Koristan ‘alat‘

Pišete li dnevnik - ali onaj poslovni?

07. siječanj 2021.
Fotografija: IMAXtree
Ines Madunić
Ines Madunić

Osjećate se pomalo zarobljeno u ovoj fazi karijere, ne znate kako krenuti dalje i općenito ste izgubili motivaciju? Imamo ideju kako da vratite samopouzdanje i nađete potrebnu motivaciju.

Prošla je godina snažno utjecala na naše poslove i karijere. Mnogi su ostali bez posla ili dobrog dijela angažmana, smanjene su plaće, zaustavljena napredovanja. Poslovni svijet za neke se preselio u kućni pa je postalo teže nego ikad razlikovati ih. Nije zato neobično ako se osjećate kao da nemate pojma u kojoj je fazi vaša karijera te što napraviti. Možda se osjećate kao da niste mnogo toga postigli u ovih godinu dana, da ne napredujete ili da je nestalo izazova. U svakom slučaju, briga o karijeri sasvim je opravdana, no kako si pomoći i realistično sagledati što se događa? 

Jedan od prijedloga je - pisanje dnevnika. Točnije, poslovnog, odnosno dnevnika rada. To ne znači da ćete svaki dan detaljno ispisivati što ste sve napravili. Dnevnik rada više nalikuje dnevniku zahvalnosti te služi tome da posložite stvari za sebe i vidite jasnije svoju profesionalnu situaciju i budućnost. 

Postoji puno načina na koje možete voditi ovakav dnevnik. Primjerice, ako radite, možete na kraju svakog dana zapisati tri stvari koje ste taj dan dobro napravili i tri stvari koje ste mogli bolje odraditi. Na kraju tjedna možete napisati koliko ste zadovoljni odrađenim, na što ste ponosni, što ste u tom tjednu naučili te odrediti ciljeve za idući tjedan.

Nije loša ideja ni da napravite reviziju prošle godine - što ste sve napravili, koje nove vještine ste razvili ili usavršili, kako ste se prilagodili promjenama... 

Pisanje dnevnika pomoći će vam da se podsjetite na to koliko radite te koliko ste korisni, što može povećati osjećaj samopouzdanja. Također, nakon nekoliko dana ili tjedana moći ćete objektivno sagledati dobre i loše strane vašeg posla, ali i primijetiti svoj napredak. 

Također, ako radite od kuće, svakodnevno pisanje dnevnika odmah nakon što završite s poslom, mogao bi biti dobar ritual kojim ćete označiti kraj radnog vremena. Često se dogodi da, zato što smo kod kuće, ne znamo stati s poslom pa radimo pomalo sve do večeri. Zato nemamo osjećaj slobodnog vremena. 

Ako ste u fazi traženja posla ili ga želite promijeniti, pišite o tome koji su vaši ciljevi i želje te koje su vještine potrebne za to. Imate li ih i kako ih možete postići? Zapišite što ste najviše i najmanje voljeli na prošlom radnom mjestu (ili volite i najmanje volite na trenutnom poslu), što bi trebao uključivati vaš posao iz snova i slično. Ovakav način zapisivanja podsjetit će vas što ste sve dosad napravili u karijeri te vam podići samopouzdanje koje vam je potrebno da biste nastavili s traženjem. 

Ne postoji jedan način zapisivanja poslovnog dnevnika i nemojte se opterećivati time da svaki dan ispišete tri stranice. Dovoljno je napisati tek pokoju rečenicu ili natuknicu, ali bitno je da ne osjećate pritisak u vezi vođenja dnevnika nego da to shvatite kao alat koji će vam pomoći da budete bolji u svom poslu.