gg preporuka

Romani Georgea Orwella u kojima ćete uživati, a nisu ‘1984.‘ ni ‘Životinjska farma‘

19. kolovoz 2022.

Fotografija: Unsplash

Iako ima smisla pamtiti ga po dva spomenuta naslova, Orwell je puno više od njih, a njegova su ostala djela bezrazložno ostala u sjeni. Zatišje ljeta neka vam bude poticaj na hvatanje u koštac s ovim izazovnim, a genijalnim naslovima.

U ovo vrijeme koje bi neki mogli procijeniti kao pomalo distopijsko, kada većina ljudi većinu dana provodi pred ekranima a državni ustroji imaju sve više i više kontrole nad našim životima, mnogima kroz glavu tu i tamo prođe roman "1984." Georgea Orwella. Riječ je o distopijskom romanu napisanom 1949. godine, a smještenom u (tada) skoru budućnost. Protagonist je običan čovjek koji vodi običan život u običnim okolnostima koje su sve samo ne to - nama kao čitateljima zazorne su i jezovite, ali ljudima iz toga svijeta normalne su i primjerene. Čovjek u Orwellovom svijetu ustaje i liježe u zadano vrijeme, živi poput robota, uskraćeno mu je pravo na slobodno i kreativno mišljenje, a svaki njegov korak kontroliran je od strane Partije. Država u kojoj borave likovi vođena je glasom Velikog Brata, koji poziva na jednoumlje sloganom "Sloboda je ropstvo, a rat je mir."

Roman je puno više od oštre kritike društva: Orwell filozofski pristupa problemu identiteta i ljudskosti uopće, a time i ljubavi, emocije i snage kritičkog mišljenja. Propitkuje i ulogu koju pojedinac ima u svijetu oko sebe, kao i razinu odgovornosti koja pada na čovjeka samim njegovim boravkom unutar određene društvene hijerarhije. No, koliko god "1984." i "Životinjska farma" - njegov drugi najpoznatiji roman - bili fenomenalni, koliko god se o njima govorilo zasluženo i s pravom, važno je naglasiti da je George Orwell više od Velikog Brata, više od prasca u uniformi, više od distopije. Nudimo vam tri fantastična prijedloga za čitanje iza kojih čvrsto i nepokolebljivo stojimo, za koje čak i garantiramo da opasno pariraju Orwellovom najhvaljenijem djelu. Njegov pitak i ležeran, gotovo hemingvejski stil učinit će prozračnima i shvatljivima snažne rečenice koje će vas potaknuti na razmišljanje. Zavirite u neki od njegovih opipljivih svjetova i prepustite mu se - kao i svaki izlazak iz udobne zone, možda neće uvijek biti lako, ali će vas svakako potaknuti na rast.

image

Kadar iz filma "1984." Michaela Radforda
Fotografija: Profimedia

Burmanski dani

George Orwell ima tu nesreću da se u njegove romane konstantno učitava autobiografska crta. Pa ćete u kontekstu "Burmanskih dana" često čuti kako je sam Blair rođen u Indiji, kako je dugo i svesrdno proučavao kolonijalizam i imperijalizam te kako su njegova društvena djelovanja često bila politička i socijalistički nastrojena. Ipak, roman je (i općenito, a pogotovo u ovom slučaju) više od životopisa pisca: "Burmanski dani" knjiga je o čovjeku. Je li taj čovjek Britanac ili Indijac, je li potlačen ili tlačitelj, je li utjecajan ili je nomen nescio, važno je, ali i nije. Kompleksni međuljudski odnosi i emocije koje ih sačinjavaju ne mogu postojati u vakuumu: one su isprepletene klasnim statusom, obiteljskim nasljeđem i osobnim interesima. Kako i sam autor u romanu naglašava, postoji razlika između onih kojima su srca zlatna, i onih kojima su srca pozlaćena. O tome govore "Burmanski dani".

Nitko i ništa u Parizu i Londonu

image

george orwell

Ovaj će vas roman odvesti u svijet o kojem ste sigurno bar nekoliko puta u životu razmišljali, koji ste skrivećki zamišljali i kojem ste se iznova čudili. O kojem ste možda htjeli saznati nešto više, ali ste smatrali nepriprimjerenim pitati. Ovaj će vas roman odvesti u svijet beskućništva, u svijet siromaštva i gladi - u svijet "bijede", koja zapravo ovisi o perspektivi. Kako čovjek postaje beskućnikom, kakvi su njegovi pogledi na svijet, kako se snalazi iz dana u dan i koliko prepotentnosti ima u našoj percepciji njihovih života kao užasnih - čitajte u "Nitko i ništa u Parizu i Londonu".

Kataloniji u čast

image

george orwell

Odabir termina, odnosno pridjeva "hemingvejski" u kontekstu opisivanja stvaralaštva Georgea Orwella potaknut je ovim romanom. I baš kao i "Burmanski dan", i za ovaj roman možemo reći da govori o "ratu", "politici" i "državnim pitanjima" i pritom blokirati njegovu želju da kaže nešto više. Hommage Kataloniji prati posljedice Francovog totalitarističkog režima koje su dovele do Španjolskog građanskog rata. U romanu nećete čitati samo o vanjskim obračunima, već i o onim unutarnjim, koji se tiču svakog pojedinca, posebice vojnika. Orwell se ponovno dotiče pitanja egzistencije, smisla i logike - pitanja koja upravljaju našim životima istovremeno ga držeći na tračnicama i zbacujući s njih.