Lovorka Sršen

‘Mislila sam da je pisanje pjesama rezervirano samo za neke ‘tamo gore‘

14. travanj 2021.
Fotografija: Tomislav Sutlar

Glazbenica nas je oduševila singlovima ‘Delta‘ i ‘Tako lako‘, a pričali smo o počecima njezine solo karijere, planovima za budućnost i inspiraciji.

Jednostavno i intimno" riječi su kojima je Lovorka Sršen više puta opisala svoju glazbu i djelovanje tijekom našeg razgovora. Ako ste čuli njezina prva dva singla, bit će vam jasno zašto. "Delta" i "Tako lako" baš su takvi - jednostavni u svojoj ljepoti, intimni, dirljivi, nimalo patetični, snažni unutar delikatnosti. "Tako lako" objavljen je prije dva tjedna, a nimalo ne zaostaje za "Deltom", koji je na jednom glazbenom portalu osvojio titulu "singla godine". 

"Pozitivan feedback doživjela sam kao lijep poklon, kao uostalom i cijelu priču oko moje solo karijere. Krenula sam spontano i zasad se događaju samo lijepe stvari. Možda se izvana čini da sve to ide brzo, ali meni se čini jako polagano, pogotovo jer nas još korona malo koči u svemu. Najviše od svega, zahvalna sam svima oko sebe", rekla nam je Lovorka. Inače je producentica glazbenih festivala i koncerata, trenutno zadužena za Muzički biennale Zagreb i Jazz.hr, a i članica je benda Kensington Lima. Glazba je, u svakom slučaju, velik dio njezinog života, a u solo vode odlučila je ući nedavno - "Delta" je objavljena krajem ljeta - i to na nagovor Josipa Radića. Osnivač bendova Kensington Lima i Valentino Bošković njezin je prijatelj još iz studentskih dana s kojim je prvo snimila duet "One More", a zatim ju je zvao da se pridruži bendu. 

"Nas dvoje pjevali smo skupa još na studentskim tulumima, nekako smo se kliknuli po afinitetima i pristupu glazbi. Prije godinu i pol-dvije, kad sam počela svirati s Josipom u bendu, pitao me zašto ne krenem solo pjevati. O tome nisam baš ni razmišljala, nikada nisam napisala pjesmu jer mi se to činilo nedostižnim. No, uz njegovo ohrabrenje krenula sam i ispalo je puno više od onog što sam očekivala", priznaje. Sve je krenulo spontano - Josip je imao glazbu, a trebalo je napisati pjesmu. Nitko se nije htio uhvatiti tog posla pa je Lovorka odlučila preuzeti. 

"Tako je nastala 'Delta'. Nakon nekog vremena, Josip mi je rekao da mu ne šaljem više samo tekstove, nego da napišem i glazbu. Bila sam jako nesigurna, govorila da ja to ne mogu, ne znam... Ali Josip me ohrabrio pa sam uzela gitaru u ruke i uspjela sam. Iskreno, najviše me iznenadilo to da mogu napisati pjesmu, mislila sam da je to rezervirano samo za neke bogove tamo gore! (smijeh) Oduševljena sam time i najradije bih išla okolo i govorila svima da i oni to mogu. Za mene je to potpuno novi način poimanja glazbe i svijeta oko sebe", kroz smijeh kaže Lovorka, dodajući da je to sad velik dio njezina života jer sve češće piše.

Krenula sam spontano i zasad se događaju samo lijepe stvari. Možda se izvana čini da sve to ide brzo, ali meni se čini jako polagano

"Uspjeh za mene je kad sam zadovoljna i ponosna na ono što sam napravila, kad znam da sam se potrudila. Recimo, kad mi nije neugodno pustiti nekome demo koji sam snimila na mobitelu - i još mogu biti prisutna dok to slušate", kaže kroz smijeh, priznajući da se to događa sve češće. 

"Kad se stvorio taj trenutak spajanja teksta i glazbe, shvatila sam koliko više toga mogu reći i izraziti", kaže. Što se tiče uzora i inspiracije, obožava svoje kolegice, odnosno domaće kantautorice, kao što su Lovely Quinces, Irena Žilić i Mary May. 

