gg lice

Razgovor s umjetnicom: Martina Miholić o sirenama, feminizmu i distopijskim reljefima

24. travanj 2023.

Fotografije: Vanesa Pandžić/ Cropix

Što znate o sirenama? Ili, točnije, što mislite da znate? Kakvim smo sve krajolicima okruženi u mikrosvjetovima oko nas i zašto su oni slični onim "pravima" u kojima zapravo živimo? Kakve odgovore može ponuditi suvremena umjetnost na ove teme i ideje, saznajte kroz razgovor s ovom inspirativnom umjetnicom.

Martina Miholić istaknuta je suvremena umjetnica i kulturna djelatnica (HDLU), kustosica čiji radovi gotovo redovito pozivaju na promišljanje s jedne strane - odabrane teme, a s druge, nužno - funkcije i alate suvremene umjetnosti danas. Uvijek je to hrabar čin jer za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj, čini se, kao da uvijek ima manje vremena nego li za konvencionalne i oprobane žanrove, što je složit ćete se - odlika skromnijih kulturnih sredina. 

Nedavno je ova inspirativna umjetnica zatvorila izložbu u Galeriji Matice hrvatske pod nazivom "Dark Siren", a već kroz mjesec dana u Galeriji Karas u Zagrebu otvara drugu "Gallery of Floating Archipelagoes" (od 23.5. do 13.6. 2023.). 

Kao potku za stvaranje rada "Gallery of Floating Archipelagos" Miholić koristi bajku "Mala sirena" koja na kraju svojih transformacija više niti ne posjeduje svoje tijelo te se pretvara u morsku pjenu. Umjetnica je u svojem novom radu kreirala surealni, hibridni, instalativni prostor koji djeluje poput kakvog digitalnog arhipelaga ili koraljnog grebena, svojevrstan habitat suvremenih malih sirena, kroz čija prostranstva fluidno lebde tražeći svoje novo obličje. Kroz ovaj je projekt istraživala razne instrumente i alate za dodatnu doradu, poput raznoraznih filtera i softvera, dostupnih ne samo u formi, sada već, klasičnih računalnih programa poput Photoshopa već i brojnih aplikacija koje nude mogućnost uljepšavanja tijela, ali i mogućnosti kojima već prilikom fotografiranja modificiramo naš izgled pokušavajući dosegnuti ideale nekoć utjelovljene u formi tradicionalne i klasične skulpture, u novije doba kreirane i distribuirane kroz medije poput TV i tiskovnih medija, dok su u suvremeno doba primat preuzeo internet kroz medije poput blogova, Instagrama, vlogova, Youtube.

Rad "Gallery of Floating Archipelagos" rezultat je fuzije rada s materijalnim objektima, fotografiranjem i snimanjem stvarnih krajolika te njihovom digitalnom modifikacijom. Razgovor pred vama tematizirao je prvu izložbu, s namjerom da nas uvede u drugu, dolazeću.

---