The Voice

The One, The Only - Whitney Houston!

15. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia

Prije nekoliko dana napunila bi 59. godinu života. Njezina glazba obilježila nas je do kraja naših života, i puno dalje...

Mala iz crkve, kći velike gospel pjevačice Cissy, nećakinja Dionne Warwick i Dee Dee Warwick. Prva pjesma koju je otpjevala u životu bila je "Guide Me, O Thou Great Jehovah" u svojoj lokalnoj baptističkoj crkvi u New Jerseyu. Bila je prateći vokal za Chaku Khan i Loua Rawlsa na njihovim albumima iz 1980., "Naughty" i "Shades of Blue".

Uz produkciju Michaela Massera, Kashifa, Jermainea Jacksona i Narade Michaela Waldena, debi album Whitney Houston objavljen je na Valentinovo, 14. veljače 1985. godine. Časopis Rolling Stone pohvalio je Houston, nazivajući je "jednim od najuzbudljivijih novih glasova u zadnjih par godina", dok je The New York Times nazvao album "impresivnim, glazbeno konzervativnim izlogom za izniman vokalni talent". U Ujedinjenom Kraljevstvu, dance-funk pjesma "Someone for Me", bila je broj jedan na ljestvicama, dok je "All at Once" bila u europskim zemljama kao što su Nizozemska i Belgija među prvih pet na ljestvici singlova.

Uspjeh se vrlo brzo prenio i na televiziju gdje je, osim nastupa u nekoliko kasnonoćnih talk showova kao što su "The Tonight Show with Johnny Carson" i "Late Night with David Letterman", Houston postala i video zvijezda zahvaljujući ranim videospotovima za pjesmu "You Give Good Love" i "Saving All My Love for You" koja se često vrti na postajama BET i VH1.

Posljednji singl prvog albuma koji je bio promoviran, "Greatest Love of All" (obrada koju je izvorno snimio George Benson 1977.), postao je njezin najveći hit do tada; singl je dosegao prvo mjesto i ostao tamo tri tjedna, čineći njezin prvijenac prvim albumom žene koji je upriličio tri hita broj jedan. Houston je 1986. završila kao najbolji izvođač godine, dok je njezin debitantski album bio na prvom mjestu Billboardove ljestvice na kraju godine, čime je postala prva žena koja je zaslužila to priznanje.

Takav je bio sam početak, dok je već drugi album "Whitney" objavljen 1987. doživio kritike da je materijal previše sličan njezinom prethodnom albumu. Rolling Stone je rekao, "uski kanal kroz koji je ovaj talent usmjeren je frustrirajući". Ipak, komercijalno, album je apsolutno uspio. Prvi singl s albuma poharao je sve relevantne glazbene ljestvice. Pogađate o kojoj je pjesmi riječ? Da, u pravu ste - "I wanna dance with somebody"! 

Godine 1989. Houston je osnovala "The Whitney Houston Foundation For Children", neprofitnu organizaciju koja je prikupljala sredstva za potrebe djece diljem svijeta. Organizacija se brinula o beskućnicima, djeci oboljeloj od raka ili AIDS-a i drugim pitanjima samoosnaživanja. 

Već 1991. Houston je s HBO-om priredila svoj koncert "Welcome Home Heroes" za vojnike koji su se borili u ratu u Perzijskom zaljevu i njihove obitelji. Besplatan koncert održan je u pomorskoj postaji Norfolk u Norfolku u Virginiji pred 3500 vojnika i žena. Koncert je HBO-u dao najveću gledanost u Americi ikad zabilježenu.

Navedene ljubavne veze u njezinoj službenoj biografiji su one s producentom Jermaineom Jacksonom, zvijezdom američkog nogometa Randallom Cunninghamom i glumcem Eddiejem Murphyjem.

I onda je došao Bobby Brown, glazbenik s kojim kreće transparentna ovisnost o alkoholu i drogama. Netom prije je snimila kultni film "The Bodyguard" s Kevinom Costnerom koji je dao ponajbolji pop album filmske glazbe. Izmjenjivali su se hit za hitom.

Kada je tragično preminula, upravo je on održao najdirljiviji govor, i slutim - najiskreniji.

