All I want is....Me

Zašto ne volim najveći božićni hit koji svi pjevaju

15. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Sigurno je u ovomu periodu čujete minimalno dva puta dnevno, a možda i više... I u vama možda budi lijepe osjećaje, ali o čemu zapravo Mariah Carey pjeva kad pjeva "All I Want For Christmas Is You".

"All I Want for Christmas Is You" božićna je pjesma američke pjevačice i kantautorice Mariah Carey. Napisala ju je i koproducirala s Walterom Afanasieffom za njezin četvrti studijski album i prvi blagdanski album "Merry Christmas" davne 1994. godine. Columbia Records objavila ga je kao vodeći singl tog albuma. Pjesma je uzvišena, ljubavna te uključuje zvona, ozbiljne back -vokale i sintesajzere. Tako su ju PR-ovci i manageri najavljivali, i doista je slična najavi. 

Po izlasku, "All I Want for Christmas Is You" bila je vrlo hvaljena, a New Yorker ju je nazvao "jednom od rijetko dostojnih modernih dodataka blagdanskom kanonu". Pjesma ostaje do sada najveći Careyjin međunarodni uspjeh, dostigavši broj jedan u brojnim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države. Čak je i 2019. pjesma bila na vrhu Billboard Hot 100, 25 godina nakon originalnog izdanja, čime je oborila nekoliko rekorda. S procijenjenom prodajom od preko 16 milijuna primjeraka, i dalje je najprodavaniji božićni singl ove glazbene dive i jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.  Prije par godina objavljeno je da je pjesma zaradila nevjerojatnih 60 milijuna dolara. Za pjesmu su prvobitno naručena dva glazbena spota. Prvi glazbeni spot sadrži zrnaste snimke Carey, njezinih pasa i obitelji u stilu kućnih filmova tijekom blagdana te samu Carey odjevenu u odijelo Djeda Mraza koji se nalazi na snježnoj planini. Careyjin tadašnji suprug Tommy Mottola pojavljuje se u cameo ulozi kao Djed Mraz, donoseći Carey dar te odlazeći na crvenim saonicama. Drugi video snimljen je u crno-bijeloj tehnici, a u njemu se nalazi Carey odjevena u stilu 1960-ih u znak počasti grupi The Ronettes, zajedno s drugim pjevačima i plesačicama. Treći glazbeni video u režiji Josepha Kahna objavljen je 2019. godine u spomen na 25. godišnjicu pjesme. Carey je pjesmu ponovno snimila kao duet s kanadskim pjevačem Justinom Bieberom za njegov album "Under the Mistletoe" iz 2011., pod nazivom "All I Want for Christmas Is You (SuperFestival!)". 

Ta, po prilici, najizvođenija božićna pjesma od devedesetih do danas, a ujedno i najiritantnija - u meni izaziva zanimljiv spektar neočekivanih emocija: bol, sažaljenje, muku i nagon za povraćanje. Povremeno entuzijazam, priznajem. Ova zanesena pjesma koja prenosi poruku da je posesivnost vrijednost per se intimnog odnosa (pažljivo i s razumijevanjem pročitajmo skromni prijevod: "sve što želim za Božić si ti!") je u najmanju ruku opasna – jer netko drugi postaje (i materijalni) poklon, dok se u pjesmi tobože oprašta od materijalnog u ime druge materijalnosti: tijela i života tog Odabranika/ice koji će postati "naš" - čitaj: naše vlasništvo. I pritom – Djed Mraz će ga spustiti niz dimnjak.


Strah od gubitka obraza kao najgori od najgorih balončića /demona u našemu ljubavnom diskursu (uvijek iznova citiram Rolanda Barthesa when it comes to love) ovom je pjesmom dodatno legitimiran. Strah kao takav je izostao, gubitak obraza je postalo sredstvo kojim se dolazi do cilja. Željeti nekoga da postane tvoj. Žrtve smo te slike imaginarne ljubavi – odnosno njezine mogućnosti. Sanjamo o delegiranju svog života u ruke drugog. Ulažemo sve u mogućnost razvoja te slike. I mislimo da su Drugi rješenje. Bilo bi važno reći ono što je već odavno rečeno – valja samog sebe poželjeti, valja se u sebe zaljubiti, valja sa sobom "prohodati", valja sebi dati ono što mislimo da želimo drugima dati. Treba taj unutarnji dijalog pokrenuti.
Ponovno se zaljubiti – u sebe. Istina je, da dok sebe ne voliš, ne možeš druge voljeti, i drugi nas neće poštovati. (Nemojte sada vi – povratiti!).


Ljubav nije jedini odgovor, a svakako nije nužno ni – točan odgovor. Ususret blagdanima (odnosno blagdanima žudnje, snatrenja, pokušaja nove empatije, pokušaja da postanemo – Mi, novi) bilo bi lijepo zapitati se – zašto želimo drugog, što želimo s njim, i u ime čega? I dati si iskrene odgovore. Sebi, ne drugima. Sugestije za misliti su: mislimo li da ćemo postati normalniji? Veseliji? Prihvaćeniji? Sigurniji? Zdraviji? Od onog trenutka u kojemu se prepustimo u polje "mi". Ja sam bio uvjeren da nas samo ljubav može spasiti, now I´m not so sure. Možda će moja mantra za kraj ove godine i početak sljedeće biti: All I want for Christmas is me.