Zvijezda u usponu

Simpatična, autentična i oličenje dostojanstva: Emma Mackey

13. kolovoz 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Beskrajno skromna i beskrajno talentirana, Emma Mackey mlada je glumica koja nam je na radaru od kad se prvi put pojavila na ekranima. Uskoro ćemo je gledati u filmu "Emily" čija će junakinja biti britanska spisateljica Emily Brontë, a iduće godine nas čeka i njen nastup u filmu "Barbie" Grete Gerwig.

Dvadesetpetogodišnja Emma Mackey iza sebe ima tek tri dugometražna filma i jednu seriju: teško za povjerovati, uzme li se u obzir kvaliteta njenih glumačkih nastupa. No njena je životna priča, pa tako i ona glumačka, drukčija od svih koje smo navikli slušati kad su slavni glumci u pitanju. Neobična putanja praktički je počela in medias res, odnosno jednom od glavnih uloga u megapopularnoj seriji "Sex Education". To ju je dovelo pred brojne druge ponude, od kojih je jedna bila bolja od druge. Pa, čime je počela priča Emme Mackey, ako ne filmom?

Emma je rođena u Le Mansu, francuskom gradu dvjestotinjak kilometara udaljenom od Pariza. Dvostruko državljanstvo i miješano porijeklo - otac joj je Francuz, a majka Engleskinja - doveli su do toga da se savršeno tečno služi dvama jezicima što će joj se pokazati korisnim i za karijeru. Već se u ranoj dobi istaknula kao odlična učenica, a završivši srednju školu uputila se u Leeds kako bi studirala engleski jezik i književnost. Strastvena čitateljica, iz intervjua u intervju vječito odbija odgovoriti na pitanje o najdražem književnome djelu. Teško joj je izdvojiti samo jedno, kaže, ali obavezno se referira na zadnje što je pročitala. U glumi se zatekla, moglo bi se reći, čak i slučajno. Nije sanjala o glumačkoj karijeri - nije se za nju čak ni obrazovala sve do dvadesetih kada je slijedeći netom pojavljenu strast upisala satove glume u Londonu. Uzrok tome leži u ljubavi koju je razvila prema kazalištu studirajući u Leedsu, a pomoću angažiranog profesora i odličnog agenta došla je i do svoje prve i revolucionarne uloge - one u seriji "Sex Education".

image

Kadar iz serije "Sex Education"
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Za Mackey bi se moglo reći kako je "eksplodirala preko noći". Njen se život promijenio iz temelja, pretvorivši je iz obične djevojke u svjetski poznatu glumicu. Nakon teen serije uslijedio je i poziv za "Eiffel", film koji će Mackey snimiti na francuskom jeziku, ali i onaj za "Smrt na Nilu", u kojemu se pojavljuje sa zvijezdama kao što su Russell Brand i Kenneth Branagh. Uz navedene, iščekujemo još dva filma u kojima će Mackey briljirati: "Emily", film o jednoj od sestara Brontë smješten u devetnaesto stoljeće i "Barbie" redateljice Grete Gerwig koju mlada glumica navodi kao nepresušan uzor i inspiraciju.

Što se same "Barbie" tiče, ne čudi da je Mackey bila, zajedno s Margot Robbie, u utrci za glavnu ulogu. Dvije glumice mediji često izdvajaju i opisuju kao nevjerojatno slične, često se šaleći na račun toga da su možda sestre, a da to ne znaju. Zaista, sličnost je frapantna i jedva ih čekamo gledati zajedno na ekranu. No iako svijet Margot Robbie - pa tako i Emmu Mackey - doživljava kao ultimativnu ljepoticu, Mackey se s time ne bi složila. Dapače, tijekom prve sezone serije "Sex Education" nije se mogla gledati koliko ju je mučio vlastiti izgled. "Uopće se ne doživljavam lijepom ženom. Dapače, nikad se nisam osjećala manje lijepom nego dok sam snimala ‘Sex Education‘. Samopouzdanje mi je bilo na nuli jer sam igrala sedamnaestogodišnjakinju, nosila kratke suknjice u kojima se ne osjećam ugodno i mrežaste čarape koje mi se utiskuju u kožu i ostavljaju crvene tragove na kraju svakog dana. Još imam i tu kožnu jaknu koja mi je premala i previše škripi. Uzrujam se samo dok govorim o tome! Mrzim to... Jednostavno mi nije ugodno."

image

Sa snimanja filma "Emily"
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Ono što Mackey čini posebnom i drugačijom od svih, pa tako i od Robbie, njena je nevinost u kontekstu celebrity svijeta. "Da bi htio postati celebrity, moraš biti sociopat", govori u intervjuu za The Guardian. "Ljudima nisam važna ja. Važna im je Maeve, ne nužno ja. Uopće me ne poznaju. O čemu se onda uopće radi? Svijet celebrityja ili kako god ga zovemo samo je nuspojava posla kojim se bavim. Ne bavim se glumom zbog slave. Slava je zastrašujuća." S time u skladu Mackey ne koristi društvene mreže, ne odgovara na poruke fanova i nikad, baš nikad ne čita komentare na Instagramu. "Moj posao nije baviti se Instagramom i ne znam zašto bih provela sate scrollajući aplikacijom za koju sam ja samo proizvod", izjavila je. Tu i tamo zaprimi rukom pisano pismo obožavatelja i takve poruke pročita, jer ih doživaljava kao rijetkost. Čuva ih u posebnoj bilježnici.

image

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Duboka i zamišljena, pomalo misteriozna, svakako simpatična i autentična, Emma Mackey glumica je nove generacije koja bi kroz koje desetljeće lako mogla prerasti u legendu. Jedan je od onih nimalo plošnih umova, koji svemu čime se bavi pristupa ozbiljno - nije tipična pomodna slavna osoba koja će publici servirati ono što se od nje traži. Zaljubljenica u knjige i kuhanje, u šetnje prirodom i ono što joj je ostalo od mirnog, svakodnevnog i pitomog života, čvrsto i odlučno čuva svoj identitet pred napadima celebrity kulture. Da će njena uloga Emily Brontë biti impresivna, ne sumnjamo. Za jednu glumicu koja je studirala književnost, koja obožava romane Jane Austin i ostalih velikih britanskih autorica, koja kao da je rođena u nekom drugom vremenu - lišenom opsesije konzumerizmom i popularnošću - to je idealna uloga!