GG Hype x Tomislav Pancirov

Zašto bi netko tko si može priuštiti original - kupio repliku?

24. svibanj 2022.

Žene s desecima milijuna dolara na računu ne bi nikada kupovale lažne torbice ili su možda glavno tržište za njih? U GG Hype seriji obrađujemo teme o kojima trenutno vlada veliki hype kroz koje vas vodi naš kolumnist i digitalni nomad Tomislav Pancirov.

Priča koju je objavio The Cut o ženama iz manhattanskog visokog društva podigla je dosta prašine jer je na prvi pogled nevjerojatna. Radi se o ženi koja ima ogromnu kolekciju Birkinica, kuću vrijednu 10 milijuna dolara u Hamptonsu i svugdje leti privatnim zrakoplovima, ali jedan dio te priče je lažan. Birkinice koje kupuje na takozvanim "Tupperware partyjima" za replike dizajnerskih torbi.

 

Na tim zatvorenim partyjima kupuju se replike visoke kvalitete za desetinu cijene originala, a u doba kada su svi većinom copy- paste, iz ovih izvora se mogu nabaviti čak i verzije boja i materijala koje u stvarnosti nisu dostupne. Kada to nosi netko tko je toliko moćan, prvi zaključak je da sigurno ima custom made torbu koju im je napravio neki dizajner osobno zbog količine novca koji troše kod njih.

Jedan od razloga kupnje dizajnerskih komada kod većine je zasigurno aspiracija prema određenom životnom stilu. Ali je li kupovina lažnog luksuza opravdana kada već imate taj luksuz? U ovoj priči se realna situacija dosta romantizira, a kupnja takvih artikala prikazuje praktički kao pametan način uštede novca dok milijuni stoje na računu ili se investiraju u posrnulo kripto tržište. No pod koju cijenu?

RepLadies, Reddit zajednica za replike s gotovo 200.000 članova, doslovno upozorava riječima: "Svi želimo najbolje, ali imamo posla s crnim tržištem.". Iza majstorske ručne izrade, najfinije kože i predivnih kopija ambalaža krije se mračna strana. Tu ne mislim na očito kršenje zakona o žigovima i autorskim pravima, već na puno težu priču – onu ljudsku.

Institucije koje se bave ovim problemom pronašle su dokaze da su proizvođači krivotvorina često povezani trgovanjem drogom, ljudima, oružjem te pomažu u financiranju terorizma i korumpiranih režima diljem svijeta. O uvjetima u kojima slabo plaćeni radnici proizvode te artikle i načinima na koje dolaze do životinjskih koža ne moramo niti pričati. 

Ovo tržište toliko napreduje da je policija prošle godine u Kini zaustavila proizvodnju lažnih Louis Vuitton torbi koje su bile spremne za prodaju prije nego originali u službenim dućanima te su čak imale kopije NFC čipova kako bi prošle provjere autentičnosti. 

Dodatni problem su kriminalne prevare u kojima netko kupi originalnu torbu, potom kupi repliku s čipom koju zatim vrati u službeni dućan s računom i dobije novac natrag zadržavajući originalni model. 

LVMH, Prada i Cartier su zbog ovog problema udružili snage kako bi oformili jedinstveni "Blockchain konzorcij", koji bi mogao započeti novo doba certificiranja originalnih luksuznih proizvoda uz koji ni najbolje krivotvorine neće imati šanse da nekog prevare.

Budući da blockchain znači decentralizaciju, gotovo ga je nemoguće izmijeniti pa bi zajednička platforma, otvorena za sve luksuzne marke, izdavala jedinstvene kodove za pojedinačne luksuzne proizvode. Kod će potrošačima i prodavačima omogućiti praćenje svega - od autentičnosti predmeta, jamstva, povijesti vlasništva do iznimno važnog utjecaja na okoliš.

Neki treneri za business mindset savjetuju upravo kupovinu prave luksuzne torbe (kada si je možete priuštiti) kao alat za daljnji rast jer u tom trenutku si komunicirate da ste vrijedni takve razine i imate iskustvo koje je neprocjenjivo. A ako si ne možete priuštiti tako nešto, možete odabrati podržati domaće dizajnere i male proizvođače koji tako pokreću cijelu ekonomiju. Odluka je na vama.

Što mislite o lažnom luksuzu? Komentirajte nam, a za nove teme pratite GG Hype na portalu, YouTube kanalu i Instagramu