All too well

Taylor Swift - nadmoćna autorica srednje generacije

30. kolovoz 2022.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia 

Među najprodavanijim je pop zvijezdama. Multitalentirana, briljantna, ali mnogima (jednako tako) dosadna i hladna. "Prošetali" smo po njezinoj profesionalnoj i intimnoj biografiji povodom novih priznanja.....

Život je kratak, zaborav tako dug stihom nas podsjeća veliki čileanski nobelovac Pablo Neruda. Baš tim citatom otvara se i spot slavne pjesme "All too well" američke kantautorice Taylor Swift koja je na MTV VMA dodjelama osvojila nagradu za kratki istoimeni film. Pjesma je to o domu, o tom osjećaju koji podsjeća na dom. Svjež zrak. Topao zrak. U automobilu sretan par, subjekti spota i pjesme voze se prema gradu, i pjevaju. Sjećanja i onda realnost koja prekida ta sjećanja. Nikada nije kao što je bilo nekada. Naprosto.

Kratki je film podijeljen u male rukavce, tekstualne naznake kojima smo uvedeni u novo poglavlje narativa. Na primjer "The first crack in the glass", "The breaking point", "Thirteen year gone". Film traje 10-ak minuta i u suštini prepričava jednu mladalačku, nezrelu ljubav između mlađe djevojke i nešto starijeg dečka. Upravo taj emocionalni nesrazmjer kantautorica Swift često tematizira u svojim pjesmama. Tobože ili ne, autobiografski.

Umjetnost oponaša život, ili je obrnuto? Ako pitate Taylor Swift njezino pisanje ostvaruje svoj "puni smisao" tek kada progovara o usponima i padovima u svojim procesima zaljubljivanja - a uz bivše poput Joea Jonasa, Johna Mayera, Harryja Stylesa, Toma Hiddlestona i Calvina Harrisa, ne nedostaje joj inspiracije. Sigurni smo.

Izvođačica je u jednom od svojih ranijih intervjua priznala da je od svojih bivših partnera dobila niz odgovora o svojoj glazbi, odnosno niz motiva, ideja, rješenja. Dok je razgovarala o pjesmi iz 2012. "All Too Well", koja se temelji na njezinoj kratkotrajnoj romansi s Jakeom Gyllenhaalom, Swift je otkrila da je sa svojim bivšim ljubavnikom raspravljala o pjesmi o prekidu koju je tada napisala. I on ju je "odobrio".

Prepričala je taj događaj: "Rekao je: ‘Upravo sam slušao album i to je za mene bilo stvarno gorko-slatko iskustvo. Bilo je kao da pregledavam album s fotografijama.’ To je bilo lijepo čuti”, prisjetila se za New York Magazine 2013. "Ljepše od razularenih, ludih e-mailova koje sam dobila od jednog tipa. To je puno zreliji način gledanja na ljubav koja je bila prekrasna dok nije postala strašna, a oboje su povrijeđeni zbog toga - ali je eto, jedan od tih ljudi tekstopisac. Pa što ćeš učiniti? Niste li me pregledali na Wikipediji prije nego što ste me pozvali na spoj", duhovita je Swift.

Tijekom svog specijalnog koncerta "Reputation", koji je 2018. objavljen na Netflixu, istaknula je da je njezin proces pisanja u suštini dosta jednostavan: "Obično samo pokušavam prijeći preko nečega i razumjeti to nešto kroz što prolazim, pišući o tome."

Taylor Swift bila je prva pobjednica na dodjeli Video Music Awards 2022., s tri pobjede – najbolji dugometražni video i najbolja režija i najbolji video godine, sve za “All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version)”. Swift je ujedno i prva izvođačica koja je tri puta osvojila nagradu za video godine. Prethodno je pobijedila za “Bad Blood” (s Kendrickom Lamarom, 2015.) i “You Need to Calm Down” (2019.).

Taylorin glas karakterizira jednostavnost, sklonost nezasićenim melodijama s vrlo malo infleksija ili ukrasa. U svijetu u kojemu trenutno dominiraju Beyoncé i Bruno Mars, ona se doista ističe kao izrazito neupadljiva izvođačica. S ove tri nagrade, Swiftin zbroj VMA nagrada u karijeri skočio je na 14, što je stavlja na četvrto mjesto svih vremena, iza Beyoncé (29), Madonne (20) i Lady Gage (18). Da, solo izvođačice četiri su najveće pobjednice svih vremena.

