Još ih volimo

Sve lekcije koje smo mogli naučiti iz ‘Seksa i grada‘

10. prosinac 2021.

Fotografija: Profimedia

Nećemo se praviti da smo ih sve zapravo i usvojili, ali ovo su nas pokušali podučiti.

Inače nisam baš neki fan rebootova, nepotrebnih nastavaka, prequela, sequela, uništavanja kultnih filmova "suvremenim" verzijama. O rebootu "Seksa i grada", serije koju godinama volim, već sam nekoliko puta pisala vrlo kritične tekstove, smatrajući ga potpuno nepotrebnim. Ni filmovi nisu bili baš neka sreća, pogotovo drugi, koji je apsolutno negledljiv. Ipak, kad je na HBO GO došla "And Just Like That", iako sam u startu bila protiv, čim sam pogledala trailer, emocije su se pojavile. Kad Faca kaže da se sjeća da je "džempere držala u pećnici", raznježila sam se; i ja se sjećam!

Ukratko, koliko god bila teoretski protiv, jednostavno ću morati pogledati novih deset epizoda, a neće me spriječiti čak ni izostanak Samanthe, lika koji nam je toliko toga dao. 

U čast "Seksa i grada", ponekad problematične serije koju smo ipak obožavali - bez obzira na to kako će ispasti reboot - sjećamo se nekih lekcija koje smo mogli naučiti od sjajne četvorke, što, naravno, ne znači da jesmo. Bilo je tu lekcija koje su i naše junakinje propustile naučiti pa smo imali prilike učiti na njihovom primjeru. U svakom slučaju, evo po čemu ćemo mi pamtiti Carrie, Mirandu, Samanthu i Charlotte. 

Budi sebi na prvom mjestu 

Najuzbudljivija, izazovnija i najvažnija veza od svih je ona koju imaš sa samom sobom. - Carrie

Volim te, ali sebe volim više. - Samantha

Najvažnija lekcija cijele serije je upravo ova: stavi sebe na prvo mjesto. Lako je izgubiti se u vezama s muškarcima, potrebi za ljubavlju, usamljenosti, karijeri... Nije neobično da pogazite svoja uvjerenja i zaboravite na svoje vrijednosti jer toliko želite da taj netko bude pravi za vas. Kako su nam pokazale junakinje serije, to nikad ne završi dobro. Ako znate što želite i koliko vrijedite, nećete si dopustiti da vas itko omalovažava, a na kraju krajeva, bit ćete puno bolji partner/ica drugim ljudima u svom životu jer ste sigurni u sebe. Nemojte zaboraviti tko ste, bez obzira na to što vam tko govorio. 

Prijatelji(ce) su važnije od dečki

Odavno smo se dogovorile... Muškarci, djeca, nema veze. Mi smo srodne duše. - Samantha

Možda možemo jedna drugoj biti srodne duše. A onda muškarci mogu biti ti sjajni, dragi tipovi s kojima se zabavljamo. - Charlotte

Citati govore sve; prijatelji(ce) su najvažnije osobe u našim životima. Čak i ako misle da griješimo, bit će tu za nas. Ponekad su stroge - kao što je Miranda bila prema Carrie zbog Face, više puta - ali to je samo zato što nas poznaju i žele nam najbolje. Nikada ne stavljajte frajere ispred prijateljica jer se to naprosto ne isplati, koliko god tip bio dobar. Oni dođu i prođu, a prijateljice su uvijek tu. I trebamo ih više nego frajere. 

