Ženski recenziRAJ

Razgovarali smo s osnivačicom portala na kojem možete naći recenziju za baš sve

22. studeni 2022.

Fotografija: Darko Mareš

Sponzorirani sadržaj/Lea Ladišić

Vjerujemo da ste se upoznali s grupom Ženski recenziRAJ, a mi smo razgovarali s osnivačicom najveće ženske online zajednice, Mirnom Matković.

Koliko ste puta prije kupovine novog proizvoda svratili u Facebook grupu Ženski recenziRAJ, kako biste provjerili vrijedi li zaista kupovine? Tada ste u većini, odnosno dijelite istu naviku s ostalih 310 tisuća članica grupe koja na jednom mjestu okuplja recenzije, iskustva i savjete o zaista bilo čemu što vam padne na pamet. Ženski recenziRAJ odjeknuo je na Facebooku i pokazao se kao mjesto koje je svima nedostajalo, a odgovorna za nastanak ove zajednice je Mirna Matković, 27-godišnjakinja koja je izgradila posao na temelju ideje nastale jedne večeri prije spavanja. Mirna danas ima 20 žena u svom timu i neprestano radi na razvoju svog brenda. Ove godine jedna je od Nevjerojatnih, što je program podrške mladim poduzetnicima nastao u partnerstvu ACT Grupe i Raiffeisen Bank Hrvatske. Poduzetnici do 35 godina dobivaju financijsku podršku kao i mentorstvo, a sam program gradi zajednicu mladih poduzetnika i potiče na suradnje. O svemu tome smo razgovarali s Mirnom - prije RecenziRAJa, kao beauty blogerica recenzirala je kozmetiku pod imenom Lipstick‘s Blade te je radila u struci koju je odlučila napustiti i samostalno krenuti u nove pothvate. 

Napravimo kratki pregled rasta Ženskog recenziRAJa - kako je došlo do ideje o pokretanju Facebook grupe i kakva ste očekivanja imali na početku?

- Još u srednjoj školi pisala sam svoj beauty blog, tako da sam u svijetu digitalnih medija već deset godina. Međutim, s vremenom je popularnost blogovima počela opadati, a tako su počele nestajati i recenzije. Razmišljala sam na koji način vratiti recenzije u prvi plan i tako mi je pala na pamet ideja o osnivanju FB grupe. Nisam imala nikakva očekivanja niti sam razmišljala da će od toga jednog dana nastati posao – i to ne samo za mene, već da ću sama otvarati nova radna mjesta.

Jeste li se nadali tolikom broju članica?

- Ni najmanje, ali rekla bih da sam bila predana  i ustrajna da ono što radim radim kvalitetno pa sada mogu reći da je uz faktor sreće svakako ključan i sav uloženi trud.

image

Fotografije: Darko Mareš

Vrlo mladi ste napravili veliki zaokret u karijeri - napustili učiteljski posao i upustili se u samostalne vode. Je li odluka bila jednostavna i je li postojao strah od neuspjeha?

- Tako je, diplomirala sam hrvatski i engleski jezik i književnost te sam oko dvije godine radila u struci. U trenutku kad sam odlučila napustiti školu, znala sam da je to najbolja odluka za mene i nije bilo nikakvog straha. Naravno, odluka nije nastala preko noći, već sam prilično dugo o tome razmišljala, planirala i analizirala. Jednom kad sam zaključila da je odlazak iz škole jedino rješenje, znala sam da radim najbolju stvar za sebe. 

Jedna ste od ovogodišnjih Nevjerojatnih - otkrijte nam više detalja o tome...

- Zahvaljujući ACT Grupi koja provodi program uz RBA, dobila sam program podrške za jačanje i razvijanje poslovanja te od rujna intenzivno učim, radim na sebi i svom poslu kako bismo ga unaprijedili, ali samim time utječemo i na našu zajednicu. Iznimno sam zahvalna na prilici i samo se još jednom potvrdila ona izreka da je znanje moć.

Trenutno imate 20 žena u timu? Kako izgleda raspodjela poslova, kako funkcionirate?

- Premda je dio vanjskih suradnica, sve one znaju da ih doživljavam kao svoj tim i čujemo se svakodnevno. Svaka žena u timu je zaslužna za ovo što smo danas postali. Trenutačno najviše vremena ulažemo u razvoj portala zenskirecenziraj.com koji je u dvije godine došao od nule do više od pola milijuna pregleda mjesečno čime smo se pozicionirali iznimno visoko, a planiramo biti vodeći hrvatski medij za žene. Već sada okupljamo oko 600 tisuća žena što je za Hrvatsku ogromna brojka i tu ne mogu biti skromna kad kažem da sam zaista ponosna na takav uspjeh.

