Zaokret u karijeri

Od Franka Sinatre do Harryja Stylesa - više od dobrog glasa

25. listopad 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/ Profimedia 

Ponekad pokušaj pjevača da se okuša u glumi rezultira pogreškom. Tada se vrati u svoju nišu odakle se nada da će to brzo biti zaboravljeno. No ponekad, naprotiv, upravo zbog takvih pokušaja svijet biva obogaćenim za još jedan filmski dragulj, a pjevač za novi životni poziv.

Tema više i manje uspješnih pjevača s glumačkom karijerom aktualna je i na suvremenoj sceni - u kinima još uvijek igra film "Don‘t Worry, Darling" Olivije Wilde u kojem jednu od ključnih uloga igra glazbenik Harry Styles, a nedavno smo gledali i "Elvisa" koji pruža uvid u burnu karijeru pjevača koji je svoju slavu stekao i glumom. U svakom slučaju, inspiriramo se navedenom temom: pjevačicama i pjevačima koji su postali glumci.

Jedan od najpamtljivijih je Frank Sinatra. Ostvario je impozantnu filmsku karijeru nastupivši u ostvarenjima koja će kasnije postati klasici, kao što su "From Here to Eternity" i "Guys and Dolls". Osvojio je čak i Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu, a na njegovim su policama stajala i dva Zlatna globusa. Svijet se nije mogao i ne može zasititi hipertalentiranog Sinatre. Gluma mu je pogodovala, ali i on njoj, zbog čega je jedan od rijetkih performera čiji se angažmani, utjecaji i talenti u obje branše uopće mogu uspoređivati.

image

Frank Sinatra 1943. godine u filmu "Higher and Higher"
​Fotografija: Profimedia

U svojoj nezaustavljivoj potrazi za slavom, u glumi se okušala i spomenuta megazvijezda Elvis Presley. Iako su ga u pedesetima mnogi uspoređivali s glumačkim velikanom i seks ikonom Jamesom Deanom, Elvisova karijera nije dosegla razine vrijedne stručnijeg razmatranja i analiziranja. Danas je ta strana njegove svestrane persone potpuno zanemarena, a situaciji nije pridonijela činjenica da je nastupao u pretežito popularnim žanrovima, zanemarivanim od filmske kritike. Iako mu je gluma u filmovima "G. I. Blues" (1960.) i "Blue Hawaii" (1961.) donijela slavu, nije mu donijela i titulu vrhunskoga glumca. Time bi se, pretpostavljam, mogla povući i poveznica s Harryjem Stylesom čija karijera kao da ozbiljno korača Elvisovim stopama.

image

David Bowie u filmu "The Man Who Fell to Earth" iz 1976.
​Fotografija: Profimedia

Kao vrsna u glumi pokazala se i Dolly Parton, što su potvrdile, među ostalim, i tri glumačke nominacije za Zlatni globus. Njena prva uloga dočekala ju je 1980. godine, i to s filmom "9 to 5" koji je polučio velik uspjeh. Iako je sama tvrdila kako se ne želi baviti glumom, ovoj konkretnoj ponudi nije mogla odoljeti. Mnoge je projekte odbijala, a oni koje je prihvaćala morali su biti, po njenom estetskom i intelektualnom sudu, kvalitetni.

image

Cher i Nicolas Cage u filmu "Moonstruck" (1987.)
​Fotografija: Profimedia

Pred kamerama su se dokazali i Cher koja je za glavnu žensku ulogu u filmu "Moonstruck" dobila Oscara 1988. godine i Tom Waits, kojeg uživamo gledati što u tradicionalnim klasicima poput "Seven Psychopaths", što u modernima poput filma "The Ballad of Buster Scruggs". A od novijih zvijezda titulu glumačko-pjevačke dive definitivno odnosi Lady Gaga. Otkad je 2018. godine publiku ostavila bez daha nastupivši u remakeu filma "A Star Is Born", glumila je još i u "House of Gucci". Navodno ćemo je gledati i kao Harley Quinn u nastavku legendarnog "Jokera", što bi trebala biti ključna točka u etabliranju njene glumačke karijere.

image

Lady Gaga u "A Star Is Born"
Fotografija: Profimedia

No, da se ne zadržimo samo onih koji su u svojim naumima uspjeli, važno je naglasiti i da je glumački svijet brojne pjevače ugostio samo privremeno. U pokojem su se filmu pojavile i Madonna i Beyonce, kao i Rihanna, Mariah Carrey, pa i Mick Jagger i 50 Cent. Iako njihovi filmovi nisu rezultirali glumačkom karijerom, bilo ih je zabavno pogledati - ili barem neke od njih.

image

Rihanna je u filmu "Battleship" nastupila sa zvijezdama poput Liama Neesona i Alexandera Skarsgaarda, no unatoč tome, film nije dobro dočekan ni od publike ni od kritike
​Fotografija: Profimedia

Biti snalažljiv u video spotovima i na pozornici ne znači nužno biti talentiran za glumu, jer ta se umjetnost sastoji od brojnih komponenti nesvodivih samo na dobar glas i opuštenost pred kamerom.