gg psihologija

U kojem trenutku smo svoje samopoštovanje uvjetovale svojim izgledom?

14. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Naša suradnica, psihologinja Eva Feldman objašnjava nam zašto je tjelesna neutralnost bolji izbor od pozitivnosti. Evu možete pratiti na Instagram profilu @toomucheva.

Okružene smo oprečnim porukama o svojim tijelima – s jedne strane društvo se još uvijek nije odmaknulo od idealizacije određenog tipa ženskog tijela, pa reklame na televiziji i fotografije na društvenim mrežama u velikoj mjeri pokazuju mršavo, bijelo žensko tijelo bez ikakvih "nesavršenosti" kao što su strije, celulit, ožiljci i akne, a s druge nam se strane nameće body positivity – pokret koji želi razbiti mit o tome da tijelo mora biti savršeno da bi bilo lijepo i voljeno. Dok prelistavamo časopise prepune vitkih, besprijekornih tijela i neminovno se s njima uspoređujemo, pristižu i poruke: "Moje je tijelo lijepo takvo kakvo jest. Nije važno je li mršavo ili ne, lijepo je." 

A što ako naša tijela uopće ne moraju biti lijepa? Što ako smijemo postojati u svijetu takve kakve jesmo, bez obzira na to jesmo li lijepe ili ne? Zar je naša vrijednost samo u tome kako izgledamo? Zar je ljepota nešto što definira zaslužujemo li poštovanje, sreću i užitak? Pokret zvan body neutrality nudi odgovore na sva ova pitanja.

Žensko tijelo stoljećima je središte interesa i tema diskusije. Na misteriozan se način transformira i prilagođava, ali i stvara život. Nakon tolikih godina tijekom kojih se žensko tijelo pokušavalo kontrolirati došao je red i na kapitalizam i konzumerizam da preuzmu uzde. Poznato je da se mediji i reklame velikih beauty i fashion kompanija koriste raznim psihološkim trikovima kako bi povećale svoj profit. Takve metode sežu od početka 20. stoljeća i uvelike su pod utjecajem razvoja psihoanalize, koja je otkrila mehanizme nesvjesnog.

Žensko tijelo stoljećima je središte interesa i tema diskusije. Na misteriozan se način transformira i prilagođava, ali i stvara život

Veliki brend Gillette tako je 1915. iskoristio moći reklame kako bi prodao svoj izum – britvice za žene – stvarajući potrebu gdje je nije bilo, a kako se tržište povećavalo, sličnim se procedurama počeo služiti i časopis "Vogue". Kako bi rekao "Vogueov" fotograf Irving Penn: "Prodajemo snove, a ne odjeću." Kad je muškarac ciljana skupina, objektivizacija ženskog tijela pomaže u prodaji automobila, skupih satova i parfema, a kad ženu treba uvjeriti da nešto kupi, prvi je cilj ucijepiti joj osjećaj da nije dovoljno dobra. Nije dovoljno dobra jer nije dovoljno mršava – pa će potrošiti novac na novi čaj za mršavljenje; nije dovoljno dobra jer nema dovoljno dugu, dovoljno plavu i dovoljno svilenkastu kosu – pa će potrošiti novac na novu boju, šampone i maske za kosu; nije dovoljno dobra jer nedovoljno dobro skriva podočnjake – pa će zauvijek kupovati make-up proizvode kako bi joj lice izgledalo kao da je fotošopirani model. U kojem smo trenutku svoje samopoštovanje uvjetovale svojim izgledom?

I dok se mnogima od nas koje se borimo s iskrivljenom slikom tijela, poremećenim hranjenjem, traumama i/ili tjelesnim ograničenjima temeljne misli body positivityja kao što su "Moje tijelo je lijepo" često čine nemoguće usvojiti, body neutrality tijelu prilazi iz pozicije radikalnog prihvaćanja i stremi autentičnosti. Vježbati autentičnost znači obratiti pozornost na ono što osjećamo u svojem tijelu, na ono što naše tijelo u ovom trenutku treba, na to je li mu odjeća koju nosi udobna, na položaj u kojem se naše tijelo nalazi. A to sve zaboravljamo kad se fokusiramo isključivo na svoju vanjštinu.

Body neutrality može nam pomoći da preusmjerimo pozornost i izvučemo se iz nemoguće misije koja nas uči da je ljubav prema sebi moguće izgraditi jedino tako što ćemo se uvjeravati da smo lijepe. Ne morate biti lijepi da biste zavrijedili hodati planetom. Vaše tijelo ne mora izgledati na određeni način da bi steklo dopuštenje da postoji. Štoviše, vaše se tijelo ne može svesti samo na izgled. 

Vaše se tijelo svakodnevno i neprestano bavi radnjama esencijalnim za život. Vaše srce pumpa krv kako bi svaka stanica u vašem tijelu dobila sve potrebno za rad. Vaša koža prilagođava se vanjskim okolnostima, kao što su temperatura i razina izlaganja suncu. Vaš probavni sustav pomno bira koje će nutrijente kamo i zašto poslati, koje će sačuvati za poslije, a koje odbaciti. Vaše tijelo toliko je puno više od toga kako izgleda.

Vi ste, također, puno, puno više od svojeg izgleda. Kako bi bilo da danas odlučite da se vaš identitet ne svodi na vaš izgled? Da se, umjesto izgledom, ponosite više svojim umom, žarom u očima dok govorite o nečemu što vas zanima? Da, umjesto zbog izgleda, znate da vrijedite samim time što postojite, u ovom trenutku, na ovom mjestu, takvi kakvi jeste, sa svime što vas čini upravo vama? Da se, umjesto na izgled, usredotočite na to da sve ono nevidljivo u sebi napokon učinite vidljivim?

Neka vaša ljubav prema plesu bude jača i sjajnija od brige o tome kako vaše tijelo izgleda u pokretu. Neka se vaša strast prema pisanju probija kroz prste na tipkovnici i brigu izgledaju li vam nokti savršeno uređeno ili ne. Neka vaša žeđ za avanturom bude bitnija od toga sviđa li se nekome vaša nova boja kose. Vaš identitet ne mora biti povezan s izgledom vašeg tijela. Vi ste puno više od toga. 

Umjesto da dopuštamo da nas uvjere da našem tijelu nešto nedostaje, revolucionarno je usredotočiti se isključivo na sve što naše tijelo može

U društvu u kojem nas svode na tijelo, body neutrality znak je otpora. Umjesto da dopuštamo da nas uvjere da našem tijelu nešto nedostaje, kako bi od nas iskamčili svaku kunu, revolucionarno je usredotočiti se isključivo na sve što naše tijelo može, a ne što nije i ne može. Naše tijelo može disati i bez novog push-up grudnjaka, naše tijelo pliva i bez najnovijeg bikinija koji "prikriva nedostatke". Naše tijelo misli i stvara neovisno o sljedećoj najnovijoj modi.

Tek kada osvijestimo što nam sve naše tijelo donosi i omogućava, tek kad u potpunosti uvidimo njegovu pravu snagu i njegov pravi značaj, znat ćemo, duboko u sebi, da je naše tijelo jedino i samo tu da bude ugodan i funkcionalan dom našoj duši, našim mislima, snovima i osjećajima. Tek ćemo se tada u potpunosti osloboditi, jer ćemo spoznati da smo mi same - zajedno sa svojim mislima, snovima i osjećajima – dovoljne za poštovanje i ljubav.

Evu Feldman možete pratiti na Instagram profilu @toomucheva