Drama oko WAP-a

Novi singl Cardi B - smiju li žene u 2020. priznati što vole u krevetu?

13. kolovoz 2020.
FOTOGRAFIJE: Profimedia; iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Što je, dovraga, WAP, opet moram na Urban Dictionary, pomislila sam nakon što su mi članci o novom singlu Cardi B i Megan Thee Stallion počeli iskakati na feedu svih društvenih mreža. Nisam, doduše, morala dugo tražiti jer u svim je člancima objašnjeno - WAP je kratica za Wet Ass Pussy, odnosno (jako) vlažnu vaginu, da to pojednostavimo. U pjesmi ljeta dvije reperice, dakle, tematiziraju seks na sve moguće načine i najsitnije detalje, u pravom girl talk stilu.

"Kad ga jašem, ispisujem svoje ime", kaže Megan, dok Cardi ističe kako "ne kuha i ne čisti", ali će nam objasniti kako je "dobila taj prsten". Spot je također podigao puno prašine. Njih se dvije nalaze u nekoj pomaknutoj, psihodeličnoj vili u kojoj zaviruju u sobe u kojima se nalaze njihove kolegice, kao što su Rosalia, Normani, Mulatto, Sukihana, Rubi Rose i Kylie Jenner, za koju nije baš posve jasno zašto je tamo, ali već postoji peticija da je se makne iz spota, što znači da su Cardi i Megan napravile jako dobar marketinški posao. Svaka je u seksi outfitu i u nekoj pomaknutoj fantaziji, puno je divljih životinja i njihovih uzoraka, a zbog toga se javila i notorna Carole Baskin, koju znamo iz true crime dokumentarca "Tiger King", koja je upozorila na zlostavljanje divljih mačaka za potrebe zabave.

S obzirom na to da je spot jako seksi i pjesma iznimno eksplicitna, krenule su i reakcije zgrožene publike - iako je gotovo sigurno da nitko od njih nije prije slušao ni Cardi ni Megan - prvenstveno američkih republikanaca, koji su tobože šokirani činjenicom da žene pričaju o svojim vaginama, dok podržavaju predsjednika koji voli hvatati žene za tu stvar bez njihovog dopuštenja.

"To se dogodi kad djeca odrastaju bez oca i bez boga", zaključio je jedan as na Twitteru. S druge strane imamo oduševljenje žena, pogotovo crnkinja, koje "WAP" već proglašavaju kanonom crnog feminizma.

Istina je, dakako, negdje između.

Treba istaknuti i da su Cardi i Megan spotom odale počast ikonama hip hopa, ali i mode; Normani nosi seksi kompletić koji je hommage kultnoj kolekciji "Tati" Azzedinea Alaïa, Cardi je u leopard uzorku od glave do pete (inače, by Juraj Zigman, koji je izradio i custom crno-bijeli body za Megan) po uzoru na Lil' Kim nekada, a hommage su dale i legendarnim TLC, i to u Venus Prototype Latex kombinezonima.

Pa da se nastavimo upravo na TLC, koje su još početkom devedesetih zaključile kako "cure pričaju" o seksu i muškarcima te kako ne postoji ništa što možete učiniti da to spriječite; "WAP" je singl koji je baš u toj kategoriji, a možda ju je čak malo i proširio.

Ipak je 2020. pa su stvari još eksplicitnije nego prije 20-ak godina kad je Lisa Left Eye Lopez objavila: "You got to lick it before you stick it." Feminizam? Zašto ne? Seksualno oslobođenje uvijek je kompleksna tema u okviru feminizma i bit će uvijek. Seks je sam po sebi kompleksan i kompliciran, pogotovo kad se o njemu priča teoretski. Oslobađa li nas seks ili nas gura još dublje u patrijarhat? Možemo li ikad biti slobodne od pritiska muškog pogleda da bismo izrazile svoju seksualnost?

U fokusu je, dakako, pitanje moći. Onaj koji kontrolira način na koji se žene predstavljaju i koji diktira pravila u svemu tome, u njegovim je rukama moć.

Pa dok Cardi i Megan otvoreno pričaju o tome što vole u krevetu i twerkaju u lateks kompletićima, pitanje koje se postavlja je: rade li one to zbog sebe i svog zadovoljstva ili da bi se svidjele nekom muškarcu ili više njih? Sudeći prema reakcijama, pjesmom su muškarci prilično zbunjeni, dok je žene ne samo prihvaćaju, nego i u potpunosti shvaćaju jer govori o njihovim iskustvima na iskren način. Možda se treba pomiriti s time da nije svaka pjesma za svaku publiku pa je tako WAP prvenstveno za žene, naš kao i Girl Talk.

