GG frajer: Boris Štok

‘Nedostaju mi svi oni začini zbog kojih je život ljepši‘

24. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Promo
Ines Madunić
Ines Madunić

Riječanin Boris Štok nedavno je objavio novi singl, najavu za njegov novi album koji obožavatelji jedva čekaju. U razgovoru nam je ispričao kako karantena utječe na njega, s kime je provodi i čemu se nada kad sve ovo završi - osim što priželjkuje što više koncerata. 

Boris Štok na domaćoj je sceni već više od desetljeća sinonim za kvalitetnu glazbu, za koju često kaže kako ne želi raditi kompromise. Svako malo razveseli nas novim singlom, pa je tako nedavno objavio "Uvijek dio mene", koji nam je već danima na repeatu. Bio je to povod za razgovor s glazbenikom u kojem nam je otkrio što čita, gleda i koju glazbu sluša, sve o novom albumu i kad ga možemo očekivati, a znamo i kako se snalazi u kuhinji. Boris je poznat i po tome što obožava nastupe uživo, a sad priznaje da ih jedva čeka - za neke je već isplanirao nove oufite. 

Objavili ste novu pjesmu, u pripremi je i novi album. Što možemo očekivati od novih materijala i kad će album izaći?

Tako je, izbacio sam novi singl, pjesmu "Uvijek dio mene" pa preporučujem čitateljima da je poslušaju online. Zadnjih mjeseci sam ionako puno radio studijski na novim pjesmama i albumu pa većinu toga imam već snimljeno. Aranžmanski i stilski pjesme su dosta raznolike, neke više elektro i bržeg tempa, a neke smirenije ritmom, više podređene melodiji. Sretan sam jer ima zaista lijepih pjesma, osobno sve su to kao zapisi nekog vremena i događaja. Također, uvijek je to moj prepoznatljivi senzibilitet i estetika.  

Preostaje mi ovih dana još završiti mikseve te nabaciti možda još poneku ideju i album je spreman za izlazak, a u tome mi uvelike pomažu moji stalni suradnici Darko Terlević i Matej Zec. Ali sve će se to napraviti u dogovoru s izdavačem, ovisno o situaciji, vjerojatno najesen. Također planiram i dogovaram neke nove projekte za jesen, zimu, no vidjet ćemo što kaže Vili Beroš. (smijeh)

Kako inače doživljavate ovu situaciju u kojoj smo se našli? Provodite li ovu "karantenu" sam ili s nekime?

Kao većinu, i mene je zatekla cijela ova situacija pa nastojim biti pozitivan, kreativan te preokupiran glazbom i poslom. Srećom, nisam sam pa je sve lakše. Naime, i djevojka je u sličnoj situaciji… Također radi od kuće uz povremene odlaske u atelier gdje slika.

Kako vam izgleda tipičan dan?

S obzirom na to da imam radnu obavezu od kuće, nekako mi tjedan brzo proleti. Malo posao, malo glazba, vježbanje i kratke šetnje. Također, bacili smo se na farbanje stana ovih dana, čišćenja te sve ono za što se nije nalazilo vremena prije. Na sreću, nakupilo se zaostataka! (smijeh) Popodneva i večeri kratimo uz kuhanje, gledanje serija i filmova.

Kako to utječe na vašu glazbu, jeste li napisali neku novu pjesmu?

Jesam, naravno. Premda je sve malo kompliciranije s obzirom na kretanje i tehničke uvjete, vjerujem da ću je i snimiti i završiti ubrzo te da će se i ona naći na albumu. Svako malo napravim neki online session, imam i neke promotivne aktivnosti na Instagramu, dakle ima posla i to je dobro jer me drži fokusiranim na ono lijepo i kreativno.

Jeste li se prihvatili nekih novih hobija ili navika u posljednjih nekoliko tjedana?

Konačno sam uzeo malo gitaru u ruke i počeo raditi na sebi. Na preporuku prijatelja naručio sam i neke nove knjige pa jedva čekam baciti se na čitanje.

Kuhate li inače i jeste li sad počeli eksperimentirati u kuhinji? Koji je vaš specijalitet?

Ne mogu se baš nazvati vještim kuharom, ali naravno, znam pripremiti neka jela i to vrlo ukusno. Omiljeni specijalitet mi je svježi losos na posteljici od komorača, krumpira, poriluka i kurkume.  

Što čitate; kakvu glazbu slušate; koje filmove ili serije gledate?

U zadnje vrijeme slušam malo i klasike, poput Astora Piazzolle ili Sakamota, a od ploča nekako često se vrte stari albumi Stevie Wondera ili Nine Simone. Djevojka i ja već dugo uglavnom gledamo serije, rijetko filmove, a zadnje koje smo pogledali su "The Sinner", "Servant" i "The Outsider", preporučujem! Čitam Houellebecqovo "Pokoravanje", a baš sam ovih dana naručio "Potragu za izvornim poljem“ David Wilcocka.

Poznati ste i po svom modnom stilu. Koji outfit jedva čekate nositi kad budemo mogli izlaziti?

Hvala na komplimentu. Pa kada već pitaš, imam par komada robe koje jedva čekam pokazati na pozornici, poput bordo čizama, par novih košulja ili bijelog sakoa. Kombinacija ovisi o tome kada će biti idući koncert, ljeti ili na jesen u nekom klubu.

Imate li neku rutinu njege kože?

Ništa posebno, zimi koristim kremu za ruke, a ljeti losion za tijelo. Svakodnevno koristim samo kremu za lice jer sam se naučio na taj osjećaj svježine.  

Ova situacija utjecala je na mnoge aspekte naših života. Što se vama najviše promijenilo?

Rijetko vidim familiju i prijatelje, više ne radim u uredu nego od kuće, da ne ulazim previše u nabrajanja… Trenutno, jako mi nedostaju druženja i putovanja, sloboda kretanja i svi oni začini zbog kojih je život ljepši. Ali samo neka smo svi zdravi pa je odmah puno lakše nositi se s ovim ludim vremenima.

Što očekujete od života poslije korone?

Vjerujem da će se život poslije prvotnog šoka vrlo brzo vratiti u normalu. Po prirodi sam optimističan i volim život, pa mi drugo razmišljanje ne preostaje! Poručujem svima da se čuvaju, ostanu pozitivni i slušaju dobru glazbu.