Feng Shui savjetnica

Splićanka koju je prepoznao i britanski Vogue: ‘Brojni su stereotipi, ali to nije praznovjerje‘

17. rujan 2020.
Fotografije: Bogdan Klarić

Splićanka Tina Sablić za dalekoistočnu vještinu uređenja prostora počela se zanimati prije šest godina, a danas je međunarodno priznata i uspješna Feng Shui savjetnica. Što je to zapravo i kako izgleda njezin posao? Sve nam je ispričala, i to nakon što je završila u britanskom Vogueu.

Stručnjakinja za Feng Shui - naziv profesije zvuči pomalo nestvarno, pogotovo u Hrvatskoj. No, za Tinu Sablić taj je posao itekako stvaran jer njime se uspješno bavi već godinama. Njezin je trud nedavno prepoznao i britanski Vogue, koji je u svom print izdanju za listopad uvrstio i njezin studio Posh Feng Shui kao jednu od perspektivnih poslovnih priča.

"Za Feng Shui sam se počela interesirati prije otprilike 6 godina kada sam istraživala razne načine i tehnike za poboljšanje općeg blagostanja. S obzirom na sve češće posuđivanje knjiga i istraživanje interneta, probudio se ovaj menadžerski dio u meni te sam znala da je to nešto o čemu želim znati više, odnosno da je to nešto čime se želim baviti. Uz svoju jasnu viziju, određenu dozu hrabrosti i bezuvjetnu podršku supruga, danas je to ono što živim", rekla nam je Tina.

Prvo pravilo koje je primijenila na svoj životni prostor bilo je - osvijestiti količinu i poziciju predmeta u svom domu.

image
Feng Shui usredotočuje se na interakciju između pojedinaca i njihove okoline

"Na taj sam način uvidjela koje stvari me iscrpljuju, a koje motiviraju, što je tu s razlogom, a što ne. To je utjecalo na moje prepoznavanje još jednog dijela sebe, svog života i prostora u kojem živim", kaže Tina. Dio je to Feng Shui filozofije i tehnike koju Tina još voli nazivati i "svjesnim življenjem".

"Osobno, pojam svjesnog življenja i dostizanje istog predstavlja jednu od najvažnijih stvari u ovom iskustvu zvanom život. Kada počnemo obraćati pažnju na naše misli, uvjerenja i životne odabire tada dolazimo do otkrivanja našeg punog potencijala. Otkrivanjem svoje svrhe i potencijala dobivamo moć promjene, autentičnosti i stvaranja. Iskreno vjerujem da se život ne događa nama, već mi njemu", kaže Tina, po struci inače inženjerka pomorskog prometa koja je izabrala potpuno drugačiju profesiju.

image
Usavršavala se u New Yorku

Kako u Hrvatskoj ne postoje institucije na kojima bi se mogla obrazovati, Tina se zaputila preko Atlantika, gdje je na New York Institute of Art+Design dobila certifikat za bavljenje Feng Shuijem. Članica je udruge Union of Excellence iz Monaka te jedina hrvatska predstavnica u Feng Shui Association u Singapuru. Dosad je odradila više od 125 projekata diljem svijeta.

Prvo pravilo Feng Shuija koje je primijenila na svoj životni prostor bilo je - osvijestiti količinu i poziciju predmeta u svom domu

"Moji klijenti pripadaju različitim životnim, dobnim, spolnim i statusnim skupinama, što me iznimno veseli jer potvrđuje činjenicu da je Feng Shui dostupan svima i da za rad na sebi nikad nije kasno - ili rano. Također, ono u čemu se moji klijenti razlikuju je njihov razlog i potreba za angažiranjem mene kao Feng Shui savjetnice. Sve to čini svaki projekt jedinstvenim i sprječava stvaranje poslovne rutine. Moram priznati da je klijentela u većini inozemna, iako imamo i dosta domaćih projekata. Uz sve internacionalne zajednice čiji sam član, taj omjer bih pripisala i internetskom algoritmu", kaže Tina.

Kad radi s klijentima koji su iz inozemstva, posebno i SAD-a ili s Dalekog istoka, drugačije je nego s "domaćima" jer je percepcija samog Feng Shuija drugačija.

image
Nedavno je njezin rad prepoznao i britanski Vogue

"To nužno ne znači nešto negativno, već bih rekla da u Hrvatskoj možda moram malo duže i detaljnije opisivati svoj posao. S druge strane, kada uspoređujemo Daleki Istok i Zapad, u zapadnjački svijet je Feng Shui došao tek oko 1970-ih, tako da su kraće i upoznati sa samim terminom. No, ne bih generalizirala, svugdje postoje pojedinci koji jesu ili nisu upoznati s nečim", o svom poslu kaže Tina.

Svakako da postoje i neki stereotipi s kojima se suočila, a jedan od njih je i činjenica da se ova metoda često poistovjećuje s nekim transcendentalnim tehnikama, gotovo praznovjerjem.

