Goran Oblaković

‘Već duži niz godina na tržištu rada cijene se izvrsnost, praktična znanja i međunarodno iskustvo‘

03. listopad 2021.
Fotografije: Neja Markičević/CROPIX
Srđan Sandić/ Sponzorirani sadržaj

Prodekan preddiplomskih studija Zagrebačke škole za ekonomiju i management govori nam o motivaciji studenata, važnosti međunarodne razmjene i kvaliteti studija.

Dr. sc. Goran Oblaković, prodekan predidiplomskih studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa, govori nam o važnosti kvalitetnog obrazovanja, međunarodne suradnje i profilu studenata koji biraju ZŠEM. 

Možete li nam približiti uvjete upisa na vaše preddiplomske studije?

- Upis na preddiplomske studije Zagrebačke škole ekonomije i managementa radi se na temelju prijamnog ispita na kojem provjeravamo znanje kandidata iz matematike, engleskog jezika te opće informiranosti. Motivacija kandidata od velike nam je važnosti i dio je prijamnog procesa. Prilikom upisa želimo upoznati svakog kandidata, provjeriti njegove ambicije - ne samo za stjecanjem novih stručnih znanja nego i za stjecanje međunarodnog iskustva kroz studentske razmjene, stručne prakse, studentske projekte i razne druge mogućnosti koje obogaćuju studentsko razdoblje i dio su studiranja.

Koje kriterije uspostavljate pri upisu, a koje pri studiranju i koliko su ti oni različiti ili djelotvorniji od državnih škola i studija?

- Prilikom upisa kao i studiranja na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa naglasak je na individualnom pristupu. Svaki kandidat ima više prilika predstaviti se u najboljem svjetlu, te baš navedeni individualni pristup svakom kandidatu osigurava uspješan upis, te kasnije studiranje. Cilj nam je selektirati ambiciozne kandidate, te ih kontinuirano usmjeravati tijekom studija. Studentima pružamo iznimno veliku potporu, putem demonstratora i tutora, preko voditelja kolegija i godina, uvijek dostupnih profesora i uprave ZŠEM-a. Pri studiranju fokus je na sintetiziranju i vrednovanju znanja. Od svakog studenta očekujemo originalnost pri zaključivanju, sposobnost predlaganja rješenja za zadane probleme, sposobnost kritičkog prosuđivanja, sve uz argumentiranu ocjenu alternativa.

Možete li nam predstaviti koncentracije koje nudite svojim studentima? I u kojim smjerovima, vođeni njima se mogu studenti usmjeravati?

- Studenti imaju mogućnost odabrati jednu od četiri koncentracije na preddiplomskom studiju: Međunarodno poslovanje, Marketing u digitalnom dobu i umjetna inteligencija, Financije i financijske tehnologije te Sportski management. Kroz svaku od navedenih koncentracija, studenti se usmjeravaju u željeno područje već od druge godine studiranja. Kroz specijalizirane kolegije, prakse, seminare, završne radove i razne druge projekte oni stječu specifične vrijednosti, znanja i vještine neophodne na tržištu rada.

Koja je motivacija studenata pri upisu vašeg studija, a ne nekog drugog – državnog, u tom smislu povoljnijeg? Što vam iskustvo pokazuje?

- Studenti dolaze na ZŠEM prije svega po kvalitetno obrazovanje. Kao poslovna škola veliki naglasak stavljamo na praktična i primjenjiva znanja koja studenti koriste već prilikom prvih studentskih poslova. Ta znanja prenose im predavači koji uz akademsko obrazovanje imaju i vrijedno poslovno iskustvo. Brojni su i gosti predavači koji dolaze iz poslovne zajednice, a svakodnevno se radi na poslovnim slučajevima s našeg tržišta. Uz znanja koja su temelj svakog studija pa tako i našeg, studenti kao razlog prijave ističu i međunarodnu komponentu koja je na ZŠEM-u jako izražena. Na kampusu ZŠEM-a studiraju studenti iz cijelog svijeta, u prosjeku više od 25 nacija godišnje, a studentske razmjene moguće su na više od 150 partnerskih sveučilišta diljem svijeta. Već duži niz godina na tržištu rada cijeni se izvrsnost, praktična znanja i međunarodno iskustvo, a studenti ZŠEM-a ističu se u svakoj navedenoj komponenti. Naši studenti prepoznali su kako ih uz nešto viša početna ulaganja očekuje puno uspješnija karijera, na domaćem ili inozemnom tržištu te u tom smislu nema povoljnijeg odabira.

