Tajne dobrih veza

Svi znamo za crvene zastavice, ali zašto ne pričamo o žutima i zelenima?

04. rujan 2020.
FOTOGRAFIJE: Shutterstock
Ines Madunić
Ines Madunić

Ponekad tek nakon što je veza završila, shvatimo da smo od početka znali da neće funkcionirati. Primijetili smo neke probleme, ali smo ih ‘zakopali‘ i nadali se da smo sve to krivo protumačili. To nazivamo ‘crvenim zastavicama‘ u vezi. A jeste li znali da postoje i žute i zelene, što su i zašto bismo ih sve trebali primjenjivati u promišljanju o vezama?

Totalni red flag, čuli smo i izgovorili puno puta, zar ne? U procesu upoznavanja nove osobe dogodi se ponekad da primijetimo nešto što je rekao/rekla ili napravio/napravila, što nas odmah alarmira i počnemo razmišljati je li ta osoba zaista tako savršena? Crvene zastavice su pravi dealbreakeri, situacija zbog kojih shvatimo da netko nije pravi izbor za nas. To su situacije poput neprestanog pričanja o bivšem/bivšoj na prvom dejtu, nepristojnost prema konobarima ili, pak, potpuno suprotna politička mišljenja koja su za vas neprihvatljiva. 

Često te "alarme" prepoznamo tek kad odnos propadne pa se pitamo zašto nismo reagirali odmah. Na kraju, kad sve završi, točno znamo zašto se to dogodilo. Dokazi su bili pred nama, ali ih nismo htjeli vidjeti. Rano prepoznavanje takvih crvenih zastavica i slušanje intuicije znakovi su sazrijevanja. Dokaz je to da znamo što želimo od veze i da nas dobar izgled i slatkorječivost potencijalnog partnera ne mogu zavarati. 

Naravno, nije dovoljno samo ih prepoznati, nego i djelovati u skladu s time što smo zaključili. Odnosno, ako primijetimo nešto što nam toliko smeta da znamo da nećemo dugo biti s tom osobom, tada ćemo prekinuti odnos i ići dalje, čak i ako smo pomalo povrijeđeni.

No, o crvenim zastavicama već stvarno sve znamo. Vrijeme je da promijenimo perspektivu i počnemo razgovarati o onim žutim i zelenim zastavicama koje se pojavljuju, a koje smo također u stanju ignorirati ako tako odlučimo, svjesno ili nesvjesno. 

Za razliku od crvenih, žute zastavice su neke stvari koje nam nisu baš po volji, ali smo svjesni da se ne radi o crti karaktera nego više navike, odnosno da nisu nepromjenjive, kao i da preko njih možemo prijeći. One nisu za sve iste, također za razliku od crvenih. 

Primjerice, pretjerana ljubomora i pokušaj kontroliranja vašeg ponašanja definitivno je crvena, a ne žuta zastavica. Radi se o crti karaktera i načinu funkcioniranja koje se može promijeniti samo na gore. Nitko neće preko noći prestati biti ljubomoran i slati vam tisuću poruka kad ste mu rekli da ste na druženju s prijateljicama. Dapače, može biti samo još naporniji i potencijalno opasniji. 

S druge strane, ako vas jako živcira način na koji vaš potencijalni partner jede ili se oblači, je li to razlog da ga otpišete, a sve drugo je ok? Možda ste shvatili da je osoba preko puta vas prilično zatvorena, ne priča mnogo o sebi ni svojoj obitelji i prošlosti i to vam se, naravno, ne sviđa. No to ne znači da će tako i ostati. 

Žute zastavice uglavnom su takve jer lagano alarmiraju, no nisu na prvi mah dealbreakeri. Mogu se pretvoriti u crvene zastavice, ali s druge strane, ako jasno komunicirate da vas nešto smeta, mogu se i promijeniti. 

Rano prepoznavanje takvih crvenih zastavica i slušanje svoje intuicije znak je sazrijevanja jer shvaćate točno što želite od veze i nikakva slatkorječivost ne može vas zavarati

One su tu kako bismo bili svjesniji kompleksnosti osobe koju upoznajemo te kako bismo na nešto dublji i smisleniji način promišljali o svojim odnosima. Također, unošenjem žutih zastavica u svoj dating proces sami ćete sebe motivirati da počnete jasno komunicirati s potencijalnim partnerom. Primjerice, ako vas smeta što nikad ne priča o svojoj obitelji, jednostavno i izravno pitajte zašto je to tako. Recite da biste voljeli znati nešto o njegovim prijateljima i obitelji, o tome kako djetinjstvo je imao/la i slično. Zatim pratite reakcije na to pitanje. Ako su negativne, moguće je da se žuta upravo pretvorila u crvenu zastavicu. Ali, ako osoba s druge strane počne pričati i/ili ima valjan razlog za dosadašnje ponašanje, stvar se može početi kretati prema zelenoj zoni. 

Takve, zelene zastavice, bilo bi također fer dodjeljivati jer to su jednostavno one stvari koje vam odgovaraju i za koje vjerujete da su dobar znak za budući odnos. Ako shvatite da osoba ima slična razmišljanja kao i vi o stvarima koje su vam važne, ako želite isto od veze i budućnosti, ako su pažljivi, ako vas pitaju kako ste i zaista slušaju, ako su spremni otvoriti se... Sve te dobre stvari treba imati na umu već na početku odnosa. 

Ne zato da biste mogli napraviti za i protiv popis pa tako odlučivati s kime ćete na još jedan dejt nego kako bismo svjesno donosili odluke o našem ljubavnom životu. 

Koliko god nas filmovi, knjige i popularna kultura uvjeravali da su intimni odnosi nešto što se ne može kontrolirati, da kad pronađeš tu jednu osobu s njom ostaješ zauvijek bez obzira na sve, to nije baš istina. Naime, ljubav je jedna stvar, a "živjeli su zauvijek sretno" nešto sasvim drugo.

U tom procesu važno je biti svjestan svojih osjećaja i odluka, a ovakve zastavice u tome mogu pomoći. Također, važno je da se oslanjate na svoj sustav vrijednosti, a ne na onaj koji vam netko drugi nameće. Vi najbolje znate što želite i zašto. Slušajte svoju intuiciju, u čemu vam zastavice isto mogu pomoći jer ćete kategorizirati osjećaje koje imate. 

Primjerice, ako vas je određeno ponašanje ili rečenica alarmirala, ali niste sigurni zašto, pokušajte doći do korijena problema. Je li za vaš alarm u glavi kriva osoba s kojom razgovarate ili projicirate neke svoje strahove na njih, ni krive ni dužne? 

Jer dogodi se da su nam bivši partneri bacili loše svjetlo na neke karakteristike pa su nam one danas odbojne samo zato što ih povezujemo s tom jednom osobom koja je bila loša za nas. Ako smo stalno bili u vezama s, npr. umjetnicima i iz svake smo izašli povrijeđeni, pomislit ćemo da je problem u tome što su - umjetnici, pa ćemo takve osobe izbjegavati, čak i ako nam sve drugo govori kako je taj jedan frajer ili ta jedna djevojka baš prava za nas. To je projiciranje jer profesija nema veze s time - bitno je kakva je svaka osoba i koliko nama odgovara njihov karakter. 

U svemu tome uvijek imajte na umu da ne ocjenjujete robota jer svi imamo neke mane. Pitanje je samo s kime smo toliko kompatibilni da one neće smetati te koliko smo spremni raditi na sebi da bismo pretvorili crvene u zelene zastavice.