Mirna Šitum

‘Potrebno je razvijanje svijesti o nuspojavama na koži onkoloških pacijenata‘

24. ožujak 2021.
Fotografija: Privatni album 
Lea Ladišić/Sponzorirani sadržaj

O pravilnoj njezi kože osoba oboljelih od karcinoma, svim nuspojavama s kojima se svakodnevno susreću i grupi CROSKIMO osnovanoj inicijativom dermokozmetičke tvrtke La Roche Posay s ciljem potpore onkološkim pacijentima razgovarali smo s akademkinjom Mirnom Šitum.

Neugodne i često bolne promjene na koži koje se javljaju uslijed onkološkog liječenja stvarnost su osoba oboljelih od karcinoma. Uz pravilnu dermatološku njegu njih je moguće umanjiti i tako olakšati svakodnevicu, no vrlo malo osoba zna da takva dermatološka rješenja postoje.

Dermatološka robna marka La Roche-Posay od 2013. pomno proučava učinke onkoloških terapija na kožu i širi svijest o ovim problemima, a o tome smo razgovarali i s akademkinjom Mirnom Šitum, predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničke bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu. Šitum se nalazi na čelu radne skupine stručnjaka CROSKIMO i govorila nam je o radu skupine, kao i o načinima uz koje pacijenti mogu liječiti nuspojave nastale liječenjem karcinoma.

Možete li nam otkriti više o radnoj skupini CROSKIMO, kojim aktivnostima se bavite i kakva su do sada iskustva?

- Hrvatska grupa za dermokozmetičku potporu onkoloških pacijenata, CROSKIMO, osnovana je inicijativom dermokozmetičke tvrtke La Roche-Posay s ciljem potpore onkološkim pacijentima koji imaju neželjene učinke, posljedice i komplikacije onkoloških terapija na koži. Cilj osnivanja naše Grupe je edukacija zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj koji rade s onkološkim pacijentima o vrstama neželjenih nuspojava na koži, o potrebi njihove prevencije i liječenja te o uporabi dermokozmetike u svrhu njihovog ublažavanja na koži.

Objektivne promjene na koži izazivaju nelagodu, osjećaj svrbeža, zatezanja, žarenja, a ponekad i boli, ali utječu i na samopouzdanje, emocije i narušavaju kvalitetu života pacijenta. Stoga je u edukaciji naglasak i na potrebi razvijanja svijesti da nuspojave na koži utječu na kvalitetu života jer vizualno utječu na izgled kože te posljedično na samopercepciju bolesnika. Osim toga, promjene na koži otkrivaju prisutnost bolesti kod pacijenta i mijenjaju percepciju okoline prema njemu. Dakle, CROSKIMO grupa sagledava onkološkog pacijenta u cijelosti, prenosi svoja znanja na stručnjake koji svakodnevno liječe onkološke pacijente i koji ih izravno mogu podučavati što mogu učiniti za svoju kožu.

CROSKIMO grupa sagledava onkološkog pacijenta u cijelosti, prenosi znanja na stručnjake koji svakodnevno liječe onkološke pacijente i koji ih podučavaju o njezi kože

Upravo s tom namjerom, CROSKIMO grupa je publicirala brošuru "Oboljeli ste od karcinoma? Vjerojatno će oboljeti i vaša koža" koja sadrži savjete o njezi kože i lakši život s karcinomom. Zbog lakšeg postupanja u svakodnevnoj kliničkoj praksi, Grupa je napisala i smjernice prema kojima se preporučuje postupati u svim oblicima nuspojava i komplikacija onkoloških terapija na koži. Grupu činim ja, specijalistica uže specijalnosti dermatološke onkologije i glavna sestra Poliklinike bacc. med. tech. Josipa Bošnjak iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te doc.dr.sc. Jasmina Marić Brozić i prim. dr. Željko Soldić, specijalisti onkologije i radioterapije kao i bacc. med. tech. Antonija Smolić, glavna medicinska sestra s Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu istog KBC-a. Svi navedeni članovi CROSKIMO grupe dugogodišnji su stručnjaci u području s kojim se grupa bavi.

S kojim nuspojavama se pacijenti koji se liječe od karcinoma najčešće susreću?

