GG X TOP RADIO

Postajanje drugim: Kako su TOP voditelji postali TOP pjevači

25. travanj 2024.

Kreativno vodstvo IVAN VUKUŠIĆ
Fotografije NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Maska IVANA PRALIJA I MARIJA VRDOLJAK
Asistentica maske KRISTINA BOGUNOVIĆ

Radio ulazi u glavu, intiman je s nama kao partner, ne ‘brije‘ na klikbejt, šok i sigurna je zona voditeljima, ali i slušateljima. Glazba, tišina i glas u kombinaciji s preciznom informacijom najbolji su alati ovog bezvremenskog medija.

Postati: David Bowie (Tamara Loos)

- Malo je nadrealno postati David nakratko. Malo čak nedostojno, pa sam ipak zadržala veći dio sebe, osim kose i čudne šminke. Najviše sam voljela "Heroes" jer to može postati svatko, barem na jedan dan, kako pjesma i sugerira. Slušam je kad sam obeshrabrena - iskrena je Tamara. Kako je Tamara voditeljica, o autentičnosti i odnosu prema glasu ima što za reći, kao što je i Bowie imao. - Svi tome trebamo stremiti iako se pogubimo u ulogama koje igramo kroz život. Valja se uvijek iznova truditi, ali to je jako teško. Osvajanje glasa je za mene sramežljiva praksa. Moj glas je najautentičniji u privatnoj zoni. Rasprava me uvijek veseli iako se teško i rijetko upražnjava. Glas na radiju ti daje priliku da budeš više ti, jer te nitko ne gleda. Studio je safe place gdje možeš reći nešto što inače možda ne bi tako lako rekao "oči u oči" - precizno opisuje Tamara iskustvo rada s glasom na radiju.

Postati: Whitney Houston (Gina Damjanović)

- Puštali smo njezinu glazbu i lijepo je bilo postajati Whitney. Zaboljelo me cijelo tijelo. Ne bih mogla tako lako rekreirati njezine poze kroz karijeru, one koje smo navikli gledati. Zavoljela sam je u srednjoj školi i opsesivno sam gledala njezine spotove jer mi se jako sviđala njezina energija. Pozitiva i maestralan vokal, pun pogodak. Najviše mi grije srce pjesma "My love is your love" - zaneseno govori Gina. Točka susreta s Whitney za Ginu je njezino pjevanje, ali i vođenje radijske emisije gdje je glas iznova - ključan alat i "faktor" transmisije energije i poruke. - Moj glas se i dalje razvija. Zanimljivo mi je pratiti taj proces. Glas je živo tkivo. Unutarnji pak glas je kod mene uvijek bio dosta glasan jer sam Dalmatinka i ne da mi da napravim nešto protiv njega, to je valjda intuicija. Glas na "van" počela sam dobivati tek nedavno, s tridesetima. Osjećam se ugodno sama sa sobom, iskrena je pjevačica.

Postati: Axl Rose (Filip Riđički)

- Došao sam bez očekivanja. Prvo sam dobio kosu, što je za mene bilo iznenađenje jer već dugo nemam kosu pa je bilo lijepo opet vidjeti je na mojoj glavi. Šminka po šminka, vlas po vlas, kostim na kostim i evo me. Ta "osoba" koja sam postao je osoba koju sam slušao kada sam bio jako mlad. Nisam nikada mislio da ću se obući kao on jer je on naprosto puno zgodniji od mene - duhovit je Filip. Budući da je glas uz druge performativne prakse poveznica našeg glumca i voditelja s Roseom, našeg smo voditelja pitali o njegovu odnosu prema glasu, ali i kostimu. - Jedna je glumica rekla da kada nađe prave cipele, našla je pola uloge. Kao klincu su mi govorili da imam radijski glas, ali ja to nisam uzimao u obzir. Svi na svijetu valjda kada čuju svoj glas kažu da to nije njihov glas, pa sam se tako dugo i ja odnosio prema svom. S radom sam ga zavolio i prestao mi je biti cringe. Razmišljao sam da mikrofon bude moja tetovaža jer smo neodvojivi, gotovo cijeli život - priznaje Filip.

Postati: Madonna (Barbara Kolar)

- O Madonninim pjevačkim sposobnostima imam mišljenje kao i svatko tko ima imalo sluha. Ipak, ne mogu otkloniti divljenje spram toga što je sa svojim resursima koji su prosječni napravila čudo. Ona je prava poslovna žena i kraljica je zasluženo. Volim njezin period iz 80-ih, ali i suradnju s Justinom Timberlakeom - precizna je naša omiljena TV i radijska voditeljica. Metaforički i tehnički, ali i vizualno, Barbara i Madonna imaju zajedničko - glas i strast prema poslu. - Glas se osvaja s vremenom, kontrola se stječe radom. Kao dijete sam imala govornu manu, ali sam voljela svoju dramsku grupu - radila sam puno na glasu. Svašta sam s njim naučila raditi sinkronizirajući filmove. Položaj utječe na boju glasa. Ako se smijemo, glas je pola tona viši. Radio i rad s glasom i dalje donosi određenu mističnost koja nam je u ovom vremenu kulture prevelike eksponiranosti potrebna - iskrena je Barbara.

Postati: John Lennon (Kruno Belko)

- Zanimljivo iskustvo je bilo vizualno postati John Lennon. Bilo mi je uzbudljivo gledati transformaciju. Fasciniran sam malim sitnicama koje čine veliku razliku: boja pramena, toniranje brade, mimika. Oduvijek sam bio veliki obožavatelj Beatlesa jer su mi kao klincu bili predani u amanet. S odrastanjem sam ih još više zavolio. Njihovo sazrijevanje me iznova fascinira - iskren je Kruno. Budući da je radijski voditelj, glumac, certificirani instruktor fitnessa o glasu, posturi i kostimu naš sugovornik ima što za podijeliti. - Otkrivanje mojih glasovnih mogućnosti krenulo je s pohađanjem govornih vježbi na HRT-u, a kasnije kroz glumačke edukacije i radionice. Govorni aparat je naš temeljni alat i jako ga je važno spoznati i adekvatno upotrijebiti. Glas, tišina i glazba na radiju stvaraju magiju, ili je ne stvaraju. Ako ne treniraš dovoljno, on postaje lošiji. Čuvam ga tako da ne pušim i pazim na prehranu - skroman je Kruno sa svojom opservacijom.

Postati: Amy Winehouse (Nina Trumbić)

- Najteži dio mi je bio ući u njezino "stanje uma" koje vjerujem da je mnogima neobjašnjivo. U trenucima fotografiranja pokušavala sam si u sjećanje prizvati teže životne situacije kako bih opravdala pozu i stav zahtjevan na ovoj fotografiji - priznaje Nina. Odabir maske Amy nije nimalo slučajan, ova cijenjena radijska voditeljica ujedno je velika obožavateljica njezina opusa. Iako sama nije ni slutila da će karijera uz ljubav prema DJ-iranju krenuti u voditeljstvo, danas je više nego zadovoljna smjerom u kojem je život otišao. - Na početku bavljenja radijskim poslom bila sam više fokusirana na glazbu i tehniku i znala sam da imam nešto za reći, ali sam mislila da su to oni ljudi s velikim rezonantnim glasovima. S vremenom sam bila gurnuta u to. I srećom da jesam. Za glas je najvažnije disanje, dobre radionice i - sigurno je - postura. Volim stajati dok sam u eteru. Vježbanje je najvažnije - iskrena je Nina