(Ne)podnošljiva težina samoće

O usamljenosti u doba korone: kako biti sam i sretan

26. ožujak 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto
Ines Madunić
Ines Madunić

Samoizolacija nikome ne pada lako. Ipak, znajte da vam je lakše ako niste i fizički potpuno sami nego ste uz partnera, cimera ili obitelj. Kako se nositi sa samoćom i usamljenosti u doba korone?

Biti sam i biti usamljen dvije su različite stvari. Ako ste to dosad već naučili, žao mi je - to znači da ste se susreli s obje situacije, oba osjećaja. I dok jedan - onaj fizičke samoće - ne mora biti negativan, onaj drugi, dakle usamljenost, ne samo da je negativan, nego može imati pogubne učinke. 

Studija američkih psihologa iz 2010. pokazala je da je usamljenost opasnija za zdravlje od pretilosti te povećava rizik za kardiovaskularne i bolesti mentalnog zdravlja, dok britansko istraživanje pokazuje da je štetnija za nas nego 15 cigareta dnevno. Ujedinjeno Kraljevstvo je zbog ovog problema 2017. uvelo i povjerenicu za usamljenost pri Ministarstvu za sport i civilno društvo 

S obzirom na okolnosti u kojima svi danas živimo, očito je da će se problem samo produbljivati. Da, svi smo izolirani od društva, kave su se preselile na Skype i Houseparty, neki su zatvoreni u kući s partnerom, djecom, kućnim ljubimcima i sve ih to izluđuje. Ali, neki od nas su potpuno sami. Bez partnera kojeg bismo mogli nazvati, bez kućnog ljubimca koji bi nas utješio barem na trenutak, bez cimera, roditelja - sami. 

To nije lako ni u normalno vrijeme ili, da se preciznije izrazimo, u vremenu prije koronavirusa i izolacije. Nije lako vraćati se u prazan stan, buditi se u njemu, ne mogu vam ni krenuti opisivati koliko je teško skuhati porciju bilo čega za jednu osobu. I oni najjači među nama ponekad se osjećaju usamljeno u tim trenucima.

Zato izađemo van, pojedemo i popijemo nešto s dragim nam ljudima, požalimo se, kažemo da smo usamljeni, možda se malo našalimo na svoj račun. Možda odemo na seansu psihoterapije ili držimo sve u sebi, nadajući se da će biti bolje. U svakom slučaju, vanjski nam svijet barem nakratko može pomoći da na svoju samoću zaboravimo. 

Nije lako biti sam ni u "normalno" vrijeme, prije koronavirusa, ali sad su nam tek opcije liječenja usamljenosti vrlo ograničene

Sad su nam te opcije ozbiljno ograničene, a da biste došli do toga da se osjećate dobro sami sa sobom stvarno treba vremena i aktivnog rada. I puno strpljenja za samoga sebe. Neki su dani bolji od drugih, jasno, i zbog toga se nemojte osuđivati. Ali postoje stvari koje možete napraviti da se osjećate bolje i sigurnije sami sa sobom. 

Iskreni razgovor

Za početak, nemojte skrivati kako se osjećate od svojih prijatelja i obitelji. Održavajte kontakt s njima redovito, ali ne samo dopisivanjem. Telefonski razgovor već je velika razlika u odnosu na poruke, a uz današnju tehnologiju s gotovo svima možete imati i video pozive, koji su najbliže što trenutno možemo doći ljudskom kontaktu. Jako je važno vidjeti i čuti druge osobe, pa makar preko ekrana. 

Probajte priznati, baš naglas reći da ste usamljeni. Možda se čini glupo i nepotrebno, ali ljudi vam ne mogu čitati misli, a svi smo ionako programirani da svoje osjećaje skrivamo, osim ako nisu oni najljepši i najbolji. Vjerujte, vaši prijatelji pružit će vam utjehu i podršku. Razgovarajte s njima vrlo otvoreno - što imate za izgubiti?