- Onkološke terapije različitim mehanizmima djeluju na kožu, kosu i nokte izazivajući cijeli spektar promjena na istima. Tijekom onkoloških terapija značajno slabi obrambena funkcija kože i njena uloga zaštite od slobodnih radikala. Najčešće pojave na koži su različiti osipi praćeni jakim svrbežom, osjećajem neugode i zatezanja, koža je u cijelosti suha, osobito na ekstremitetima i gruba na dodir. Često se zapažaju ljuštenje kože cijeloga tijela, zadebljanja i crvenilo dlanova i tabana. Također se uz onkološko liječenje mogu pojaviti promjene u boji kože koja postaje tamnije pigmentirana, ali može i neujednačeno posvijetliti uz pojavu umnoženih kapilara. Posebno neugodne nuspojave su gnojna upala ležišta nokta, oticanje lica te ožiljci nakon operativne terapije i terapije zračenjem. Naglašen negativan psihološki učinak ima gubitak kose, obrva i trepavica, ali i patološki rast dlačica svugdje na tijelu, uključujući lice te enormno povećanje trepavica. Uz sve navedeno, uz onkološke terapije pacijenti imaju izraženu fotoosjetljivost koja dodatno pojačava sve promjene na koži. Potrebno je naglasiti i da su osobe u tijeku onkološke terapije sklone razvoju različitih zloćudnih tumora kože što se također povezuje sa smanjenjem obrambene uloge kože, ali i izlaganjem UV zračenju.

image
Fotografija: Unsplash
 

Ako su navedene nuspojave velikog opsega, ako je zbog njihovog intenziteta potrebno prekinuti onkološko liječenje te ako značajno umanjuju kvalitetu života pacijenata, nužna je ciljana dermatološka terapija i pojačana dermokozmetička njega. Njome se čuva integritet kože, jača obrambena funkcija kože i prevenira razvoj jačih simptoma.

Koji su vaši savjeti za ublažavanje tih nuspojava? Koje proizvode izabrati i kako posložiti svakodnevnu rutinu njege?

- Svi pacijenti na onkološkim terapijama moraju voditi brigu o higijeni kože hipoalergenim neparfumiranim dermokozmetičkim sredstvima koji ne iritiraju kožu i koji svojim blagotvornim sastojcima potencirano njeguju. Isto tako, pacijenti moraju koristiti sredstva za zaštitu od sunca što podrazumijeva odabrane proizvode koji osim fotoprotekcije imaju i njegujuću ulogu. S obzirom na to da su promjene na koži uočljive i narušavaju sliku vlastitog tijela, često postoji potreba i za kamuflažom pa se preporučuju njegujući puderi s neštetnim pigmentima.

Za svakodnevnu njegu tijekom onkoloških terapija savjetujem dermokozmetičke proizvode tvrtke La Roche-Posay bazirane na prirodnim sastojcima iz termalne vode sjedinjenih s aktivnim ljekovitim formulama, osmišljene upravo za problematičnu, suhu i iritiranu kožu. Svakako bih naglasila za njegu ciljanih područja kože Toleriane ultra intenzivnu kremu smirujućeg hidratantnog djelovanja za trenutno olakšanje simptoma na izrazito osjetljivoj i alergiji sklonoj koži. Ova krema obnavlja kožnu barijeru i vraća joj ugodnost.

Za pranje jako osjetljive kože preporučujem kremasti Lipikar sindet koji umanjuje suhoću kože, a time i osjećaj svrbeža te trenutno smiruje osjećaj iritacije. Za ciljana područja posebno izložene kože, za pukotine i ranice, za opekline nakon zračenja i prevenciju infekcije kože, posebno preporučujem Cicaplast balzam. To je iznimno smirujuća njega koja višestruko obnavlja i smiruje svaku vrstu iritacije kože.

image
Nježna formula za pranje tijela La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+/
hidratantna njega za osjetljivu, netolerantnu kožu i kožu sklonu alergijama La Roche-Posay Toleriane Ultra/
balzam koji umiruje i obnavlja kožu La Roche-Posay Cicaplast Baume B5/
fotoprotektivna krema La Roche-Posay Anthelios 50+/
korektivni puder koji pruža visoko prekrivanje nepravilnosti za svaki tip osjetljive kože La Roche-Posay

Anthelios 50+ fotoprotektivnu kremu, iznimno lagane i njegujuće teksture preporučujem kao vrlo učinkovitu neiritirajuću zaštitu od sunca, a za prekrivanje nuspojava na koži savjetujem korištenje Toleriane korektivnog pudera koji ima njegujući učinak, odlično prekriva nepravilnosti te kože daje prirodni izgled.