'Dobar na papiru' ne znači srodna duša

Tražim ljubav. Pravu ljubav. Nevjerojatnu, nezgodnu, sveobuhvatnu, ne-možemo-živjeti-jedno-bez-drugoga ljubav. - Carrie

Mnogo je primjera za ovu tezu; bili su tu savršeni Aidan - koji je zapravo cijelo vrijeme pokušavao promijeniti Carrie kako bi više odgovarala njegovom načinu života - zatim Berger, koji je bio toliko nesiguran da nije mogao podnijeti da je ona uspješnija od njega pa ju je kukavički ostavio, Petrovsky koji je bio sjajan na papiru, ali zapravo nimalo kompatibilan s njom. Samantha je mislila da je Smith premlad i neiskusan, ali ipak je ispao jedna od najvećih ljubavi njezinog života. Možda srodne duše nije baš dobar naziv - jer dalo bi se raspravljati o odnosu Carrie i Face i svemu što su bile crvene zastavice u toj priči. Ali upravo i zbog toga treba uvijek biti svjestan da ako je netko "dobar na papiru", kao što je, recimo, Trey bio za Charlotte, ne znači da će to biti uspješna priča. Mnogo je tu faktora koji utječu, kemija je svakako jedan od njih, ali i zajedničke želje, planovi, aspiracije, interesi... Ne dajte da vas zavedu tipovi koji izgledaju savršeni jer takvi ne postoje. 

Ne mijenjaj se ni zbog koga

Želim uživati u svom uspjehu, ne ispričavati se zbog njega. - Miranda

Naša omiljena feministkinja Miranda rekla je ovo nakon što su je rešetali pri kupovini stana jer je - sama. Ni danas situacija nije bolja. Žena koja je singl nema pravo na uspjeh - ako je već izgradila karijeru, trebala bi biti nesretna jer nema dečka ili muža jer svi znaju da nas karijera ne može ispuniti, zar ne? Zapravo, može i svi to znamo, ponekad puno više od veze, ali još uvijek je teško to priznati i igrati protiv društvenih očekivanja. Miranda je odlučila uživati u svom uspjehu i pokazala nam da to ne mora biti tako nemoguće. 

Još jedna lekcija o mijenjanju bio je Aidan. On je, navodno, volio sve Carriene mane, ali isto tako ih je pokušavao ispraviti. Pušenje je loše za nas, dakako, ali ako ne želite biti u vezi s pušačem - nemojte. Bolje je to nego da tjerate druge ljude da prestanu i da se osjećaju krivi zbog svog života. I tako dalje, i tako dalje. Ne mijenjajte se ni zbog koga. Ako im se ne sviđa, njihov gubitak. 

Ne dopuštajte da vas itko osuđuje

Nećete me osuđivati ni ti ni društvo. Nosit ću što god želim i pušiti kome god želim dok god mogu disati i klečati. - Samantha

Kad bih se brinula što svaka kuja u New Yorku govori o meni, ne bih izlazila iz kuće. - Samantha

Samantha je to rekla više puta i vrlo jednostavno - nitko vas nema pravo osuđivati. Ni vaše prijateljice, kolege i kolegice, obitelj, partneri. Baš nitko - i nikad si to nemojte dopustiti. Ne morate se opravdavati nikome zbog svojih izbora i načina života. Živite onako kako želite. 

Biti single je prilično super

Biti singl nekad je značilo da te nitko ne želi. Sad znači da si prilično seksi i da si uzimaš vremena kako bi odlučio kako želiš živjeti svoj život te s kime ga želiš provesti. - Carrie

U trenutku kad vas drugi ili čak vi sami počnete sažalijevati jer ste singl, vrijeme je da krenete ponovno gledati "Seks i grad". Nijedna serija neće vas bolje i lakše uvjeriti kako je dobro biti solo i koliko ponekad podcjenjujemo te faze u životu kad sami možemo raspolagati svojim vremenom, novcem i odnosima u životu. Uživajte. 

