GG X ZABA

Tena Kovačević Janko: ‘Treba razmišljati i o drugoj strani, staviti se u klijentovu kožu‘

17. listopad 2023.

Zagrepčanka Tena Kovačević Janko specijalistica je ginekologije i opstetricije te subspecijalistica fetalne medicine koju je završila u londonskom Fetal Medicine Researchu Instituteu. Nakon udaje odlučila se za povratak u Hrvatsku te se zbog ljubavi preselila u Poreč gdje je otvorila svoju polikliniku.

Nakon subspecijalizacije u londonskom Fetal Medicine Research Instituteu te rada s profesorom Kyprosom Nicolaidesom, vodećim svjetskim stručnjakom fetalne medicine, Tena Kovačević Janko odlučila se vratiti u Hrvatsku i otvoriti vlastitu polikliniku fokusiranu na fetalnu medicinu, a plan joj je pokrenuti multidisciplinirani centar. 

Za početak, predstavite nam sebe i svoje poslovanje.

- Zovem se Tena Kovačević Janko. Ukratko, nakon završene specijalizacije u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu, i rada u privatnoj klinici u Vijetnamu, ostvarila sam svoj najveći san i upisala subspecijalizaciju u londonskom Fetal Medicine Research Instituteu, u sklopu poznate bolnice King‘s College te Fetal Medicine Centera, privatnoj poliklinici prof. Nicolaidesa. Nakon uspješno završene subspecijalizacije odlučila sam se vratiti u Hrvatsku i iskoristiti svoje znanje kroz svoju polikliniku u Poreču.

Kako izgleda vaše poslovno putovanje i kako je došlo do ideje o pokretanju vlastitog posla, samostalnog djelovanja?

- Od kada znam za sebe zapravo koketiram između medicine i menadžmenta, odnosno biznisa. Oduvijek sam željela pokrenuti nešto svoje kako bih mogla pružiti uslugu kakvu želim.

Treba znati usporiti, održati kvalitetu rada i usluge, ali i razmišljati o tome što biste vi željeli da ste s druge strane – da ste klijent

Koji je presudni trenutak u kojem ste se odlučili krenuti u nešto svoje, preuzeti kontrolu nad svojim poslovanjem? Koje emocije su tada prevladavale?

- Odlučila sam sve naučeno o ginekologiji i poslovanju objediniti i otvoriti vlastitu ordinaciju. Još sam na subspecijalizaciji razmišljala o povratku u Hrvatsku, a na odluku je utjecao profesor Nicolaides koji me potaknuo riječima kako ću u Hrvatsku donijeti nešto što nitko drugi ne nudi i već se time istaknuti. Bojala sam se, ali istovremeno bila i uzbuđena, što nakon sedam godina učenja mogu to pretočiti u nešto svoje.

Koliku ulogu ima hrabrost? Kako strah, ako je prisutan, okrenuti u svoju korist?

- Hrabrost ima veliku ulogu, ali lakše je biti hrabar kada imaš podršku. Ja sam imala svog partnera, roditelje i kolege. Ipak, odabir Poreča je bio hrabar – to je lijepa sredina, ali malo mjesto u kojem nisam znala nikoga. Ipak, strah je bio najbolji motivator i jednostavno sam išla od vrata do vrata i kucala dok nisam došla do rješenja.

Kako ste se pripremali za pokretanje poslovanja, gdje ste potražili savjete?

- Savjeti su stizali sa svih stana – od kolegica, roditelja, pa čak i iz ministarstva... Dobro bi mi u toj situaciji došla agencija koja bi riješila svu birokraciju, ali takvu uslugu nisam pronašla.

Koliko je digitalizacija olakšala (ili otežala) proces pokretanja i vođenja poslovanja? Kojim digitalnim alatima se služite?

- Digitalizacija uvelike olakšava pokretanje posla jer je većina informacija dostupna online što skraćuje proces. U poslovanju mi pomaže i specijalizirani program vezan uz ginekologiju i fetalnu medicinu- te kompjutersku bazu podataka pacijentica.

Je li naše tržište ‘povoljno‘ za mlade poduzetnike, umjetnike - nedostaje li edukacije, specijaliziranih platformi, projekata?

- Što se tiče tržišta, smatram da ima prostora za otvaranje platformi koje bi okupljale sve relevantne informacije oko otvaranja novih biznisa i olakšale cijeli taj proces vezan uz birokraciju.

Koje vještine su potrebne za održavanje uspješnog poslovanja?

- Vrlo je važno biti savjestan, imati kontrolu nad prihodima i rashodima jer se lako zanijeti s troškovima u želji za pružanjem najkvalitetnije usluge. Treba znati usporiti, održati kvalitetu rada i usluge, ali i razmišljati o tome što biste vi željeli da ste s druge strane – da ste klijent.

Što biste poručili onima koji kreću u svoj posao, svoje samostalno djelovanje - kojim lekcijama vas je iskustvo naučilo?

- Onima koji tek kreću u svoj posao želim poručiti da se ne trebaju bojati i da ne trebaju imati sve pod kontrolom jer se neke stvari same poslože. Također, ne treba čekati savršen trenutak jer se nikad ne čini da je idealno vrijeme za taj korak – treba riskirati i odvažiti se, pa ćete i retrogradno vidjeti da je taj trenutak bio idealan.

