Intervju

U čudesnom svijetu dizajnerice nakita Katarine Zlajić

05. svibanj 2022.

Fotografije: Katarina Zlajić

Nakit je više od samo ukrasa za tijelo, smatra crnogorska dizajnerica koja je potpuno predana kreiranju autentičnih, unikatnih komada nakita i modnih dodataka.

Istražuje, bavi se nepoznatim, vodi se instinktom, predana je umjetnosti bez koje ne može zamisliti svakodnevicu. Nije potrebno puno kako biste se izgubili u čudesnom svijetu crnogorske umjetnice i dizajnerice nakita Katarine Zlajić. Nakit i modni dodaci koji nastaju u njezinim rukama potpuno su drugačiji i unikatni, i ne samo zato što ih Katarina izrađuje od potpuno nekonvencionalnog materijala - patentnih zatvarača. Njezin rad već je prepoznao talijanski Vogue, kao i platforma Not Just A Label, a mi smo željeli saznati više o kreativnom procesu i razmišljanjima ove dizajnerice. 

Studirali ste kiparstvo na fakultetu likovnih umjetnosti, pa kako vas je put odnio prema dizajnu nakita?

- Da, studirala sam kiparstvo i tada je to bila jedina važna stvar u životu, i nikada nisam razmišljala da bih se jednog dana mogla posvetiti izradi nakita. Susret s nakitom se dogodio potpuno spontano i neočekivano, zapravo uvijek ispadne tako jer volim istraživati i eksperimentirati, činiti o novim i nepoznatim stvarima...U tom trenutku nisam pronalazila originalan nakit koji nosila i tada sam pomislila da ga mogu napraviti sama za sebe. I eto, danas sam sretna što ga mogu nositi.

image

Dizajnerica Katarina Zlajić

Što vas posljednje vrijeme pokreće, motivira, inspirira?

- Ono što me uvijek pokrene i inspirira je priroda. Dok sen nalazim u prirodnom okruženju osjećam nevjerojatno veliku povezanost i jedinstvo sa svime što postoji i to, da je samo ovdje i sada sve što zaista vrijedi. Prepuštam se svim osjetilima i to mi daje neopisiv osjećaj unutrašnjeg mira i sreće. S tim osjećajem radosti potpuno spontano nadolaze ideje i kreativnost, toliko da nekada ne znam što bih prije realizirala. Nekada se i sama pitam otkuda sve to, ono jednostavno samo dolazi, a ja s radošću sve prihvaćam.

S kojim izazovima se susrećete kao umjetnica u procesu stvaranja?

- U cijelom procesu sve mi je izazov, kao i sam poziv koji sam odabrala. Ono što napravim rukama u potpunosti oslikava mene - sve što ja jesam, I tada nema skrivanja. Izražavam se onako kako se osjećam te drugim prepuštam da osjete isto. Moj princip je da samo i jedino ono što samostalno osmislim plasiram kao dostupno, nema komada i kolekcija po nečijoj želji, nema utjecaja – samo tako izražavamo ono osobno. Najveći izazov koji proizlazi iz takvog pristupa je kreirati nešto, ali s pitanjem koga će i da li će nekoga privući. Činjenica je da – privlači.

Kada je umjetnost postala dio vašeg života?

- Umjetnost me prati od ranog djetinjstva, jedino što je s vremenom mijenjala svoje oblike. Prvo sam počela svirati klavijaturu, s nepunih sedam godina i to me toliko okupiralo da u tom trenutku nisam željela znati ni za što drugo. Nekoliko godina kasnije otkrivam talent za crtanje i slikanje pa nastavljam tim putem, što me vodi do studiranja na akademiji gdje sam studirala skulpturu. Uvijek mi je bilo važno raditi ono što volim, a to ne mora trajati zauvijek - ono što želim i volim sada, radim za ovaj trenutak. Trenutno sam neizmjerno sretna dok izrađujem kolekcije nakita. Volim istraživati nove, meni nepoznate segmente i tako otkrivam i učim. Obožavam te procese jer oni donose neprocjenjiva intrinzična iskustva. Zbog umjetnosti naše postojanje je još malo ljepše i ne bih mogla zamisliti drugačiju stvarnost.