Već duži niz godina na tržištu rada cijeni se izvrsnost, praktična znanja i međunarodno iskustvo

Unutar preddiplomskog studija osigurane su razmjene i međunarodna suradnja? Kakav je povratni interes inozemnih studenata kod vas?

- Točno, Zagrebačka škola ekonomije i managementa je međunarodna škola. To kažem jer imamo 34% međunarodnih studenata i izvodimo studije na engleskom jeziku. AACSB akreditacija svrstala nas je na mapu 5% akreditiranih škola u svijetu što nam je otvorilo vrata za suradnju sa stranim fakultetima. Trenutno surađujemo sa 150 sveučilišta diljem svijeta gdje naši studenti odlaze na razmjene, ali i studenti tih fakulteta dolaze na studij kod nas. Udio stranih studenata s godinama raste. Iako smo bilježili manji udio stranaca u vrijeme pandemije, brojke se vraćaju u normalu i već od rujna očekujemo dolazak velikog broja inozemnih studenata. Studenti ZŠEM-a imaju mogućnost studiranja u međunarodnom okruženju i u Zagrebu. Važno nam je studente naučiti raditi u međunarodnim timovima kako bi spoznali svoju konkurentnost na globalnom tržištu rada gdje se pokazuje kako su jednako dobri, ako ne i bolji, od kolega iz SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i ostatka svijeta.

Što unutar preddiplomskog studija za vas znači standard kvalitete i je li studij kao takav dostatan za zaposlenje, poslovno funkcioniranje ili je tek uvjet za daljnje školovanje?

- Kvaliteta je iznimno važna u svim sferama života, poslovanja, pa tako i obrazovanja. Godinama poslodavci širom svijeta zapošljavaju studente s najboljih škola, koje su najbolje baš zbog iznimno visokih standarda kvalitete. Ova praksa se sve više koristi i na domaćem tržištu. Kvalitetan preddiplomski studij je dostatan za zaposlenje, poslovno funkcioniranje, ali i izvrstan temelj za daljnje školovanje. ZŠEM studenti su globalno konkurentni upravo radi našeg fokusa na standarde kvalitete, koji su preduvjet za vodeću svjetsku akreditaciju u poslovnom obrazovanje – AACSB akreditaciju. Brojni su primjeri da studenti na razmjeni dobiju praksu, ponudu za posao, ili su pozvani na sudjelovanje u raznim događajima baš zato što dolaze s AACSB akreditirane institucije. Upravo su mnogobrojni uspjesi naših alumna najbolji dokaz naše kvalitete, pa ih tako možete pronaći u vodećim domaćim i svjetskim kompanijama i sveučilištima.

Vaš je profil studenata ponešto raznolikiji od onih državnih – možete li nam opisati tu dobnu, profesionalnu razliku i koliko je ona korisna ili otežavajuća samom procesu koji program nudi?

- Prilikom upisa privlačimo studente koji osim znanja žele i dodatne mogućnosti studiranja koje ZŠEM nudi. Uspješan student nije nužno onaj s odličnim ocjenama nego onaj koji se uz uspješno izvršavanje studentskih obveza ističe u još nečemu kao npr. studentskim razmjenama, stručnim praksama i studentskim poslovima, istraživanjem i projektima te sudjelovanjem na studentskim natjecanjima, u studentskim klubovima, itd. Brojni su načini kako se istaknuti tijekom studija i razviti svoju komparativnu prednost kako bi prilikom zapošljavanja bili privlačniji poslodavcu. Takav način razmišljanja prenosimo studentima tijekom studija, individualno ih savjetujemo, mentoriramo i vodimo tijekom cijelog studija, te tako postižemo iznimne rezultate. Prosječan student ZŠEM-a stječe svoju diplomu s 21-nom godinom, govori barem dva strana jezika, ima međunarodno iskustvo studiranja, radio je stručne prakse u inozemstvu i u Hrvatskoj, te po završetku studija zna gdje želi raditi i tamo se uspješno zapošljava.