Definicija uspjeha? Što vam on predstavlja, ako vam predstavlja?

- Za mene je uspjeh imati dovoljno vremena za sve – za sebe, za obitelj, za sport, za svaku pacijenticu, trudnicu, konzultaciju, a pri tome se ne preforsirati. Za mene je uspjeh i svaka moja smirena i zadovoljna pacijentica koja je prije pregleda bila u strahu.

Onima koji tek kreću u svoj posao želim poručiti da se ne trebaju bojati i da ne trebaju imati sve pod kontrolom jer se neke stvari same poslože

Što vas motivira i što volite kod svog posla? Kakvu ulogu ima stres/mir?

- Motivira me uspjeh, odnosno svaka žena koja iz moje ordinacije izađe zadovoljna. Čak i kada se dogodi teži slučaj, kada se trebaju donijeti teške odluke – koliko god je to teško – drago mi je što mogu pomoći ispravnom dijagnozom i informacijama o dostupnim opcijama. Iako je stres negativan faktor, kod mene on podrazumijeva još više truda i promišljanja o tome što mogu više i bolje.

Možemo li demistificirati sam pojam ‘vlastitog poslovanja‘ - što on znači, što sve podrazumijeva i koje su zablude vezanje za njega?

-Vlastito poslovanje, kao što je to u mom slučaju ordinacija, znači da radiš posao koji voliš u vremenu koje je prilagođeno tebi, da radiš posao na način koji voliš i da imaš slobodu. Ipak, istovremeno nosi i veliku odgovornost jer se možeš osloniti samo na sebe ako nemaš veći tim zaposlenika. Često si prepušten sam sebi, a čak i kad si bolestan ne možeš se u potpunosti isključiti – uvijek si jednom nogom u svom poslu.

Kako vidite sebe danas, a kako u budućnosti?

- Jednu godinu od otvaranja ordinacije osjećam se zadovoljno i nadam se da se isto tako osjećaju i moje pacijentice. U budućnosti ne želim da posao preraste moje mogućnosti i da kvantiteta postane važnija od kvalitete. Ipak, dugoročan plan mi je širiti znanje iz fetalne medicine i pokrenuti multidisciplinarni centar na razini Hrvatske.

Na koji vam način ZABA pomaže u poslovanju?

- Koristim m-ZABA aplikaciju za poslovne subjekte jer mi šteti i vrijeme i novac i sve mogu napraviti bez obzira na to gdje se nalazim, ne moram trošiti vrijeme na odlazak u poslovnicu.

Tena je napravila hrabar korak prema naprijed otvaranjem vlastite poliklinike zbog čega joj, prije svega, želim čestitati. Vođenje poliklinike zahtijeva ne samo vrhunsku stručnost na području medicine, već i vještine poslovnog vođenja kako bi se osigurala uspješnost i održivost vašeg poslovanja.

Put koji je Tena prošla zaista je impresivan, a izazovi pred kojima se nalazi zahtijevat će sve ono što ona definitivno već posjeduje – predanost, upornost te kontinuirano unaprjeđivanje i učenje.

Ključ uspjeha pritom leži u posvećenosti pružanju izvrsne medicinske skrbi. Nastavite voditi vrhunsku brigu o pacijenticama, pružajući im pritom kvalitetnu uslugu i stvarajući ugodnu atmosferu. Osigurajte svim pacijenticama personalizirano iskustvo, osluškujući pritom njihove potrebe kako bi njihova razina zadovoljstva bila na najvišoj razini.

Osim medicinskog, aktivno upravljajte i financijskim aspektima vaše poliklinike. Točka s koje pritom krećete treba biti vaš financijski plan koji uključuje proračun anticipiranih troškova, prihoda i investicija. Nastavite kontinuirano pratiti novčane tokove, a kako biste osigurali stabilnost vašeg poslovanja, važno je da ih držite unutar prethodno utvrđenih granica.

Medicina i medicinska industrija kontinuirano napreduju pa je važno da ostanete u toku s najnovijim trendovima i tehnikama te ih implementirate u rad svoje poliklinike. Neprestano se educirajte i unaprjeđujte svoje znanje kako biste svojim pacijenticama mogli pružiti najbolju moguću skrb. Dijeljenje vaše strasti i predanosti važno je i u timu vaših stručnjaka. Uložite u njihov profesionalni razvoj i potaknite ih da slijede vaš primjer u kontinuiranom učenju i usavršavanju.

Tehnologija je tu da vam pomogne unaprijediti procese te da naposljetku svojim pacijenticama možete pružiti još bolju skrb. No, najnovija digitalna rješenja mogu vam pomoći i da pratite ključne poslovne pokazatelje pomoću naprednih tehnoloških alata. Njihova analiza omogućit će vam da ste pravovremeno upoznati s ključnim pokazateljima te da su odluke koje ćete donositi optimalne za daljnji razvoj vaše poliklinike.

Pritom se uvijek možete obratiti pouzdanim partnerima, poput Zagrebačke banke koja je tu da vam nastavi pružati podršku u raznim aspektima poslovanja, uključujući financiranje, savjetovanje i tehnološka rješenja prilagođena potrebama poduzetnika.

Nastavite vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. U poslovnom će svijetu biti izazova i prepreka, a za uspjeh je važno ostati ustrajan. Želimo vam puno sreće i uspjeha.