Bez komentara, molim!

Sve zamke komplimenta o gubitku kilograma

10. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Iako nam se čini da se radi o komplimentu, komentar "super izgledaš, sigurno si izgubila xy kilograma" treba ostati neizrečen. Zašto, pitate se? Pa prvenstveno jer time možemo nekoga – većinom nesvjesno - uvrijediti i povrijediti.

Ne dolazi s lošim prizvukom i zapravo se čini da se radi o dobrim namjerama, ali "kompliment" o gubitku kilograma zapravo je vrlo problematičan. I dok smo naučili da se debljanje ne komentira jer je ono nešto negativno što ne bismo trebali "podržavati", mršavljenje se glorificira jer je mršavost i dalje ideal kojem se stremi, pa se samim time ni u njegovu komentiranju ne vidi problem. Naravno, svi volimo čuti dobar kompliment, ali izjavama "prepolovila si se" ili "sada mnogo bolje izgledaš", šaljemo poruku da je osoba prije bila lošija verzija sebe, nedovoljno dobra i to samo na temelju izgleda. Zamislite kad to izgovorite nekome tko je izgubio nekoliko kilograma. Znate li koliko ih je lako ponovno dobiti? I možete li si zamisliti u kakav krug razmišljanja to baci onog kome je "kompliment" upućen? Možda nasuprot nas stoji netko tko je izgubio apetit zbog stresa. Ili ima povijest borbe s poremećajem u prehrani. Ili se, pak, možda bori s opakom bolešću... Ukratko, ne možemo znati što je osoba prošla ili što prolazi i zbog toga je važno umjesto kilograma vagnuti riječi i pažljivo birati ono što ćemo izgovoriti.

Zapravo je krajnje vrijeme da se prestanemo baviti tuđim tijelima – i onim velikim i malim, i muškim i ženskim. Upravo su na to pozvale i brojne zvijezde, među kojima i glumac Jonah Hill, koji je svoje obožavatelje upozorio da jednostavno prestanu komentirati njegov izgled – i time postao jedan od rijetkih muškaraca koji je progovorio o problematičnom "podržavanju" kojim se u fokus stavlja njegovo tijelo.

image

Glumac Jonah Hill u filmu "Don‘t Look Up"
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia 

"Znam da imate dobre namjere, ali ljubazno vas molim da ne komentirate moje tijelo, bez obzira na to je li komentar pozitivan ili negativan. Ljubazno vam želim dati do znanja da to ne pomaže i da se zbog toga ne osjećam dobro", napisao je Jonah. Sličnu poruku poslala je i Nicola Coughlan, zvijezda serije "Bridgerton". 

"Hej, samo jedna stvar. Ako imate mišljenje o mojem tijelu, molim vas, nemojte ga podijeliti sa mnom. Većina zapravo misli da su dragi i ne pokušavaju me uvrijediti, ali ja sam stvarna osoba i zaista je teško nositi teret od 1000 mišljenja o mojem izgledu koje dobijem svakog dana. U redu je da imate mišljenje o meni jer sam televizijska zvijezda, ali, preklinjem vas, nemojte mi ga slati", napisala je glumica koja je i prije progovarala o tome da je se većinom percipira kroz njezin izgled, a ne kroz rad.

image

Glumica Nicola Coughlan
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia 

"Kritičari, komentirajte moju glumu u seriji ‘Derry Girls‘ i na pozornici, a ne moje tijelo. Moje je tijelo alat kojim  pričam priče, a ne nešto što me definira" poručila je tada jer je njezin trud i rad bio u sjeni komentara o njezinu izgledu. A komentari, da bi povrijedili, ne moraju biti negativni, ne moraju se samo odnositi na manjak ili višak kilograma. 

Kada netko, bez obzira na našu percepciju, ima problema sa slikom o sebi, svaki komentar – pa čak i onaj pozitivan – može biti štetan. To i jest pouka priče kod Nicole i Jonaha, kojima smeta što je njihovo tijelo uvijek u fokusu zato što se ne uklapa u standarde društva, u percepciju onog što je nametnuto kao poželjno. Sličnu priču mogli smo vidjeti i kod Adele, izvrsne i nagrađivane pjevačice o čijim se kilogramima doduše pisalo podjednako kao i o pjesmama. S više kilograma većini nije bila dovoljno lijepa, "nije se brinula o sebi", svi su bili zabrinuti za njezino zdravlje i "dobronamjerno" joj poručivali da mora smršavjeti, a kada je to učinila, našla se ponovno na meti, jer gotovo kao da je s kilogramima izgubila i dio identiteta pa su neki fanovi zaključili da to nije ona Adele koju poznaju i vole. No, ne bismo je smjeli posramljivati zato što je izgubila kilograme niti je hvaliti zbog toga. Trebali bismo je podržavati bez obzira na njezinu veličinu jer ona nije važna niti nas se tiče.

image

Glazbenica Adele 
Fotografija: Profimedia

Sve su to poruke kojima govorimo zapravo da izgled definira nečiju vrijednost i krajnje je vrijeme da prekinemo taj krug body shaminga. Komentarima o gubitku kilograma potvrđujemo ideal mršavosti koji naše društvo naglašava i idolizira. Komplimenti o nečijem gubitku kilograma ili mršavijem izgledu perpetuiraju društveno ukorijenjenu kulturu dijeta i ideju da je mršavost sama po sebi dobra. Psiholozi upozoravaju da s velikim oprezom trebamo ulaziti u razgovore o nečijem izgledu, osobito težini.

Komentari, da bi povrijedili, ne moraju biti negativni

To naravno ne znači da više nikome ne možete uputiti kompliment – ponekad je dovoljno da se zadržimo na jednostavnim pohvalama u kojima tijelo nije u prvom planu, a da pritom ne definiramo zbog čega je to tako i da ne kažemo da u prošlosti tome nije bilo tako. Na kraju krajeva, tuđi nas se izgled nikako ne tiče – možemo imati mišljenje, ali ovo je ono koje treba zadržati za sebe.