme počeo sam se polako znojiti", izjavio je princ mrtav-hladan. 

Također je tvrdio kako nikad nije bio na Epsteinovom tropskom otoku, koji su mediji nazvali "pedofilskim rajem", no podaci o avionskim kartama i putovanjima dokazuju da to nije istina. 

Andrew nije jedini moćni muškarac povezan s tulumima na pedofilskom otoku. Tamo su viđeni Bill Clinton, Donald Trump, Kevin Spacey i brojni drugi.

image
Bill Clinton i Ghislaine Maxwell poziraju prije ulaska u privatni avion Jeffreyja Epsteina kojim su išli na njegov privatni otok

S obzirom na to da je Ghislaine Maxwell optužena za krivokletstvo, jer je ranije na ispitivanjima nijekala da je znala ili imala ikakve veze sa seksualnim zlostavljanjem koje je provodio Epstein desetljećima, moguće je da će za isto biti optužen i sam princ. Istraga o jednom od najvećih lanaca pedofilije i prostitucije maloljetnica tako se nastavlja čak i nakon Epsteinove smrti, za koju mnogi sumnjaju da nije bila samoubojstvo.