Ivana Vukušić

‘Putovanja su me naučila da ne treba ništa požurivati u životu‘

28. svibanj 2021.
Fotografije: Franjo Matković & Senja Vild 
Make-up: Seka Kožul 
Kosa: Frizerski salon Teuta 
Snimljeno u Hotel Esplanade

U život modela upisana su putovanja, kao i ljubav spram jednog specifičnog mjesta (gotovo uvijek!) otkud je sve krenulo....

Ivana Vukušić naš je model i influencerica čiji stil oduševljeno pratimo. U ovomu nam je razgovoru otkrila štošta o svojim putovanjima kojih nije bilo malo, ali se negdje uvijek proteže isto mjesto, ista država. Koja? Saznajte u razgovoru ispred vas.

Definicija putovanja za mene je...

- Odmor, sreća, istraživanje, predah, avantura, promjena, uzbuđenje, put.

Putovanja mi nedostaju zbog... i kada mi nedostaju?

- Nedostaju mi zbog osjećaja slobode, upoznavanja sebe na nekoj drugoj razini, također dijeljenje iskustava s bliskim ljudima i dodatno povezivanje. Često se na putovanjima lakše prepuštamo i upuštamo u nova iskustva, a tada najviše učimo. Čini mi se da intenzivnije i svjesnije doživljavamo sve, a uspomene i znanja koja steknemo, o sebi i drugima, traju zauvijek.

Koje je to putovanje koje vas je "obilježilo" i zašto?

- Prvo putovanje u Milano. Imam 20 godina, po prvi put sama odlazim iz Zagreba, osjećam neizvjesnost, ali prvenstveno uzbuđenje i želju za upoznavanjem. Sjećam se tog trenutka: osjećala sam se spremno i danas sam najzahvalnija na njemu jer mi je omogućilo toliko toga kasnije i bilo "prečica" za puno spoznaja.

image
Ivana u skandinavskim dizajnerskim komadima iz Garderoba Concept Storea 

Postoji li anegdota koje se rado prisjećate kada govorite o svojim putovanjima?

- Na spomenutom prvom dolasku u Milano, poslovi nisu zagarantirani i odlasci na 5-6 castinga su svakodnevica. Nakon što mjesec i pol dana nisam dobila nijedan, sa svojom tadašnjom cimericom Anom komentiram kako idući odlazak u agenciju (vjerojatno po pocket money) ću svojoj bookerici reći da se vraćam u Zagreb. Dolazimo zajedno u agenciju s tom namjerom, a ona mi govori kako sam dobila svoj prvi posao. Jedan od trenutaka u životu kojih se uvijek rado sjetim jer mi je to bio dokaz da ne treba ništa požurivati i da stvari dolaze kada si spreman za njih.

Putovanje je književna tema par excellence kao što je i filmska i glazbena. Koji su filmovi i knjige oblikovali vaše slike i ideje o putovanjima?

- Volim Woody Allenove "Midnight in Paris" i "To Rome with Love", također nezaobilazni "Eat Pray Love" za vječnog romantika u meni. Iako nije riječ o knjizi, štivo koje je najviše formiralo moju sliku o putovanjima i želju za istima je osnovnoškolska pretplata na National Geographic časopise.

Što najčešće slušate kada putujete, a što nosite sa sobom za čitanje?

- Nešto jednostavno, neopterećujuće i opuštajuće.

@gloria.glam

što je glam za influencericu i model Ivanu Vukušić 🤍 ##gloriaglam ##glam ##ivanavukusic ##fashion

♬ Cafe Music: Smooth Jazz - Ken Nakagawa

Koje destinacije vam nedostaju a na koje tek želite poći?

- Najviše mi nedostaju Milano i Nica, a već dugo mi je želja roadtrip po Italiji i posjetiti Tokio.

Kada se vratimo s putovanja, uglavnom vidimo ono što prije nismo vidjeli u svom "domu" - što je to zadnje čega se sjećate da ste uočili?

- Da je Zagreb čist i da su kod nas sudionici u prometu poprilično mirni i kulturni.

Koja vas je kultura posebice impresionirala?

- Impresionirala me i najviše inspirirala kultura Italije, "elegantna lakoća življenja" i bogatstvo mode, hrane i općenito hedonizam u zraku. Pošto još nisam imala prilike putovati na druge kontinente, ekstremno drugačije kulture od naše se tek veselim upoznati.

image
Styling Garderoba Concept Store 

Putovanje potiče maštu, ali i mijenja nas, onakve kakvi smo mislili da jesmo – gotovo da je glumačka avantura?

- Smatram da nas ne mijenja, nego nam otkriva kakvi zaista jesmo kada izađemo iz svoje sigurne zone.

Što je od kozmetike neizbježno u vašoj putnoj kozmetičkoj torbici?

- Uvijek pokušavam nositi samo nužno i proizvode za koje sam sigurna da funkcioniraju. Da sada putujem, svakako bih uzela CeraVe hidratantnu kremu za lice i tijelo, Biologique Recherche Vivant masku, Biodermin tonirani SPF i Elizabeth Arden 8 hour balzam. Nadam se da bi išla negdje gdje je potrebno također ubaciti i ulje za sunčanje.

Odjeća koja je must have, neovisno u koju zonu putujete?

- Dobar sako, bijeli t-shirt i bijela majica na bretele, udoban jeans ili hlače na crtu i omiljena crna haljina iz ormara. Ključno mi je ponijeti komade koje je lako međusobno kombinirati.

Omiljena stvar ili stvarčica koju ste donijeli s putovanja?

- Poster sa štanda u Parizu i pločica za kupaonicu s brojem 9 iz Portugala.