Međutim, vratimo se hitovima kojima ćemo se ionako vraćati. Nakon što je veći dio ranih i sredine 1990-ih provela radeći na filmovima i njihovim albumima, prvi studijski album u osam godina, kritički hvaljeni "My Love Is Your Love", objavljen je u studenom 1998. godine. Zasigurno najveći hit tog vremena onaj je po kojemu je album i nazvan.

Rame uz rame ga je pratio hit "I learned from the best".....

Svakako nije zanemariv niti ogroman uspjeh, duet s rivalkom Mariahom Carey za film  "The Prince of Egypt".

 

Album iz 2000. godine iznjedrio je dva ogromna hita s dva tada vrlo popularna pjevača - Georgom Michaelom i Enriqueom Iglesiasom.

Priča o ovisnosti se pojavljivala i nestajala iz medija, a ona ju je redovito opovrgavala - sve dok se nije pojavila na slavlju Clivea Davisa, dugogodišnjeg suradnika i čovjeka zaslužnog za njezin uspjeh. Drugi vidljivi i tematizirani argument u vezi ovisnost bilo je otkazivanje njezina nastupa na Oscarima. U svibnju 2000. njezina dugogodišnja izvršna pomoćnica i prijateljica (a po biografiji iste i dokumentarnom filmu o Whitneyjinom životu "Can I be me?" - i dugogodišnja ljubavna partnerica), Robyn Crawford, dala je otkaz. Crawford je izjavila da je napustila posao nakon što je Houston odbila potražiti pomoć. Sljedećeg mjeseca Rolling Stone je objavio priču u kojoj stoji da su Cissy Houston (njezina majka) i drugi članovi pokušali napraviti "intervenciju" u srpnju 1999. u kojoj su neuspješno pokušali uvjeriti Whitney da se liječi od ovisnosti. Nastup na koncertu "Michael Jackson: 30th Anniversary Special" potaknuo je sve glasnije spekulacije i brigu o njezinu zdravlju.

Album "Just Whitney" koji je uslijedio prošao je najgore od svih jer je prvenstveno bio shvaćen kao njezin obračun s medijima i obitelji koji je žele razdvojiti od Bobbyja i ovisnosti kao takvih. "Najveći" hit bila je pjesma "Whatchulookinat". Glazbeni spot je, u tom smislu, doslovno pratio poruku pjesme.

Rujan 2009. godine donio je najiščekivaniji intervju i njezin, i Oprahin ujedno. U njemu je konačno priznala sve probleme, bračne, ovisnosti i druge - šire obiteljske s kojima se nosila. Sve osim svoje navodne biseksualnosti o kojoj je Oprah nije ni pitala. Učinit će to puno kasnije, kada Whitney umre, s njezinom majkom. Ali tada je već bilo prekasno.

Album koji je tim intervjuom najavila trebao je biti njezin povratnički (a ne zadnji) - vratila se s rehabilitacije, obnovila suradnju s Davisom i najavila turneju "Nothing but loved". Kritike su je uglavnom podržale iako je bilo jasno da nije u "najjačoj snazi", niti glas, niti izvedba....

Umrla je u The Beverly Hilton hotelu na Beverly Hillsu, od kombinacije različitih opijata. Ubrzo nakon nje umrla je i njezina jedina kćer. Iza sebe je, uz fenomenalnu glazbu, ostavila i zabavne filmove: 

The Bodyguard (1992)

Waiting to Exhale (1995)

The Preacher‘s Wife (1996)

Cinderella (1997)

Sparkle (2012)

 

A tu su i dva duboko potresna dokumentarca o njezinu životu: "Whitney: Can I Be Me" iz 2017. te "Whitney"  iz 2018.godine. Možda najljepša poruka koju je ostavila svijetu leži u ovim prekrasnim stihovima. 

I decided long ago

Never to walk in anyone‘s shadows

If I fail, if I succeed

At least I‘ll live as I believe

No matter what they take from me

They can‘t take away my dignity

Because the greatest love of all

Is happening to me

I found the greatest love of all

Inside of me

The greatest love of all

Is easy to achieve

Learning to love yourself

It is the greatest love of all