Na Novom Zelandu

Premijerka koja se ne boji promjena: plaćeni dopust roditeljima koji izgube dijete prije rođenja

26. ožujak 2021.
Fotografije: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Novi Zeland druga je zemlja na svijetu koja je uvela plaćeni dopust u slučaju gubitka djeteta, a pravo na njega imaju oba roditelja.

Jednoglasno je u novozelandskom parlamentu izglasan zakon prema kojemu će roditelji imati pravo na plaćeni dopust nakon što izgube dijete prije njegova rođenja, odnosno u slučaju spontanog pobačaja ili rođenja mrtvorođenčeta. Tri plaćena dana odnose se na oba roditelja bez posebnog traženja od poslodavca. Zastupnica Ginny Andersen istaknula je kako je Novi Zeland tek druga zemlja na svijetu koja je donijela takav zakon. U Indiji žene imaju pravo na šest tjedana dopusta nakon gubitka nerođenog djeteta. 

"Neki poslodavci već imaju takvu praksu, no neki traže od zaposlenica i zaposlenika da troše dane bolovanja dok se bore s ovom ekstremnom boli i to je pogrešno. Nadam se da će ovaj zakon potaknuti žene da češće govore o svojim iskustvima te da pritom osjećaju potporu dok proživljavaju težak fizički i emocionalni gubitak", rekla je Andersen. 

Novi Zeland je pod laburističkom vladom premijerke Jacinde Ardern donio više zakona koji štite žene i njihova prava, poput prošlogodišnje dekriminalizacije pobačaja na zahtjev te zakone koji za cilj imaju iskorjenjivanje siromaštva povezanog s menstruacijom, a koji omogućavaju besplatne potrepštine u svim školama. 

Ardern je krajem prošle godine osvojila drugi mandat, a njezina je stranka osvojila većinu u parlamentu prvi put nakon 1996. Zbog svoje orijentiranosti na adekvatno rješavanje problema postala je poznata u svijetu kao jedna od najboljih liderica država. Njezin suosjećajni stav prema žrtvama masovne pucnjave u džamijama Christchurchu postao je primjer kako se vođe trebaju ponašati u krizi. Istovremeno je, gotovo odmah, predložila zakon koji drastično ograničava korištenje oružja, koji je uveden po hitnom postupku. Njezin čvrsti odgovor na Covid krizu prošle godine također je zapažen. 

"Povremeno, iako ne dovoljno često, kao parlamentarci se ujedinimo, dostojanstveno i s poštovanjem napravimo pravu stvar. Ovo je primjer toga", rekao je tijekom rasprave opozicijski zastupnik Scott Simpson iz stranke desnog centra National Party.  

U Hrvatskoj još ne postoji plaćeni dopust u slučaju spontanog pobačaja i gubitka djeteta prije rođenja, no majke imaju pravo na ostanak na porodiljnom dopustu tri mjeseca u slučaju da rode mrtvo dijete ili dijete koje je rođeno umre prije isteka porodiljnog dopusta.