gg lice

Rebeka Ljiljak o meditaciji, glazbi i dnevnim ritualima

16. rujan 2022.

Fotografije: Vedran Peteh/CROPIX

Zabavna, razigrana - na razmeđini umjetničkog i poslovnog, spiritualnog i sportskog, ova umjetnica stvara zanimljiv glazbeno-modni-vizualni svijet.

Rebeka Ljiljak svestrana je umjetnica i poslovna žena. U bendu Headoneast se glazbeno i vizualno izražavala sa svojim suprugom Aleksandrom, a sada nas osvaja samostalnim singlovima. Za pjesmu "Ti ni ne znaš", skočila je na nogometni teren ne bi li stvorila zavodljiv video spot, dok je drugu pjesmu "Ninanana" koju je posvetila narikačama stavila u kontekst kamenoloma.

Iako ju poznajem i pratim preko 20 godina - shvaćam da je zahvat opisa njezine biografije prilično kompliciran. Kreće otprilike ovako: kao mala plesala je balet, penjala se po stijenama (čak je jednon vrijeme bila instruktor u srednjoj školi). Nakon završene Škole primjenjene umjetnosti i dizajna, upisuje ALU s koje odlazi. Završila je Music Production Academy u Zagrebu. Za vrijeme srednje škole živjela je dvije godine u Osijeku gdje je organizirala izložbe i razne kulturne projekte kao što su prva mobilna zvjezdarnica, staza mira Sombor - Osijek, a svirala je i udaraljke u bendu Tattva. U Zagrebu je jedan od glavnih "krivaca" za Gjutorak Heart and Art u kultnom, nažalost zatvorenom klubu Gjuro. Između ostalog je tri godine radila za agenciju PRiredba kao Art direktorica na nizu projekata. 

Zavedeni njezinim novim glazbenim izričajem, pozvali smo je na razgovor u kojemu smo se dotakli njezinih intimnih rituala,odnosa prema snazi, idealnom danu i proizvođenju umjetnosti. A Rebeka nam je i zapjevala u ovo rano jutro...