Njezina diskografija obuhvaća različite žanrove, a njezino narativno pisanje pjesama često je inspirirano njezinim osobnim životom i samim tim djeluje vrlo "iskreno" i ispovjedno. Zanimljivo je kakvu je vrst pohvale sa strane kritike dobila, a usput i široku medijsku pokrivenost još od ranih dana u svijetu showbusinessa.

S više od 200 milijuna ploča prodanih diljem svijeta, Swift je jedna od najprodavanijih glazbenica svih vremena.

Rođena je u West Readingu, u Pennsylvaniji, nakon čega se s obitelji preselila u Nashville u dobi od 14 godina kako bi započela karijeru u country glazbi. Potpisala je autorski ugovor sa Sony/ATV Music Publishing 2004. i ugovor o snimanju s Big Machine Recordsom 2005., a svoj istoimeni debitantski studijski album objavila je godinu dana nakon potpisivanja ugovora.

Swift je svoj glazbeni put posvetila istraživanju country popa, na albumima "Fearless" (2008.) i "Speak Now" (2010.).Veliki uspjeh singlova "Love Story", "You Belong with Me" i "Back to December" uspostavio ju je kao vodeću crossover umjetnicu.

Eksperimentirala je s rock i elektroničkim žanrovima na svom četvrtom studijskom albumu "Red" (2012.), gdje su se posebno istaknuli singlovi "We Are Never Ever Getting Back Together" i "I Knew You Were Trouble". Swift je izbjegavala country na svom synth-pop albumu "1989" (inače godina njezina rođenja) (2014.), a na vrhu top liste tada su iskočili hitovi "Shake It Off", "Blank Space" i "Bad Blood".

Medijska pozornost usmjerena na njezin privatni život inspirirala je album "Reputation" (2017.), koji je glazbene motive crpio iz urbanih zvukova. Album je predstavljen pjesmom "Look What You Made Me Do".

Raskinuvši poslovni odnos s Big Machineom, Swift je 2018. potpisala ugovor s Republic Recordsom i izdala svoj sedmi studijski album, "Lover" (2019). Nadahnuta bijegom od stvarnosti tijekom pandemije COVID-19, odvažila se na stilove indie folka i alternativnog rocka na svojim studijskim albumima iz 2020., "Folklore" i "Evermore", koji su dobili pohvale za nijansirano pripovijedanje. Nakon spora oko vlasništva njezinog starog kataloga, izdala je remakeove "Fearless" (Taylor‘s Version) i "Red" (Taylor‘s Version) iz 2021. uz veliki pljesak kritike. Pjesme koje su dugo bile broj jedan na mnogim top listama kao što su "Cardigan", "Willow" i "All Too Well (10 Minute Version)" učinile su Swift jedinim izvođačem koji je istovremeno debitirao na vrhu američke Billboard Hot 100 i Billboard 200 ljestvice tri puta. Osim glazbe, igrala je sporedne uloge u filmovima kao što su "Valentinovo" (2010.) i "Cats" (2019.), objavila je autobiografski dokumentarac "Miss Americana" (2020.) i režirala glazbene filmove "Folklore: The Long Pond Studio Sessions" (2020.) i "All too well" (2021).

S više od 200 milijuna ploča prodanih diljem svijeta, Swift je jedna od najprodavanijih glazbenica svih vremena. Osam njezinih pjesama našlo se na vrhu Hot 100, a njezine su koncertne turneje jedne od najvećih u povijesti. Dobila je 11 nagrada Grammy (uključujući tri nagrade za album godine), nagradu Emmy, 34 American Music Awards (najviše za umjetnika), 29 Billboard Music Awards (najviše za žene) i 58 Guinnessovih svjetskih rekorda, među druga priznanja. Našla se na Rolling Stoneovoj ljestvici 100 najvećih tekstopisaca svih vremena (2015.), Billboardovoj ljestvici najvećih izvođača svih vremena (2019.), Time 100 i Forbesovoj ljestvici Celebrity 100. Odlikovana je titulama kao što su "Žena desetljeća" i "Umjetnik desetljeća", a smatra se da je pop ikona zbog utjecajne karijere, filantropije i zagovaranja prava umjetnika te osnaživanja žena.