Financijska pismenost je važna

Potrošila sam 40.000 dolara na cipele i nemam gdje živjeti? Doslovno ću biti stara žena koja živi u svojim cipelama. - Carrie

Kad sam se tek doselila u New York i bila sam totalno švorc, ponekad bih si kupila Vogue umjesto večere. Osjećala sam da me više hrani. -Carrie

Svi se možemo složiti da je Carrie najnerazumnija s novcem. Miranda i Samantha vrlo su ozbiljno shvaćale svoje karijere pa i racionalno trošile novac kojeg su tako i imale više. Samantha je voljela dizajnerske komade, ali nije joj bilo strano kupovanje jeftinih fake komada (sjetimo se incidenta u Playboyevoj vili u Los Angelesu) jer je duboko u sebi imala komplekse od siromašnog djetinjstva. Mirandu to nije previše zanimalo, nego je razmišljala o kupovini stana, dok se Charlotte prilično dobro snašla oba puta - iako je brak s Treyjem bio neuspješan, dobila je stan iz snova, a zatim i uspješnog supruga, odvjetnika Harryja. 

Carrie je nemilice trošila na dizajnersku odjeću, pogotovo obuću, iako si ih nije baš mogla priuštiti. Nije baš racionalna ni u čemu, pa tako ni u trošenju novca. I naravno da je zato volimo, ali romantiziranje besciljnog trošenja novca bez da razmišljamo o stvarnom životu i tome kako ćemo platiti stanarinu i režije definitivno nije najbolja opcija. Nije slatko biti švorc niti kupovati Vogue umjesto večere ili cipele umjesto plaćanja struje. Uglavnom, nemojmo biti kao Carrie u ovom segmentu. 

Seks je važan i imate pravo uživati u njemu

U čemu je veliki misterij? To je moj klitoris, ne sfinga. - Miranda

Hej, trebam nešto što će natjerati frajera da svrši u gaće čim me vidi. - Samantha

Iako se nekima može činiti banalno, u vrijeme kad je serija nastala  otvoreno pričanje o ženskom zadovoljstvu i seksu bez obaveza i osjećaja bilo je nevjerojatno. Nažalost, nije ni sada baš mnogo drugačije. I dalje je to šokantno, neugodno, kontroverzno. U prvoj epizodi prve sezone, Samantha savjetuje Carrie da se poseksa kao muškarac - da misli samo na svoj užitak i zanemari osjećaje. I upali. Upali i u stvarnom životu, samo ako si dopustimo. 

Samantha je tu bila ključna jer je bila jedinstveni lik, kakvog u ženskom rodu nismo vidjeli. Ona je radila ono što je željela, bez isprika, osjećaja srama i lažne skromnosti. Zaista, predivan lik od kojeg se može mnogo učiti. Ni Miranda nije zaostajala u ovome, uvijek ističući važnost seksa u svom životu, bilo s partnerom ili solo. 

Sloboda da kontroliramo vlastito tijelo i uživamo u njemu najveći je dar koji smo mogli dobiti od "Seksa i grada", a na nama ostaje da se svakodnevno odlučujemo koristiti ga i boriti se za to. 

Žena ženi nije vuk

Zašto mi je toliko stalo? Zbog čega sam se pored Natashe uvijek osjećala kao da sam socijalni slučaj? Je li to bila činjenica da ona ima Facu, ili je to bilo nešto veće od Face? Počela sam se pitati. Postoje li u New Yorku žene koje su tamo samo zato da bismo se osjećale loše oko sebe? - Carrie

Ne, Carrie, ne postoje. To su samo naše sulude nesigurnosti i kompleksi. Natasha nije bila razlog zbog kojeg je Faca bio emocionalno nedostupan prema Carrie, a kako smo kasnije shvatili, ni Natasha se nije baš usrećila s njim. Djevojke i žene koje završe s našim bivšima nisu zle, ne rade to kako bi nam napakostile i ne vrti se svijet oko nas pa tako nitko u našoj blizini ne razmišlja toliko o nama koliko mi to zamišljamo. Konačno,. vrijednost žena ne mjeri se odnosom s muškarcem, to često zaboravimo. I Carrie je to očito zaboravila jer se osjećala manje vrijedno zato što je Faca izabrao Natashu, a ne nju. 

Pa ako ste slučajno zaboravile, dopustite da vas podsjetimo da žena ženi nije vuk i da ne trebate pretpostavljati tako nešto. Puno je ljepše kad se podržavamo, bez obzira na to s kime smo spavale.