In Memoriam

Vivienne Westwood: punkerica, ikona, aktivistkinja

30. prosinac 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Na razmeđini aktivizma i rojalizma i punka - ona je pokrivala sve "scene" i sve "kulture". Prisjećamo se njezinog nasljedstva i dizajna kojim je promijenila modnu scenu.

Tužne vijesti dolaze na samom kraju godine. Dizajnerica i ikona, Dame Vivienne Westwood preminula je u 82. godini života, okružena obitelji u svom domu u Londonu. 

"Vivienne je radila stvari koje je voljela sve do posljednjeg trenutka, dizajnirala je, radila na svojoj umjetnosti, na pisanju svoje knjige i mijenjanju svijeta na bolje. Vodila je nevjerojatan život. Njezina inovacija i utjecaj koji je ostavila u posljednjih 60 godina golemi su, i nastavit će živjeti i u budućnosti", objavljeno je na službenom profilu engleske dizajnerice. Prisjećamo se lika i djela legendarne dizajnerice koja je zaslužna za toliko ikonskih trenutaka u svijetu mode i kulture.

Mislim da čak niti feministkinje nisu svjesne koju su ogromnu ulogu žene odigrale u povijesti civilizacije. Muškarac nikako ne može biti elegantan ako u sebi nije zadržao barem malo ženstvenosti – neke su od tvrdnja ove kulturne i modne ikone. Ona je uvukla punk i new wave u svijet mainstream mode. Neponovljiva Vivienne Westwood! 

image

Ready-to-Wear kolekcija
Vivienne Westwood Rea. godine u Parizu
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Svoju karijeru je započela s Malcomom McLarenom u njegovu dućanu na Kings Roadu u Londonu. Odjeću su nosili članovi njegova benda Sex Pistols, a uostalom i dućan su zvali - SEX. Njezina je moda, nakon inicijalnog uspjeha (krenula je s četiri butika u Londonu, proširila se po Velikoj Britaniji, a potom je osvojila i svjetska tržišta) uvijek bila direktno ili indirektno politična. Vjeruje da dizajn ima veliku ulogu u sukreiranju političkih stavova i ponašanja kod šire javnosti. I sasvim sigurno je u pravu. S obzirom na to da dolazi iz radničke obitelji, nije niti mogla sanjati o uspjehu u umjetničkim vodama. Svakako se nije zamišljala kao arhitektica punk modnog fenomena sedamdesetih godina.

image

Fotografija: Profimedia

Spomenuta trgovina bila je svratište prvih članova londonske punk scene. Bila je inspirirana i s Viv Albertine, koja je u svojim memoarima napisala: "Vivienne i Malcolm koriste odjeću da šokiraju, iritiraju i izazovu reakciju, ali i da inspiriraju promjenu.” Ona sama je znala iznositi podosta radikalne tvrdnje, poput: “Nije bilo punka prije mene i Malcoma. I ono što treba znati o punku jest to da je bio prava eksplozija… I ono što ja trenutno radim je punk i uvijek će ga biti u mom radu, na ovaj ili onaj način.”

image

Kolekcija 1994. godine
Fotografija: Profimedia

------
image

Bridal model iz 1996.
Fotografija: Profimedia

Podržavala je Laburističku stranku, koketirala s Konzervativcima, a onda se trajno priklonila Zelenima. Obožavala je Jeremy Corbyna i podržavala ga tijekom cijele kampanje.Bila je uvjerena da je on dio rješenja koji vodi do zelene ekonomije u kojoj vidi ekskluzivno rješenje stanja s klimom, globalnim zatopljenjem itd. Radi Juliana Assangea se zatvorila u kavez (namijenjen za ptice) ne bi li prozvala britansku vlast koja nije pomogla ovom slavnom zviždaču. Unatoč radikalno lijevim političkim stavovima ipak je pristala na status Dame koji inaugurira Kraljica protiv čijih stavova je dizajnerica, barem načelno.

Kada god bi govorila o svom djetinjstvu, rekla bi sljedeće: “Imala sam divno djetinjstvo. Rođena sam na selu, uz roditelje koji su se trudili da mi osiguraju sve što želim.” Iritantno za jednu punkericu, zar ne? Muškarci s kojima je dijelila život zaista su cool (McLaren i sadašnji Andreas Kronthaler), međutim - posebno je zanimljiv njezin stav o istima: "Postoji jedna sjajna kineska poslovica. Ako imate konja, on će se uvijek vraćati kući."

image

Posljednja kolekcija Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood
Fotografija: IMAXtree

image

Kolekcija proljeće/ljeto 2022.
Fotografija: IMAXtree

image

Kolekcija jesen/zima 2022.
Fotografija: IMAXtree

I da, rezolutna oko mnogo tema, izdvojila je i lika iz povijesti književnosti koji bi najbliže definirao nešto što bi se proglasilo njezinom "životnom filozofijom": "Pinokio. To je filozofija mog života. Tako nestašan, buntovan, ali sa zlatnim srcem, koje ga je na kraju i spasilo.” 

image

Dame Vivienne Westwood u Royal Academy of Arts u Londonu
Fotografija: Profimedia