Anouk Beckers

Umjetnica, istraživačica i dizajnerica o novim konceptima odijevanja

29. listopad 2022.

Fotografija: Sharon Jane

Što sve moda može biti? Koje i kakve oblike može poprimiti? Radionica koju je nedavno organizirala u Muzeju grada Zagreba uz našu Ivanu Čuljak - privukla je pažnju...

Anouk Beckers nedavno je vodila dvodnevnu radionicu izrade odjevnih predmeta pod nazivom JOIN Collective Clothes te je predstavila svoje druge projekte, među kojima je i projekt BOOKLOOK. JOIN Collective Clothes dizajnerski je i istraživački projekt u kojem Anouk istražuje modu kao kolektivnu praksu, fokusirajući se na zajedničko dizajniranje, izradu i nošenje odjeće. Projekt se realizirao kroz radionice kojima se sudionike potiče na sudjelovanje u zajedničkom kreiranju i izradi odjevnih predmeta sastavljenih od pojedinačno izrađenih dijelova. Razgovarali smo o projektu JOIN Collective Clothes, o novom istraživačkom projektu BOOKLOOK, u kojem spaja modni časopis s odjevnim predmetom, što rezultira nizom - pazite sad! - nosivih modnih časopisa.

Nošenje odjeće postaje objavljivanje, nošenje postaje čitanje. Što to zapravo znači? Možete li nam reći nešto više o projektu BOOKLOOK?

- Booklook je serija nosivih modnih časopisa. To znači da se časopis kao objekt može rasklopiti i postati nosivi odjevni predmet. Bit Booklooka nije prodavati bilo koji proizvod, poput komercijalnih modnih časopisa, već informirati. Pozivajući kreatore, mislioce, dizajnere i pisce s različitim iskustvom da podijele svoja iskustva i znanja o ulozi odjevnih predmeta u njihovim životima, kulturama i praksama, set Booklook stavki ima za cilj formirati zbirku narativa koji nam mogu pomoći u propitivanju i razmišljanju o dominantnim komercijalnim pričama u modi i redefinirati ulogu mode i odjevnih predmeta u kulturnom, društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu. Čin nošenja odjevnog predmeta i jednostavnog hodanja u njemu postaje čin objavljivanja. Booklook je način dijeljenja, odvijanja i čitanja priča koje su često skrivene i nepoznate jer ih mainstream modni diskurs smatra trivijalnim, neglamuroznim, nemodernim i neprofitabilnim.

image

Fotografija: Valerie Spanjers

image

Fotografija: Anouk Beckers

Što je JOIN COLLECTIVE CLOTHES i koja je "filozofija" projekta?

- JOIN Collective Clothes razvijen je kao istraživački projekt kako bi se predložio novi način dizajniranja, izrade i nošenja naše odjeće. U ovom projektu svatko je pozvan izraditi jedan komad odjevnog predmeta. Zajedno, komadi različitih proizvođača čine cijeli outfit. Osnovni alat projekta je modularni sustav otvorenog koda koji se sastoji od četiri različita oblika: gornji dio (J), rukav (O), nogavica (I) ili dio suknje (N). Svaki oblik je dodatak rastućoj kolekciji odjevnih komada koji se mogu sastaviti u različite odjevne predmete. Priručnik vodi izrađivača kroz proces izrade jednog od četiri različita oblika. Svaki komad, koji je napravio netko drugi, može se lako sastaviti, zamijeniti i ponovno sastaviti. Mogućnost da se svatko uključi kao kreator, a zatim da kao dizajner i nositelj presloži komade svake odjeće, razigrano, ali kritički propituje određene karakteristike modnog sustava; kao što je ideja o vlasništvu, autentičnosti i hijerarhiji između proizvođača, nositelja i odjevnog predmeta.

image

Fotografija: Anouk Beckers

image

Fotografija: Anouk Beckers

Koji su vaši novi fokusi kao umjetnika/dizajnera/istraživača?

- Trenutno se istražuju i razvijaju nova izdanja Booklooka. Ako ste zainteresirani, projekt možete pratiti putem Instagrama ili putem web stranice.Vrlo sam ponosna što vidim kako se JOIN razvio u svjetsku suradnju. I da još uvijek raste i razvija se u različitim smjerovima. Sanjala sam da ovaj projekt bude osmišljen kao poziv na okupljanje i razmjenu ideja kako bismo propitali načine dizajniranja, nošenja i izrade odjeće. Za mene je vrlo posebno što se ovo stvarno događa. Rad i istraživanje su tu zbog sudjelovanja i predanosti svih uključenih. Jako sam zahvalna na ovome. Ipak, uvijek postoje stvari koje treba nastaviti obavljati, promijeniti i preispitivati. Dakle, to je ono što planiram učiniti.

image

Fotografija: Anouk Beckers

image

Fotografija: Sharon Jane

image

Umjetnica Anouk Beckers

Fotografija:Valerie Spanjers