VICTORIA BECkHAM

"Možda jednog dana u bočicu pretočim emocije s ljetovanja na Jadranu"

02. veljača 2024.

Fotografije: STEVEN KLEIN

Iliana Kljaić

U ekskluzivnom razgovoru za Gloriju Glam dizajnerica, ikona stila i poslovna žena otkriva svoje mirisne fantazije, romantične snove i tajne destinacije.

Iako poslovni i privatni život Victorije Beckham pratimo posljednjih trideset godina i čini se da je malo toga što već o njoj nismo čuli, modna dizajnerica i supruga bivše nogometne legende Davida Beckhama uspjela je ponovno privući našu pažnju. Zvijezda koja je od javnosti skrivala čak i osmijeh svojom je prvom kolekcijom parfema otkrila neke od najintimnijih trenutaka svog života. Portofino ‘97 posvećen je tajnom bijegu na talijansku obalu i oda je prvim susretima s Davidom. U plavoj bočici krije se adrenalin, flert i zaljubljenost, miris posteljine u hotelu te lagani povjetarac. Suite 302 sadrži opojni miris glamura, duboku zaljubljenost i sjećanja na intimne noćne šetnje ulicama Pariza. U apartman hotela Ritz, u kojem je 34 godine živjela modna dizajnerica Gabrielle Chanel, često su bježali kako bi proslavili rođendane ili godišnjice, a bijela bočica tog mirisa dočarava boju haljine Roberta Cavallija koju je Victoria nosila kad su preplavljeni ljubavlju obnovili zavjete. Posljednji od tri parfema, San Ysidro Drive sadrži nalet energije pomiješan sa slanim oceanskim zrakom te sklad koji su Beckhamovi osjećali dok su živjeli u Kaliforniji. Ondje su često planinarili s djecom, odlazili surfati, te uživali u zajedničkom životu bez pratnje paparazza. Na razgovor za Gloriju Glam slavna je 49-godišnja majka četvero djece, pristala u vrijeme prikazivanja iznimno gledanog dokuserijala "Beckham" te nakon predstavljanja svoje modne kolekcije na Tjednu mode u Parizu.

Kolekcija vaših parfema vrlo je autobiografska. Kakav je osjećaj dijeliti "dio svoje intime" kroz mirise?

- Ovo je definitivno najintimniji projekt na kojem sam radila do sada i uzbuđena sam, ali i iznimno ranjiva u isto vrijeme. Iako mi ti mirisi koje sam pretočila u bočice mnogo znače, smatram da su univerzalni i da svakoga tko ih nosi može "odvesti" na romantično putovanje ili dragu destinaciju.

image

SUITE 302 Često smo znali pobjeći u Pariz. On je za nas grad sreće, bilo da smo tamo proveli vikend, slavili rođendan ili godišnjicu. Najčešće smo odsjedali u hotelu Ritz, u apartmanu 302 u kojem je modna dizajnerica Gabrielle Chanel živjela 34 godine.

Planirate li proširiti kolekciju?

- Imam još mnogo toga za reći, ali ne želim žuriti. Važno je otkriti glavne note kojima bih "dočarala" priču.

Možemo li očekivati da ćete neki parfem u budućnosti posvetiti i čarobnom Lopudu koji ste posjetili ovo ljeto?

- Moja kreativnost, kako u modi tako i u kozmetici, u najvećoj je mjeri inspirirana putovanjima. Stoga, možda jednog dana u bočicu pretočim emocije s ljetovanja na Jadranu.

Kako je bilo surađivati s Jérômeom Epinetteom?

- Jérômeu vjerujem najviše na svijetu. Zanimljivo je da sam i ranije - nesvjesna toga - birala mirise koje je on kreirao. Blisko surađujemo posljednjih osam godina i uživala sam u svakoj zajedničkoj minuti provedenoj s njim bilo da smo se družili u Parizu, New Yorku ili preko Zooma.

Kakve parfeme volite?

