Vintage dodatak za dom

Retro komad koji obožavamo: Ana izrađuje jedinstvene stalke

23. lipanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Ana Surać
Ines Madunić
Ines Madunić

Komad posuđa koji je svaka baka imala kod kuće, a novije generacije su ga nekako zapostavile svakako je - stalak. Na dva ili tri "kata", uglavnom se sastoji od tanjura različitih veličina koji su spojeni u sredini jednim "štapićem" koji ih fiksira i pomoću kojeg ih možete podići i pomicati.

U novije vrijeme stalci su ponovno in, kao i sve retro stvari, a Ana Surać izradit će vam jedan - ili više njih - baš po vašim željama!  Rođena Zadranka koja je u Zagrebu posljednjih pet godina donedavno je radila kao odgajateljica u vrtiću, u slobodno vrijeme pisala je gastro blog i sanjala o tome da živi od svoje kreativnosti. 

"Prvi stalak nastao je 2015., baš negdje u ovo vrijeme. Tad sam imala svoj gastro blog i hrpu posuđa koje mi je služilo samo za fotkanje i stiliziranje i htjela sam od dva rasparena tanjura napraviti unikatni stalak za kolače. Stalci i etažeri su mi uvijek bili fora komad posuđa, mogu poslužiti za posluživanje slatkih i slanih zalogaja, voća... Sjećam se da sam na svom prvom stalku poslužila bezglutenske muffine s trešnjama i da su se gosti podjednako raspitivali i za recept i za stalak. Tada je nastala ideja da bih jednog dana možda mogla izrađivati unikatne stalke koje će potencijalni kupci moći i personalizirati, bilo na način da biraju broj etaža, uzorke, boje, oblik tanjura... I na taj način kupiti nešto što ne mogu ni u jednoj trgovini", rekla nam je Ana. 

image
Najprije ih je izrađivala za sebe

I onda se dogodila korona, izolacija, koja je, kako nam je rekla Ana, učinila svoje. Nedavno je otvorila Instagram profil na kojem možete vidjeti stalke koje izrađuje, javiti joj se sa svojim željama, a ona će ispuniti vaše retro snove. Dala je otkaz i sad se bavi samo stalcima.

"Shvatila sam u jednom trenutku da veći dio dana razmišljam o hobijima koje želim pretvoriti u nešto ozbiljnije i da ideje stalno naviru. Od prvog stalka na ovamo, te davne 2015., moj život se nekoliko puta preokrenuo naglavačke, više puta sam sve gradila ispočetka i te brojne ideje su zapravo jako dugo bile – samo ideje. Kreativna energija koju nosim otkako znam za sebe je bila negdje potisnuta i na čekanju. Onda se u jednom trenutku puno toga posložilo i tada sam shvatila da je želja da svoje hobije pokušam pretvoriti u nešto ozbiljno nadjačala ljubav koju imam prema struci.

image
Materijale pronalazi posvuda, od vintage komada do novih

Takvu odluku nisam donijela preko noći, bilo je tu puno previranja, strahova, zbrajanja i oduzimanja, ali onda se to jedan dan samo prelomilo. Velika podrška dečka, obitelji i prijatelja je pridonijela tome da nakon više od deset godina ulogu odgojitelja zamijenim nekom drugom. Vjerujem da je ovo najbolja odluka koju sam mogla donijeti, jer čak i ako ne uspijem – znat ću da sam pokušala", kaže Ana.

Materijale pronalazi - svugdje.

"Za početak, imam prilično bogatu kolekciju tanjura od kojih su neki već pronašli svoje mjesto na nečijem stalku, tu su antikvarijati, internet trgovine, ponekad se zaletim do Britanca i tamo malo pronjuškam... Prijateljice mi često znaju dojaviti kad negdje ugledaju neke fora tanjure, pa mi je mobitel zatrpan fotografijama istih. (smijeh) 

image
Stalci mogu biti potpuno personalizirani

Metalne dijelove za sastavljanje nabavljam iz Ujedinjenog Kraljevstva ili SAD-a. Imam neke tanjure koji su stariji od 50 godina, a pritom savršeno očuvani i s takvima mi je, moram priznati, najdraže raditi. Volim ih kombinirati i s nekim modernijim komadom i na taj način stvoriti nešto neočekivano i potpuno originalno. Sve stalke radim na bušilici koju je za života koristio moj dido i koja mi je ostala u naslijeđe, pa meni cijela ova priča ima i sentimentalnu važnost", objašnjava Ana. 

Najčešća klijentela su obožavatelji retro i vintage posuđa, a modernije izvedbe stalaka privlače one koji su skloniji minimalizmu i jednostavnosti. 

Zasad izrađuje samo stalke koji pripadaju u kuhinju, na kojima možete poslužiti grickalice ili kolače, ali ima planove za budućnost. 

image
Nedavno je napustila posao odgojateljice

"Vrlo brzo će u ponudi biti i mini stalci za nakit i razne sitnice, a kroz neko vrijeme bi u ponudi trebali biti i drveni stalci. Uz Stalke su tu i Oblooci – didaktičko pomagalo za pričanje priča – za malu i onu malo veću djecu. Uskoro u prodaju kreću podloge za fotografiranje, a u planu su i torbe koje će biti hommage svim majkama. Ideja imam napretek, ali ne žurim s realizacijom prvenstveno jer želim održati nivo kvalitete postojećih proizvoda, a razvoju novih se želim posvetiti onoliko koliko treba dok nisam u potpunosti zadovoljna s krajnjim proizvodom", objašnjava Ana, koju možete pratiti na Instagramu.