'Svi se rađamo kao kreativci i koristimo svoju inovativnost i maštu za pregovaranje o životu'

Nakit koji izrađujete izgleda čudesno, poput skulptura za tijelo - asocira me na spoj futurizma i prirode (ispravite me ako imam krivi dojam) - kako dakle izgleda vaš kreativni proces?

- Tako je, lijepo ste primijetili. Ideje uvijek crtam u glavi, nikada na papiru i to se za mene do sada pokazalo kao najbolje. Pod tim mislim da, kada imam ideju u glavi, želim i krećem u kreativni proces, a pritom se susrećem s nepredvidljivim. To obožavam, kao i u životu, prepustim se. Na kraju to nužno ne ispadne kao ona skica iz glave i to me ne zamara, jer svakako ostaje autentična i potpuno JA. Za kreativni proces moram biti potpuno opuštena i koncentrirana, što podrazumijeva i uključuje mnoge druge životne okolnosti s kojima lijepo upravljam, pa kreativni procesi ispadnu čista meditacija.

Koliko pokušaja i pogrešaka je potrebno kako bi nastao komad nakita s kojim ste zadovoljni?

- Bilo je mnogo neuspjelih pokušaja, a onda još više onih koji su zapanjujuće jedinstveni, i to se nikada ne zna, sve ovisi o tome koju ideju želim realizirati i koliko je sama po sebi zahtjevna ili nije... Obično ide sve od ruke, ali kada se dogode blokade, tada sve ostavim jer jednostavno - ne ide. Prošetam se ili radim nešto drugo. Naravno, potrebno je vrijeme i iskustvo kako bi nešto izgledalo kako izgleda danas, pogotovo ako volite učiti sami na svojim pokušajima.

Vjerujem da izrada s patentnim zatvaračima iziskuje puno vještine, znanja i vremena - što vas je privuklo baš ovoj neobičnoj sirovini?

- Volim isprobavati nove stvari i sinula mi ideja da pokušam napraviti nešto od rajsferšlusa samo zato što se našao u mojoj blizini. Nisam se nadala da ću u tome ostati tako dugo, niti sam znala kamo će me odvesti. Patent kao materijal je sam po sebi specifičan jer se s njime ne može manipulirati, odnosno, ja se moram prilagođavati njemu, što mi se svidjelo. Na prvu kada pogledamo patent kao već gotov proizvod sa svojom namjenom, izgleda dosta ograničavajuće, a ipak, od samog početka pa do danas otkrila sam brojne tehnike izrade koje su u mom stilu. Osjetila sam potencijal ove sirovine, kroz njega se mogu potpuno izraziti i dalje radim upravo s njim.

Što za vas znači nakit, kako ga doživljavate?

- Povezivanje – to je prvo i najvažnije. Nošenje nakita kao i drugih stvari koje odaberemo za sebe govori o nama na dubljem nivou - tko smo, kako živimo, kako osjećamo, suosjećamo li, kako dišemo i koliko suptilno koračamo ovom planetom. Ipak, svi se rađamo kao kreativci i koristimo svoju inovativnost i maštu za pregovaranje o životu. Život je energija, a energija mojih dizajnerskih komada privlači nova iskustva, transformacije, slobodu, znanja. Kada ga nosite, osjećate se lijepo, voljeno, osjećate energiju slobode i znate da ste jedinstveni.

Par riječi kojima biste opisali svoje kreacije?

- Energija, igra, povezivanje, iskustvo, sloboda, suptilnost, transformacija, originalnost.

Koje dizajnere i umjetnike posebno cijenite, pratite?

- Volim kako to radi Nevena Ivanović, dizajnerica iz Srbije. Iskreno, posvećeno, autentično.

Što planirate, kakve ideje vam se motaju po glavi?

- Imam mnogo ideja, ali nekako mi se ne žuri. Sve se dogodi kada najmanje očekujem i baš onda kada se treba dogoditi. Trenutno završavam online shop i studio koji radim na otvorenom u prirodi. Standardno radim na novim kolekcijama i mojim projektima i nikad se ne zna što će se sve tu dogoditi…