- Biram ih ovisno o raspoloženju. Trenutačno obožavam kombinaciju crne trešnje i duhana u parfemu Suite 302. Kad pomalo zahladi, privlače me dublje note crne trešnje i zrna crvenog papra.

image

SAN YSIDRO DRIVE Znakovito vrijeme novog početka u mom životu i ponovnog otkrivanja sebe dok smo živjeli u Kaliforniji. Bilo je to obnavljajuće i mirno razdoblje života.

Odakle inspiracija za bočicu?

- Kad sam bila malena, mamina mi je prijateljica uvijek davala prazne bočice parfema Coco Chanel. Zurila sam u njih i često zamišljala kakve bih mirise i bočice i sama rado kreirala. Dakle, ova je kolekcija ostvarenje mog djetinjeg sna.

Sjećate li se prvog parfema koji ste kupili?

- Mislim da je to bio jednostavan miris iz The Body Shopa kad sam s mamom bila u jednom trgovačkom centru u Lakesideu.

Kako odabirete imena proizvodima?

- To je iznimno zabavan dio posla. Najbolji primjer je nijansa Rollerskate za kremasto rumenilo Cheeky Posh. Dok sam u Miamiju sa svojim timom radila na osmišljavanju nijansa rumenila, moja kći Harper se rolala po stanu. Slušala nas je i, u jednom trenu, otišla u svoju sobu te nam donijela uzorak ružičaste za koju sam ja isprva mislila da nije dobra. No, onda smo joj ipak dali šansu. Poigrali smo se nijansama te boje i pronašli jednu koja se pokazala savršenom. Upravo zbog toga smo to koraljno ružičasto rumenilo nazvali Rollerskate. Njegov svježi sjaj iznimno je mladenački.

Koji je vaš omiljeni make-up?

- Obožavam smeđi smokey eye, a u nekim prigodama dodam maslinastu ili plavu Satin Kajal olovku koja vizualno otvara oči.

Kako počinje vaš dan?

- Ja sam, za razliku od Davida, jutarnji tip. Uvijek se budim dobro raspoložena i pozitivna. Ujutro najprije odvezem Harper u školu, a potom vježbam s osobnim trenerom Bobbyjem. Uživam u proteinskim smoothiejima koje mi pripremi David. Veliku pažnju posvećujem njezi kože. Za šminkanje mi je dovoljno pet minuta, nakon čega odlazim u ured i na sastanke. Izbjegavam stavljati teške pudere i korektore. Nastojim živjeti sa što manje stresa, a najbolje se opuštam u meditaciji.

image

PORTOFINO ‘97 Od naših prvih susreta David i ja smo odlučili da ćemo vezu držati tajnom. Odlučili smo otputovati u Portofino. Sjećam se svjetla, mirisa hotela i koliko je bilo uzbudljivo to vrijeme.

Šminkate li se i kad ne izlazite?

- Tada samo malo zarumenim obraze i usne.

Koji vam je omiljeni tretman lica?

- U Londonu obožavam odlaziti k Melanie Grant koja je stvarno nevjerojatna. 

ŠTO SAM STARIJA, TO IMAM VIŠE SAMOPOUZDANJA. GDJE BI MI BIO KRAJ DA SAM GA TOLIKO IMALA NA POČETKU KARIJERE

Čini se da je Harper od vas naslijedila oko za lijepo? Jeste li joj dali kakav savjet?

- Harper ima golemo znanje o make-upu i njezi kože. Mogu čak reći da je već i mene nadmašila. Ona je moj glas generacije Z. Savjetovala sam joj da ne pretjera s čupanjem obrva, kao ja 90-ih godina.

Kako se opuštate na kraju napornog dana?

- Najdraže mi je vrijeme provedeno s obitelji. Navečer se uvijek svi okupimo i uživamo u zajedničkom druženju. Na pragu ste pedesetih. Kako se osjećate? - Što sam starija, imam više samopouzdanja. Gdje bi mi bio kraj da sam ga toliko imala na početku karijere.