GG TALK

Miran Kurspahić o izvođenju sebe, autorstvu i kritičkoj oštrici

26. ožujak 2023.

Fotografija: Dragan Matic/CROPIX

Umjetnik koji je kritičar, i modni zaljubljenik. Svestran i artikuliran. Zabavan i kontroverzan. Čovjek čiji teatar rezonira sa suvremenošću u koju nije nužno lako proniknuti.

On je redatelj, glumac, glazbenik i čovjek osebujnog modnog izraza. Jedinstveni Miran Kurspahić. Uvijek na strani potlačenih, njegovo kazalište kritički promišlja dnevne političke i šire globalne fenomene i toksične zadatosti. Njegova predstava "Kralj Ubu"u kazalištu Kerempuh  u Zagrebu dotiče se brojnih "zabranjenih" tema i zrcali bizarna vremena u kojima živimo kako bismo ih sagledali i nasmijali im se. Trenutno igra i njegova autorska predstava "#Trending" u Histrionskom domu, a nedavno je objavio i album "Kick It Out"  s bendom TV Eye, u izdanju Stipe Mađora i njegove Mast produkcije. Promocija slijedi u zagrebačkoj Tvornici krajem travnja. Razgovarali smo o fenomenima koji su implicitno upisani u njegov rad, ili nam se barem tako  - činilo. Provjerite sami.

Ljubav

Ljubav kao tržišni proizvod? Postoji li fenomen kojeg kapitalizam nije kooptirao?

Kritička oštrica

Kritika je osnova razvoja kako umjetničkog tako i intimnog životnog polja. Pitanje je samo koliko smije biti oštra?

Camp

Što i tko je danas Camp? I koliko taj i takav, koketira s kičem?

Izvođenje samog sebe

Gluma i sociologija su nas poučili da niti jedno privatno izvođenje sebe u javnosti nije toliko slučajno i banalno, kao što smo mislili da je....

Sreća

Ideja sreće je nerijetko zadovoljiti društvene uzuse, konvencije. Ipak, gdje je onda sreća za nas? Postoji li bezinteresna sreća?

Biti: Autor

Biti kreativac nije isto što i biti umjetnik niti je isto što i biti autorom. Koje su razlike?