Lidija Graovac - Lili Gee

‘Nijedan se posao ne može raditi uz neuredan život, kamoli glazba‘

13. listopad 2021.
Fotografije: Neja Markičević/Cropix

Pjevačica benda Lili Gee ispričala nam je sve o tome kako je od diplomirane turkologinje i fonetičarke postala pjevačica i kantautorica.

Ništa mi nije dosadilo u ovom poslu", kaže Lidija Graovac. "Dapače, nakon skoro 20 godina, još uvijek obožavam nastupanja uživo, putovanja i sve što ide uz stvaranje glazbe", rekla nam je Zagrepčanka koja je posljednje četiri godine glavni vokal benda Lili Gee, a prije toga 15 je godina bila članica Soul Fingersa. No, kaže da joj kao djevojčici nije bio san postati pjevačica. 

"Otac mi je znanstvenik pa sam ja tako sanjala da ću biti biologinja mora i proučavati dupine. Na kraju sam diplomirala turkologiju i fonetiku, a trenutno se bavim glazbom, uz povremeno prevođenje", kaže. Kao diplomirana turkologinja, radila je kao prevoditeljica turskih serija, a bila je angažirana i u timu koji je pomagao izbjeglicama. Radila je i u SUVAG-u s djecom s poteškoćama u sluhu kao diplomirana fonetičarka, no njezina je najveća ljubav, ispalo je tako, glazba. Na fakultetu se prijavila na audiciju za pjevačicu Soul Fingersa i - prošla. 

"Od 30 kandidatkinja izabrali su nas tri, i sve smo bile skoro dvometrašice; jedna plavuša, crnka i ja koja sam tad imala crvenu kosu. To mi je bilo sjajno iskustvo. U 15 godina s njima sam prošla stvarno sve, od malih klubova pa do velikih pozornica, raznih evenata ne samo diljem Hrvatske, nego i u svijetu. To mi je postavilo visoku ljestvicu što se tiče profesionalnog bavljenja glazbom", kaže Lidija. 

image
Lidija je diplomirala turkologiju i fonetiku

U jednom je trenutku napravila pauzu od nastupanja, a onda joj se javio Miro Odak, dotad poznanik, koji joj je ponudio pjesmu. 

"Napisao je pjesmu za ženski vokal i činilo mu se da je baš za mene. Predložio mi je da je snimim, bez obaveza. Pjesma se odmah svidjela našim prijateljima pa smo je dlučili ponuditi radio postajama. Sve je bilo prilično low budget, odnijeli smo sprženi CD s dvije pjesme i radio ih je zavrtio već idući dan. To nas je malo iznenadilo, ali smo nastavili snimati i uskoro smo imali materijala za cijeli album, koji je objavljen prije dvije godine", kaže Lidija. Izdali su zatim i vinilno izdanje s četiri pjesme, a u srpnju ove godine izašao im je drugi album, "Ispod kože", za Croatiju Records. Predstavljanje će imati u petak, 15. listopada u zagrebačkom Hard Placeu, što Lidija jedva čeka. 

"Volim svaki dio ovog posla, ali ipak mi je najdraže nastupanje uživo. Bez toga mi ništa nema zapravo smisla bez publike", rekla nam je. Lili Gee je pop rock bend u najširoj definiciji, imaju i puno utjecaja iz countryja, jazza (snimili su pjesmu s Matijom Dedićem), electro popa, pa i punka, a među svoje uzore nabrajaju Blondie, Joan Jett i Nenu Kerner, kojoj su posvetili i jednu pjesmu na vinilnom izdanju. Poigravaju se zanimljivim i aktualnim temama u pjesmama za koje stihove pišu Lidija i Miro, dok je on zadužen za glazbu. Tako je njihova pjesma "Android" o ljubavi žene i robota - a pjesmu su izdali i na ruskom jeziku pod nazivom "Android 2" - dok "Lutka" govori o ženama koje žive isključivo na račun svog izgleda pa su tako i spot snimali u izlogu s lutkama. 

image
Lidija sa svojim bendom Lili Gee
Foto: Nikola Knežević

Kako se zapravo nenadano našla u profesionalnoj glazbi, zanimalo nas je što ju je iznenadilo ili koje predrasude su joj se razbile nakon što je ušla "iza kulisa". 

"Mislim da dosta ljudi misli da glazbenici žive neuredno, razuzdano, divlje. Istina je da ne možeš funkcionirati ni na jednom poslu, a kamoli u glazbi ako tako živiš. Još jedna stvar su bila putovanja - mislila sam da ću puno više vidjeti na tim terenima, ali zapravo najviše vidiš hotele, benzinske postaje i zalogajnice uz cestu", kroz smijeh kaže Lidija. Zbog svoje ljubavi prema nastupima uživo, kao i prema putovanjima, lockdown joj nije bio idealno vrijeme, ali Lidija je u slobodno vrijeme daleko od dive s pozornice. Kaže da najviše vremena provodi u prirodi, šetajući svog psa, a tako je otprilike i provela karantenu. 

"Osim glazbe, omiljene aktivnosti su mi čitanje, šetanje i planinarenje. I moj se stil prilično razlikuje od onog na pozornici, jako sam casual. Kad se pojavim na nastupu, dečki iz benda me zezaju da sam se obukla u Lili Gee. (smijeh) Što se tiče šminke, slična je situacija jer sam na nastupima jako našminkana, a u slobodno vrijeme najviše volim minimalizam. Tuš, maskara i sjajilo ili ruž, malo rumenila i spremna sam", rekla nam je Lidija. Trenutno se s bendom priprema za predstavljanje albuma u Hard Placeu u petak, 15. listopada, a nada se i da će do kraja godine biti još nastupa, a pogotovo se nada radnoj Novoj godini jer je ona prošla bila jedna od rijetkih koja joj je bila slobodna. 

"Bila mi je to jako čudna situacija jer se stvarno ne sjećam kad mi je prije toga to bio slobodan dan. Već su mi i izlasci zapravo postali - moji nastupi. Nakon što odsviramo, družimo se s prijateljima i poznanicima i to mi bude najzabavnije. A kad ne nastupamo, najčešće sam u krevetu oko 22 sata - potpuno suprotni životi", kaže kroz smijeh. Lidija kaže kako je uspjeh za nju "raditi ono što voliš i od toga živjeti", nešto čemu je ona prilično blizu. 

image
Lidija je u glazbi već gotovo dva desetljeća

BLIC PITANJA

Omiljene destinacije: Volim Veneciju, ima tu neku melankoliju koja mi se sviđa, ali na popisu je i Turska, naravno, i jako volim London, u kojem mislim da bih čak mogla i živjeti. 

Prvo iduće putovanje: Voljela bih posjetiti SAD i to će definitivno biti iduće veće putovanje. Najviše me privlači Kalifornija.

Beauty rutina: Obavezno skidam šminku prije spavanja i koristim hranjive kreme. U posljednje vrijeme volim hidratantne maske i često ih koristim, a pijem i tekući kolagen. 

Preporuke za čitanje: Teško mi je odrediti omiljene autore ili knjige, a često mi se dogodi da, kad mi se nešto svidi, onda čitam sve od istog autora. U posljednje sam vrijeme čitala Hanifa Kureishija, Zadie Smith, Elif Shafak...