Koji su sastojci u proizvodima ključni?

- Svim proizvodima zajednička ljekovita supstancija je ljekovita termalna voda bogata mineralima iz prirode. U hidratantnim preparatima poput Toleriane ultra kreme za posebno osjetljivu kožu nalaze se karite maslac i glicerin koji imaju sposobnost regeneracije i hidratacije te Neurosensine peptid koji predstavlja male molekule aminokiselina identične prirodnim molekulama kolagena koje smanjuju iritaciju i osjetljivost kože.

Osim njege pravim proizvodima, na koje se još načine može smiriti koža koja je reagirala?

- Kao liječnici smo najzadovoljniji kada je za smanjenje nuspojava onkoloških terapija na koži dostatna kvalitetna dermokozmetička njega i kada naši pacijenti uz nju imaju dobru kvalitetu života. No, ponekad je intenzitet nuspojava jako velik pa je potrebno pristupiti klasičnom dermatološkom liječenju unutar kojeg su čest terapijski izbor kortikosteroidi u sustavnoj i lokalnoj primjeni. Ponekad postoji potreba i za dugotrajnijom terapijom antibioticima i lijekovima protiv alergija, ali i kirurškim zahvatima na koži.

image
Fotografija: Unsplash
 

Koliko se dermatolozi često susreću s pacijentima, nadate li se inicijativom poput ove pomoći većem broju oboljelih?

- Dermatolozi se često susreću s onkološkim pacijentima koji imaju nuspojave i komplikacije onkoloških terapija na koži. Naša zapažanja su da se briga o tim pacijentima većinom svodi na njihovu osnovnu onkološku dijagnozu kao i na učinkovitost liječenja zloćudnog tumora.

Edukacija i upoznavanje pacijenata s kvalitetnim dermokozmetičkim preparatima olakšavaju razdoblje onkološkog liječenja i prevetiraju nuspojave na koži.

Promjenama na koži se posvećuje manje pozornosti jer se smatraju dijelom uobičajene patnje pacijenta uz onkološku terapiju, a koja nekako trebaju istrpjeti dok ona traje. Često se pacijenti prepuštaju vlastitom izboru dermokozmetičkih sredstava za ublažavanje različitih poteškoća na koži. Kod pacijenata na terapiji zračenjem, u praksi često čujemo da im se savjetuje da, unatoč radijacijskim opeklinama i upalama kože, nikako ništa ne stavljaju na kožu jer će učinkovitost te terapije biti manja. Smatramo da to nije ispravan pristup jer se provođenje terapije može uskladiti s pažljivom njegom kože. Zbog toga je potrebna temeljita edukacija pacijenata i upoznavanje s kvalitetnim i provjerenim dermokozmetičkim preparatima koji mogu olakšati razdoblje onkološkog liječenja prevenirajući i ublažavajući moguće nuspojave na koži. Upravo je to cilj rada naše Grupe. Sigurna sam da ćemo kroz naše aktivnosti doprinijeti i našim onkološkim pacijentima kojima želimo pomoći da uz liječenje svoje osnovne bolesti imaju i kvalitetan život.

Kako možemo povećati svijest o dermatološkim problemima pacijenata i pomoći onima kojima stručni savjet dermatologa nije uvijek dostupan?

- Zajedničkim radom stručnjaka, liječnika obiteljske medicine, inventivnih dermokozmetičkih tvrtki posvećenih i dobrobiti onkoloških pacijenata, ali i uz pomoć medijskih platformi kao što je vaša, sigurna sam da ćemo doprijeti do naših bolesnika kojima je potrebna njega kože oboljele zbog utjecajem onkoloških terapija.