GG AGEISM

Madonna za sva vremena: - Zašto kraljici popa više ne dozvoljavamo da bude što želi?

05. prosinac 2023.

Fotografija: Profimedia 

Tekst: Jordan Cvetanović

Teško je nemati mišljenje o Madonni. Što god radila, svidjelo se to nama ili ne, uvijek privuče pažnju i isprovocira komentar. I baš nitko nikada ne ostane ravnodušan prema njoj.

Cijeli je svijet ostao u šoku vidjevši u kakvoj je snazi kraljica popa započela svoju najnoviju, vrlo zahtjevnu turneju "The Celebration Tour", posvećenu - baš kao što i naslov kaže - svim njenim najvećim hitovima. Ali, ruku na srce, to uopće nije slučajno, s obzirom na to da njen lik i djelo opstaju već više od 40 godina, usprkos svim usponima i padovima, skandalima i propalim projektima, nagradama i lošim filmovima, ispadima na društvenim mrežama, Madonna je ostala Madonna. I ostavlja dojam kao da nema namjeru stati, što mnoge s razlogom dovodi do ludila. Jer, misle, stvarno bi bio red da napokon ode u penziju, kao i sve druge kolegice njezina kalibra i godina. Došao je trenutak da si kupi ranč daleko od grada, počne uzgajati organska jaja ili restaurirati stari namještaj odjevena u vrećaste haljine s natpisima "save the planet" tematike. Tako to ide kada je riječ o ikonama poput nje, kao da neki drugi životni put ne postoji.

Međutim, ona ništa u svom životu nije radila kako nalažu pravila, pa zašto bi se sada odjednom promijenila. Očigledno je odavno odlučila da termin svog odlaska u penziju stavi na čekanje i pokuša živjeti pod svjetlima reflektora dok god se bude mogla kretati. A zasad joj to dobro ide. Nisu joj inspirativne ni Tina Turner, ni Joni Mitchel, koje su karijeru završile "dostojanstveno", ne ostavljajući prostora komentarima. Madonna je i dalje gladna reakcija, a čini se da mazohistički uživa u negativnim komentarima koje dnevno dobiva, jer to je ipak na neki način čini i živom. Dok se ima o čemu pričati, vrijedi biti u igri, zar ne?

Više od tri desetljeća provokativna je vizionarka Madonna stalno i iznova osmišljavala, provocirala, stvarala pa rušila stereotipe o ženskim pop-zvijezdama

Ako samo malo bolje pogledamo, Madonna se nikada nije prijavila za dostojanstveno umirovljenje. S 47 se godina, žilava i zategnuta kao gazela u jarkoružičastom trikou i mrežastim čarapama, u spotu za pjesmu "Hung Up" kretala s takvom fizičkom sigurnošću i senzualnošću da su u usporedbi s njom mlade plesačice koje su je okruživale djelovale smiješno. S 53 godine se pojavila u pauzi spektakla Super Bowl koji je pratilo više od 114 milijuna ljudi i ponovo pokazala kako joj nitko ništa ne može. Sa 65 godina je na TikToku, s neobično zamrznutim, kao na lutki ispoliranim licem, počela objavljivati videosnimke na kojima se šepuri i pleše ili vodi nejasne monologe u psihodeličnim odjevnim kombinacijama.

Činjenica da ona ne umire ogleda se i u onom čuvenom padu niz stepenice. Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Madonnin veliki pad na sceni na dodjeli Britt nagrada kada je umalo ostavljena zadavljena uslijed tehničke greške na kostimu. Međutim, kada gledate snimku nastupa, vidite tu istu Madonnu koja beskompromisno ustaje na noge i nastavlja spektakl sa samopouzdanjem i odlučnošću vrhunske profesionalke fokusirane na postizanje najboljeg rezultata. Upravo na tom primjeru savršeno se ogleda njena želja da uspije po svaku cijenu, da bude odlučna i hrabra, da se nosi sa svojim graškama, ali da na kraju za publiku stvori posebnu čaroliju. Bez obzira na to koji joj je datum rođenja upisan u osobnoj iskaznici.

Madonnin je profesionalni život uspješniji i ispunjeniji od većine umjetnika današnjice. Počevši od njezina istoimenog debitantskog albuma iz 1983., pa preko "Like a Virgin", "True Blue" do "Erotica", "Hard Candy", "MDNA" i njezina zadnjeg, "Madame X", svaki od 14 studijskih albuma nova je prekretnica u njezinoj plodnoj muzičkoj karijeri. Njen muzički arsenal ne pokazuje samo talent, vještinu i dosljednost nego i njenu evoluciju. Broj suradnji i novih muzičkih stilova znatno se povećao u posljednjih nekoliko projekata, što je izdvaja u svijetu muzike i čini autentičnom pojavom gladnom eksperimentiranja i probijanja granica. I nakon 40 godina karijere Madonna je ponovo na turneji. Odgodivši početak zbog hospitalizacije, kraljica popa planira se pojaviti pred publikom širom svijeta kao što je to činila već mnogo puta. Ali, turneja "The Celebration", posvećena najvećim hitovima pop-umjetnice, razlikuje se od njenih prošlih projekata, jer Madonni pruža jedinstvenu priliku da jednostavno uživa u svojoj slavi i najboljim pjesmama karijere bez pritiska promocije novog albuma ili singla. Upravo bi "The Celebration Tour" mogao postati njen najbolji adut do sada. Kao da je došao pravi tren za veliku retrospektivu, a cijeli je svijet spreman ponovo čuti sve njene najveće hitove.

Umjesto da ustukne i povuče se nakon komentara o svom izičkom izgledu na društvenim mrežama, Madonna se suočila s licemjerjem koje promovira kritiku starosti i mizoginiju

Jedno je sasvim sigurno, više od tri desetljeća Madonna je poznata kao kameleonka koja se stalno i iznova osmišljava, provokatorica koja pomiče okvire i briljantna vizionarka, umjetnica koja je stvorila - a zatim i razbila sve stereotipe koji vladaju o ženskim pop-zvijezdama. Možemo joj zamjeriti puno toga, ali jedno je sasvim sigurno - kraljica popa ne silazi s trona upravo zato što osjeća kako svijet diše, ima izvanredan njuh za novac, a znala pjevati ili ne, na kraju uvijek stvori hit. Mislili o njoj što god želimo, kad čujemo neku od njenih pjesama, teško da nećemo ustati sa stolice i pridružiti se masi koja pleše. Muzika ipak liječi sve, pa i sve loše epizode Louise Ciccone.