Neki će se uhvatiti za uvodne riječi pjesme, koje idu: "There's some whores in this house", odnosno "U ovoj su kući neke k**ve", ali ne vide problem kad iste te žene muškarci nazivaju tom pogrdnom riječi samo zato što imaju dubok dekolte. Odjednom je problem kad su žene seksi i kad se skidaju; kad to rade u spotu muškog izvođača, onda je ok. Kad muškarci repaju o seksu i tome što vole u krevetu, vrlo eksplicitno, čak i kad repaju o seksualnom napadu, to je skroz ok i nitko to ne propituje. Čim su žene u pitanju, sve je problem.

Voliš seks? K**va. Ne voliš seks? Frigidna k**va. Oblačiš se seksi? K**rva. Ne oblačiš se seksi? Trebaš se malo opustiti, što si tako ozbiljna. I tako dalje. Sto puta ispričana priča.

Žene su s vremenom preuzele te pogrdne riječi koje su stvorene kako bi nas se dehumaniziralo i svelo na seksualni objekt. Riječi poput k**va i d**lja ne znače isto među prijateljicama i među nepoznatim ljudima, pogotovo muškarcima. Među prijateljicama nema nikakve negativnosti, dapače; ti se izrazi koriste kako bismo pohvalile međusobne seksualne pothvate. Zato i Cardi i Megan koriste baš to, kao da govore - preduhitrile smo vas, momci, ne zanima nas što mislite o ovome, mi smo postavile ovaj narativ i ovo je tema o kojoj se priča, sviđalo se vama ili ne.

Baš zato "WAP" se smatra feminističkim singlom. Umjetnice su preuzele kontrolu nad svojom pričom i same odlučile kako će je prezentirati. Odlučile su da žele pričati o seksu i pritom ne osjećaju sram.

I dok je nekim neshvatljivo kako pričanje o seksu u lateksu može biti feminizam, treba se ipak podsjetiti da borba za ravnopravnost ne završava pravom na glasanje i jednakom plaćom (koju još uvijek nemamo), odnosno ne vodi se samo u javnosti, nego i u dubokoj intimi obiteljskog života. Seks, kućanski poslovi i roditeljstvo itekako su teme feminizma, možda neke od najvažnijih.

Još jedan od kritika koja se često upućuje Cardi B, kao i drugim kolegicama, je činjenica da je - majka. Zbog toga bi se, tvrde raznorazni komentatori, trebala ponašati skromnije, ne pokazivati dekolte, twerkati, repati o seksu i tko zna što sve ne. Nije jedina, naravno. Majčinstvo se često stavlja pred žene kao neko uzvišeno stanje pa kad si majka odjednom je puno toga zabranjeno, primjerice nositi kupaći kostim na plaži i, nedajbože, fotografirati se takva za društvene mreže. Da nisi majka, bila bi "samo k**va", a ovako si i loša majka. Dobro to znaju i domaće influencerice, poput Žanamari ili Elle Dvornik, koje na dnevnoj bazi dobivaju "dobronamjerne" savjete o tome kako se trebaju brinuti za svoju djecu jer trenutno, zaključuju oka sokolova vrlih anonimnih komentatora, ne rade baš dobar posao.

Zamislite, primjerice, da neka pjevačica napiše i objavi pjesmu o tome kako ju roditeljstvo ubija u pojam, kako ne spava i pun joj je kufer svega pa kad god može ode iz stana i ostavi muža da se brine za dijete koje vrišti te utjehu traži u poslu? Socijalna služba bila bi joj na vratima iste sekunde, pomahnitali komentatori napravili bi skandal za sekundu, ali ako ste muškarac - sve je to ok. Štoviše, svi ćemo se smijati tome jer je "dobra baza", mnogi će se poistovjetiti, to je čak slatko, možda i poželjno. Takve su upravo bile reakcije na pjesmu "Umoran" splitskog repera Vojka V.

Licemjerje s kojim se pristupa ženama u bilo kojoj industriji u profesionalnom smislu te bilo kojoj sferi života u privatnom smislu, još je uvijek itekako prisutno. Dobra je vijest što postoji sve manje žena koje na to pristaju, sve je više njih koje imaju platformu i koje se ne boje proturječiti društvenim normama. To nikad nije lako jer promjena je uvijek teška. I "WAP" vjerojatno neće promijeniti svijet niti bi svi trebali ići okolo i pričati o svojoj vlažnoj vagini. Ali je važno normalizirati razgovor o seksu iz ženske perspektive, pričati o ženskom iskustvu bez straha da će vas netko osuđivati zbog manjka morala. Muškarcima se to ne radi pa zašto bi ženama?