"Inspiraciju pronalazim u svemu, najviše neke svakodnevne stvari potaknu kreativnost, ali sve je to nebitno ako ne sjedneš i potrudiš se oko te pjesme", kaže glazbenica, koja jedva čeka da svi čuju njezine nove pjesme - i to uživo. Zasad je, kaže, nastupila tek u programu "Škrabica" zagrebačke Bookse, a u planu je i album na kojem radi. 

"Deltu" smo mogli čuti i u akustičnom izdanju u verziji "Drop of Comfort Sessions", gdje je gostovala kod Luke Vidovića i Benjamina Strikea. 

"Benjamin mi je radio prvi spot pa smo se tamo upoznali i puno družili, krasna je osoba, a kasnije su me on i Luka pozvali na Drop of Comfort. Njih dvojica su stvarno divni ljudi, otvoreni i ugodni, projekt je tako lijep i nepretenciozan i znaš da si u dobrim rukama. Uživala sam", rekla nam je. 

Iako je tek kraće vrijeme solo umjetnica, kaže da je sve potpuno drugačije od djelovanja u bendu. 

"Kad sam s Kensington Limom, Josip vodi glavnu riječ, a ja sam posvećena onome što najviše volim, a to je pjevanje. Ne moram se baviti ničim drugim. S druge strane, kad sam solo, čeka me cijeli proces stvaranja koji volim i u kojem sad već vidim neke natruhe snalaženja (smijeh), od promišljanja na svim razinama o glazbi do kontinuiteta koji to zahtijeva, a tu su i snimanja, dogovori, pregovori... Ali moram reći da sam zadovoljna sa svime i kako to sve zasad funkcionira", priznaje. Ponovno smo na "jednostavnosti i intimnosti" kad je pitam koliko je truda uložila u stvaranje svoje "persone s pozornice". 

image
Fotografija: Bernarda Murn

"Ne osjećam se ugodno u pretjeranom glumljenju ni u kojem segmentu, pa tako ni u glazbenom djelovanju. Npr. u spotu za 'Tako lako', koji je radila Dora Prpić, kostimografkinja Anamarija Kvesić izabrala je neke komade koji su se činili kao da bih ih ja mogla nositi u privatno vrijeme. Nemam potrebu skrivati se iza nečega, izmišljati neku osobu", objašnjava. S kritikama se, kaže, dobro nosi. 

"Naravno da svi volimo da nas se samo hvali, ali mislim da je korisno poslušati konstruktivnu kritiku. Nakon toga treba vidjeti možeš li nešto popraviti, je li to neka nova perspektiva na tvoj rad koji ti može pomoći u budućnosti. Ne treba dopustiti da nam to povrijedi ego", zaključuje. 

Uspjeh za mene je kad sam zadovoljna i ponosna na ono što sam napravila, kad znam da sam se potrudila

Ono što trenutno najviše koči cijelu priču je, naravno, koronavirus, s kojim se Lovorka "bori" i u svojoj primarnoj profesiji producentice. 

"Teško je raditi bilo kakav glazbeni event jer je potrebno puno više novca i angažmana da se programi realiziraju. Ipak, ništa ne može zamijeniti koncert uživo, alternativa jednostavno nije adekvatna zamjena. Trudimo se da se stvari realiziraju i da sve funkcionira i dalje, čak i ako jako malo ljudi može sudjelovati uživo. Sve je vrlo neizvjesno, zahtijeva puno planiranja, a to je trenutno užasno teško pa je to velik izazov. Čini mi se da će i ova godina biti dosta teška, ali pokušavamo ići dalje. Privatno je također teško, ali ipak nije tragično jer smo pronašli neke nove načine da se družimo. Recimo, sad se i češće čujem s prijateljima koji žive daleko od mene jer su video pozivi normalizirani", kaže Lovorka. 

Jedno od najtežih pitanja u intervjuu bilo je - što slušaš? 

"Previše je toga! Volim svašta poslušati, pokušavam pratiti što se događa na sceni, naravno slušam izvođače čije koncerte radim, prijedloge prijatelja čijem ukusu vjerujem... U posljednje vrijeme na playlisti su mi se našli album 'My Finest Work Yet' Andrewa Birda, Ray La Montagne, The War On Drugs i Moses Sumney", kaže. A što se tiče knjige koju bi svima preporučila, radi se o poklonu Josipa Radića - "How To Write One Song" Jeffa Tweedyja. 

"Knjiga zagovara ono što sam već rekla - da svi mogu napisati tu jednu pjesmu. Preporučujem!"