Rutina

Jedna stvar koja će vam sigurno pomoći je održavanje rutine. Svima se životni ritam promijenio, vjerojatno radite od kuće, a to je nešto na što niste navikli. 

Stvorite rutinu jer će vam ona dati osjećaj sigurnosti. Dan neka vam bude podijeljen kao i prije - vrijeme za posao i ono privatno. 
Odgodite sve razgovore, spremanje, čišćenje i kuhanje za poslije posla. Budite se s alarmom, otprilike u isto vrijeme. Nemojte raditi po cijele dane, odmorite se kako treba.

Održavajte rutinu jer će vam ona pomoći da budete produktivniji, ali i da se osjećate sigurnije.

Dogovorite s roditeljima da se svaki dan čujete u isto vrijeme i slično. To će vam poboljšati koncentraciju i produktivnost, ali i ostaviti manje vremena za negativne misli koje će vas okupirati i paralizirati. Ako vas one uhvate, nazovite nekoga, nemojte odmah navaliti na čokoladu ili alkohol. 

Zdrave navike

Možda se čini da je ovo savršeno vrijeme da jedete junk bez da vas itko osuđuje, ali vrlo je važno da ne podlegnete tim izazovima. Umjesto toga, probajte uvesti neke zdravije navike. Morate paziti na zdravlje i imunitet kako se ne biste razboljeli pa zašto ne biste umjesto grickalica kupili voća i povrća?

Sad konačno imate vremena za vježbanje, krenite s pet minuta razgibavanja na dan. Ne morate se ubijati u tjelovježbi niti postavljati ciljeve kao što su gubitak 10 kilograma i slično. Samo se razgibajte; napravite 10 čučnjeva, sklekova, držite plank što duže možete... Bilo što. Ali, neka to postane samo vaša stvar i držite je se. 

Vrijeme za sebe

Vrlo je važno uzeti si vremena baš za sebe. I tu ne mislim na to da počnete učiti strani jezik ili upišete Ivy League kolegij. Ostavite mobitel ekrana okrenutog prema dolje i napravite nešto za sebe. Odnosno, namjerno budite sami, bez komunikacije s bilo kime neko vrijeme, a onda radite nešto što vas ispunjava i u čemu uživate.

Zdrave navike i self care rutina vrlo su važni ne samo za fizičko, nego i za vaše psihičko zdravljei dobrobit.

Skuhajte nešto, sjedite i razmišljajte, pišite dnevnik, plešite po stanu, stavite hranjivu masku na lice. Self care rutina pomoći će vam da se prizemljite. Naravno da je najlakše upaliti serije i ostati pred Netflixom do tri ujutro, ali od toga se vjerojatno nećete dugoročno osjećati bolje. 

Odlogirajte se

Uzmite si barem sat-dva dnevno bez društvenih mreža. Vjerojatno se osjećate bolje ako dobijete puno poruka i feedbacka na neki post, ali ta je komunikacija uglavnom površna i tek kratkoročno će vas ispuniti. Kvaliteta umjesto kvantitete pravilo je koje vrijedi i u komunikaciji i odnosima.

Umjesto stavljanja nove #tb fotke i šaljivog storyja, priuštite si vrući tuš ili lezite u kadu uz omiljenu glazbu. Previše informacija i notifikacija također mogu stvoriti anksioznost. Izbrišite tu aplikaciju za potrese i aktivno se probajte opustiti. 

Kvaliteta umjesto kvantitete pravilo je koje vrijedi i u komunikaciji i odnosima.

Planirajte budućnost

Možda je sad pravo vrijeme da si priznate što zapravo želite sa svojim životom. Stavite sve to na popis. Vremena su nestabilna, nitko ne može predvidjeti što će se događati s tržištem u narednom periodu, ali to ne znači da je sve već unaprijed izgubljeno. Posve je normalno i razumljivo da imate snove - dozvolite si ih.

Možete napraviti i mood board - na njega stavite sve što vas inspirira, sve što želite u budućnosti od sebe i svog života.