"Složila bih se da sam naziv daje određenu dozu mističnosti i intrige, međutim Feng Shui je daleko od praznovjerja, držanja figa i čekanja, odnosno nadanja da se stvari promjene. Često povlačim paralelu između Feng Shuija i psihologije okoline, odnosno okoliša. Oboje proučavaju i usredotočuju se na interakciju između pojedinaca i njihove okoline. Ispituju načine na koji nas prirodno ili izgrađeno okruženje oblikuje kao pojedince i kao dio zajednice. Oboje prate utjecaj dizajna, oblika, teorije vezanosti za mjesto, povezanost stresa s fizičkim, društvene upotrebe prostora, itd. Sada to ne zvuči toliko transcendentalno, zar ne?", zaključuje.

image
Dosad je odradila više od 125 projekata

To nisu svi stereotipi, odnosno pretpostavke prema ovoj dalekoistočnoj drevnoj metodi koja je u posljednjih 50-ak godina popularna na Zapadu.

"Neki od stereotipa ili uvjerenja su izjednačavanje pojma 'zen' s Feng Shuijem. Iako pojam zen može biti dobar termin za privlačenje klijenata, treba poštovati samu definiciju te budističke metode i ne prikazivati je kao nešto što se može instant postići. Još su prisutna uvjerenja da je Feng Shui minimalizam, s druge strane da su to kineski simboli ili novčići sreće. Iako nema ništa loše u iskazivanju 'sretnih' detalja ili predmeta, Feng Shui itekako koristi logiku i zdrav razum, ne oslanja se na praznovjerje i nije uzurpirajući za njegove korisnike", objasnila nam je Tina.

Naziv možda daje određenu dozu mističnosti i intrige, ali Feng Shui je daleko od praznovjerja, držanja figa i čekanja

Ona se stereotipima ne bavi previše jer naprosto ima previše posla. Javljaju joj se različiti klijenti iz cijeloga svijeta, s kojima radi na dizajnu interijera i vrtova, ali i posla te održava privatne konzultacije. Tijekom karantene održavala je i besplatne seminare za sve zainteresirane, a kaže kako je svaki projekt jedinstven jer svaki klijent dolazi iz različitih razloga.

"Kakvi god da su razlozi i eventualni problemi, čim vam se netko otvori i pusti vas u jedan dio svog života, imate veliku odgovornost na sebi. Nekad su to određeni problemi sa zdravljem, nespavanjem djeteta, potreba za životnim partnerom ili težnja jasnoći u karijeri. Nekad nije ništa od navedenog. Postoje klijenti kojima se jednostavno sviđa moj stil dizajna, a Feng Shui tu dolazi kao dodatni benefit. Isto tako, postoje i klijenti koji su već podosta upoznati s materijom te žele to podići na još veći nivo", kaže.

Što se tiče Voguea, jako je sretna što je njezin rad prepoznat u "modnoj Bibliji" za jesensko izdanje, gdje su pohvalili njezin holistički pristup estetici doma.

"Iznimna mi je čast biti dio tako nečeg ikonskog kao što je Vogue. Još uvijek djeluje pomalo nestvarno jer Vogue nikad nije bio cilj već je došao kao nusprodukt svakodnevne težnje ka boljem i višem kako bi se ostvarila vizija postojanja mene kao savjetnice i Posh Feng Shui kao brenda. Ovo priznanje znači mnogo, jer je definitivno mene i moj posao podiglo na veću razinu. No, s radom se i dalje nastavlja, imamo još ciljeva za ostvariti", odlučna je Tina, koja je samo za sve nas podijelila savjete za Feng Shui početnike. 

1. Održavajte kuću čistom i urednom

Organiziranost doma donosi organiziranost misli.

2. Ulaz i ulazna vrata neka budu uredna i primamljiva

Ulazna vrata su mjesto gdje energija ulazi u naš prostor. Zamislite energiju kao gosta koji prvi put traži i posjećuje vaš dom. Želite da je ulaz dobro osvijetljen, propisno označen te vidljive adrese i kućnog broja ili imena.

3. Ne umanjujte važnost svježeg zraka

Redovito provjetravanje prostora donosi svježinu u vaš dom. Osim što time izmjenjujete ustajali zrak (a samim tim i ustajalu energiju), sunce i sunčeve zrake su naš primarni i veoma važni životni nutrijenti.

image
Ogledala i njihova pozicija iznimno su važna u prostoru
---

4. Obratite pozornost na vaše ormare

U Feng Shuiju, ormari su duboko povezani s našom podsvijesti i najdubljim osjećajima o nama samima. Pogledajte stanje u svojim ormarima, razmislite što njihova organiziranost govori o vama i, ako je potrebno, ne oklijevajte s rješavanjem nereda.

5. Pripazite na količinu, veličinu i poziciju zrcala

Zrcala su jedno od najzahtjevnijih Feng Shui sredstava čije pozicioniranje treba biti profesionalno. Ono sto možete napraviti je pobrinuti se da su uvijek čista, da nisu okrhnuta te da se u njima vidite u potpunosti. S obzirom na to da zrcala multipliciraju stvari, obratite pozornost prema čemu su usmjerena.