Lorna Kijurko

O slobodi, budućnosti, strahovima, ljepoti - kroz fotografije

16. kolovoz 2021.

Fotografkinja Lorna Kijurko intimnim nam je fotoesejom ispričala svoju priču o stanjima uma, srca i duše.

Sloboda, igra, uživanje, neopterećenost - to su samo neke asocijacije koje bude radovi Lorne Kijurko. Fotografkinja je prepoznatljiva po seriji crno-bijelih aktova iz serije "Živost", koja je prošle godine predstavljena u Rovinju i Zagrebu, a i dalje je u nastajanju. Dosad je imala tri samostalne i devet grupnih izložbi, a osim aktovima, bavi se dokumentarnom uličnom i modnom fotografijom. Njezina specifična, topla i humana estetika lako je pronašla put do publike, a slavljenje ljepote života kroz fotografije možda je najbolji opis njezina rada. Odgovore na naša pitanja pretočila je u vizuale i zapise o tome što je za nju intuicija, kako doživljava kreativnost, kako se bori sa strahovima te kako gleda u budućnost.

Ljepota

Ljubav. Radost. Ljepota je u svakom danu. Slati osmijeh u tuđa srca. Sjaj u očima. Prihvaćanje. Ples života. Susreti i zagrljaji. I suze su ljepota. I sve ono što iskusimo. Kada vidimo ljepotu kao jedinu opciju i u trenucima koji nas slome, dajemo si prostor za rast. Svemir nam na dlanu daje ljepotu, a mi je doživljavamo.

Kreativnost

Život je sam po sebi kreativnost. Svaki posao, svakodnevne radnje, odluke i sve što nas prati i što odašiljemo u svijet je kreacija. Prisutnost u sada i ovdje stvara iz naše nutrine i tu je kreativnost čarobna. Ne bih rekla da me kreativnost definira, nego da izražava ono što jesam.

Sloboda

Sada bih za pojam slobode rekla da je to živjeti iz srca, promatrati okolinu očima ljubavi i pratiti put u skladu s dušom. Sloboda je prakticirati istinu u umu, govoru i djelovanju, a savjest nam pokazuje koliko smo dosljedni u tome. Slobodni smo i onoliko koliko si to dopustimo. Spomenula sam riječ "dopustiti" jer se čini lakša nego što jest. Posljednjih godinu i pol imala sam podsjetnik na to koliko život izvana reflektira unutrašnje stanje. Kao i na to koliko je važno otpustiti kontrolu i svaki dan usvojiti kao novo čudo. I biti zahvalan. Sloboda je ono kada ti je srce široko unedogled.

Strahovi i izazovi

Prije bih rekla da je strah situacija koja šalje neugodan impuls. Ako se pojavi, ne ignoriram, nego želim razumjeti. I većinom se dogodi kada npr. nemam dovoljno informacija o nečemu što je za mene novo, a što zahtijeva određenu aktivnost. Tada taj "strah" postane samo stepenica na koju opreznije kročim. Učim živjeti bez straha i djelovati iz srca.

Svijet u kojem živimo

Sve se više čuju rečenice poput: 'Da se bar sve vrati na staro'. I ne vidim smisao u takvom stavu. Što to uopće znači, vraćanje na staro… Svako jutro kada otvorimo oči, kreiramo svoj dan, susrećemo se s mogućnostima. Promjena je konstanta, i to trebamo prigrliti, veseliti joj se. Svijest svakog pojedinca utječe i na okolinu. Imamo slobodnu volju da biramo iskustva. Izazov je početi od sebe i dovesti harmoniju najprije u svoj život, a ne slijepo se kvačiti na stare obrasce i uvjerenja. Prirodno stanje čovjeka je sreća, ne potraga za njom.

Intuicija

Kada srce zna i ne propitkuje. I nema mi važnijeg od unutarnjeg vodstva.

Vizija budućnosti

Ne dopuštam da riječ pesimizam uopće proviri kroz moja vrata. Djeca su nam za to najbolji učitelji.

Samopouzdanje

Rjeđe nego češće se dogodi da se borim sa samopouzdanjem. Većinom je to povezano s fazama nekog kreativnog procesa kada se zapitam ima li uopće smisla to što radim. No, tada se podsjetim da je iskrenost najviše što mogu dati i sebi i drugima. Ne vidim drugog načina nego da živimo svoju istinu, jer oni s kojima se razumijemo hodat će s nama i dalje. Smatram da je samopouzdanje usko povezano s prihvaćanjem sebe. I to je veliki zadatak, zahtijeva uranjanje na dubokim razinama, otpuštanje raznih obrazaca i uvjerenja koja godinama nesvjesno hranimo.

Ne propustite uživati u ljetnom izdanju magazina Gloria Glam uz koji na dar dobivat masku za lice La PIEL LAB.