Kako izgleda vaš radni dan?

- S obzirom na to da je naše sjedište u Đakovu, nijedan radni dan nije isti, ovisno o tome jesam li u Đakovu, Zagrebu ili na nekom drugom poslovnom putu. Kad sam kod kuće, radne dane doslovno provodim za računalom u uredu i kod kuće te komuniciram sa svojim timom, ali zato kad dođem u Zagreb, trčim sa sastanka na sastanak kako bih na neki način nadoknadila to što se ne povezujem svakodnevno s novim ljudima i poslovnim partnerima. Većina naših klijenata upravo je iz Zagreba, a ja se opirem selidbi jer mislim da manji grad kao što je Đakovo ima mnoge prednosti za život i ne bih voljela napustiti kraj koji me, na kraju krajeva, i stvorio.

‘Moj je najveći uspjeh što sam se maknula od tradicionalnih očekivanja i stvorila nešto svoje, čak i onda kad je to mnogima zvučalo neostvarivo‘

Društvene mreže često su izvor sukoba, ružnih komentara i mržnje - koliko je izazovno voditi toliku žensku zajednicu u online svijetu?

- Prilično je izazovno – najteže nam je prihvatiti to što ne možemo svima udovoljiti. Naime, naša prva FB grupa Ženski recenziRAJ trenutačno ima oko 310 tisuća članica i funkcionira kao jedan zaseban svijet sa svojim pravilima. Da tih pravila nema, sve bi propalo. S druge strane, ne vole svi pravila, osobito na društvenim mrežama.

Što je ključno za dugoročni uspjeh svake poduzetnice?

- Rad na sebi, upornost i neprestano ulaganje u svoje znanje.

Što su vas žene, odnosno članice, ali i sam posao naučili do sada? 

- Naučili su me da moram naučiti reći ne, da nema poslovnog razvoja bez osobnog razvoja, da se može uspjeti bez poznanstava, stranki i ostalih stereotipnih hrvatskih izjava te da smo sami sebi najveća prepreka.

image

Ured je smješten u Đakovu
Fotografija: Danijel Soldo/CROPIX

Što je za vas uspjeh i što smatrate svojim najvećim uspjehom?

- Za mene je uspjeh kad se ujutro probudim, osjećam se uzbuđeno i jedva čekam krenuti u sve što me taj dan očekuje. Uspjeh ne mjerim ni brojkama ni titulama, mislim da je najvažniji taj unutarnji osjećaj da si zadovoljan zbog svega što imaš i što osjećaš. Moj je najveći uspjeh što sam se maknula od tradicionalnih očekivanja i stvorila nešto svoje, čak i onda kad je to mnogima zvučalo neostvarivo.

Kako vidite budućnost Ženskoj recenziRAJa - nakon Facebook stranice, dodatnih grupa poput Luxe recenziRAJa i portala, koji je sljedeći korak?

- Nedavno smo predstavili i svoj prvi proizvod – Pink Romance voćni liker s jestivim šljokicama. Voljela bih krenuti u smjeru proizvodnje vlastitih proizvoda. A tko zna, možda se pojavimo i na još nekom tržištu.

image

U početcima beauty bloga Mirna je recenzirala kozmetiku 
Fotografije: Darko Mareš

Kako provodite slobodno vrijeme - što gledate, čitate, kako se opuštate?

- S obzirom na to da nemam puno slobodnog vremena, posvetim se radu kroz jedan period pa onda negdje otputujem. Takav mi tempo najviše odgovora i tada smatram svoje vrijeme pametno iskorištenim. Čitam svaki dan barem pola sata, a literatura varira od poslovne do ljubića – ovisi o raspoloženju. Volim i otići na kavu (koju ne pijem, ali znate da se tako kaže) s prijateljicama, a uživam i u online shoppingu.

Za kraj, koja je vaša recenzija Ženskog recenziRAJa?

- Uh, ovo je teško pitanje! Rekla bih da je Ženski recenziRAJ najkorisnija ženska digitalna zajednica u Hrvatskoj koja će vam pomoći u svakom trenutku, bilo da tražite kremu za lice, zimske gume ili nešto ozbiljno kao što je humanitarna pomoć. U tom procesu ima uspona, padova, suza, smijeha, svađe i zagrljaja, ali kad malo razmislim – tako nekako funkcionira svaka obitelj jer na kraju krajeva nikad nije savršeno, ali smo tu jedni za druge kad je najvažnije.


Sadržaj nastao u suradnji s programom podrške Nevjerojatni