Pregled godine

20 serija i filmova koji su nas ove godine prikovali za ekrane

28. prosinac 2022.

Fotografija: Profimedia

Iza nas je još jedna godina koja je donijela nove naslove u svijetu filmova i serija - unatoč dobrim filmskim pričama, moramo priznati da TV serije ipak prednjače s brojem naslova koji su nas oduševili i zaveli u svoj svijet. Izdvajamo 20 koji su obilježili godinu iza nas.

image

Fotografije: Profimedia

Top Gun: Maverick

image

Fotografije: Profimedia

Tom Cruise se vratio u ulozi koja ga je proslavila osamdesetih godina prošlog stoljeća - u lipnju ove godine prikazan je drugi nastavak Top Guna i postao jedan od najuspješnijih naslova godine, ujedno i najuspješniji film 61-godišnjeg glumca. Prešao je prag od zarađenih milijardu dolara pa ako još niste, pogledajte ovaj blockbuster, ako vam je do akcije i uzbuđenja. 

Trokut tuge

image

Fotografije: Profimedia

Film Rubena Östlunda gledali smo krajem ove godine, zaradio je Zlatnu Palmu u Cannesu, a glumac Zlatko Burić koji je sjajno utjelovio ruskog oligarha u filmu okitio se vrijednom nagradom EU Oscara i tako postao prvi hrvatski glumac kojem je to uspjelo. Trokut tuge je zabavna satira i kritika našeg društva te klasnih odnosa, kao i jedan od nama omiljenijih naslova ove godine. 

Ne brini draga

image

Fotografije: Profimedia

Film kojem smo se veselili zbog Harryja Stylesa, no dobili smo sjajnu izvedbu Florence Pugh koja je isprofilirala kao odlična glumica kojoj leže uloge u psihološkim trilerima i dramama. Ne brini draga svakako je jedan od naslova o kojem se najviše govorilo ove godine, pa iako mu možemo pronaći mane, njegova distopijska premisa vrijedna je gledanja. 

Whale

image

Fotografije: Profimedia

Na Filmskom Festivalu u Cannesu The Whale, odnosno Brendan Fraser, zaradio je emotivne ovacije od 6 minuta. Povratak Frasera u, kako neki kritičari smatraju, njegovoj ulozi života, priča je o introvertiranom učitelju engleskog jezika (Brendan Fraser) koji se bori s pretilošću te se iznova pokušava povezati sa svojom kćeri tinejdžericom (Sadie Sink). Ponesite i maramice u kino. 

The Good Nurse

image

Fotografije: Profimedia

Netflix je ovim filmom "pogodio" -  triler s Jessicom Chastain i Eddiejem Redmayneom snimljen je prema istinitoj priči, nije horor, no jednako je zastrašujuć. Sjajan Jessica Chastain nalazi se u ulozi Amy Loughren, noćne medicinske sestre, koja sumnja da joj je kolega s posla serijski ubojica Charles Cullen.

Sve u isto vrijeme

image

Fotografije: Profimedia

Kaotičan, jedinstven i jedan od boljih naslova u 2022. godini. Riječ je o drugom naslovu redateljskog dueta Daniels, odnosno Daniela Wonga i Daniela Scheinerta, Michelle Yeoh nalazi se u glavnoj ulozi. Film tematizira obiteljsku dinamiku i baš kao što naslov sugerira - tema mu je zapravo - sve. 

Ona je rekla

image

Fotografije: Profimedia

Carrey Mulligan i Zoe Kazan u ovoj drami igraju novinarke koje su razotkrile zlostavljača Harveyja Weinsteina. Film redateljice Marije Schrader i scenaristice Rebecce Lenkiewicz temelji se na istoimenoj knjizi iz 2019., a novinarke su 2017. godine za New York Times ispričale kako je izgledalo višegodišnje zlostavljanje i ušutkavanje žrtava. Film je u kina stigao krajem studena, a Weinstein je 20. prosinca ove godine proglašen krivim za zločine zlostavljanja i silovanja počinjene u Los Angelesu.  

Paralelne majke

image

Fotografije: Profimedia

U filmu Pedra Almodóvara, Paralelne majke, igraju Janis (Penelope Cruz) i Ana (Milena Smit) koje se zbliže tijekom boravka na odjelu rodilišta. Obje su samohrane majke i rađaju kćeri koje su zadržane na promatranju. Penelope Cruz je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji. 

The Batman

image

Fotografije: Profimedia

Izbor Roberta Pattinsona za novog Batmana podijelio je mišljenja, no glumac je ponudio izvedbu superjunaka koja se zapamtila. Puno mračniji Batman, s noir elementima, drugačiji je u dobrom smislu - sjajna je i  Zoë Kravitz u ulozi Žene mačke, a jedino što možemo zamjeriti je predugo trajanje filma. U svakom slučaju, naslov koji valja pogledati, osobito ako ste obožavatelj DC svemira. 

Elvis

image

Fotografije: Profimedia

Sjajni kostimi, glamur, scenografija koja bježi od minimalizma i naravno, priča o kralju rock‘n‘rolla sa sjajnim Austinom Butlerom u glavnoj ulozi. Uz njega nalazi se i Tom Hanks u ulozi njegova menadžera. Ovo je film koji govori i više o samom putu Elvisa, priča je to o raljama kapitalizma i rasizma u Americi te propasti koju donose. 

image

Fotografije: Profimedia

The White Lotus (sezona 2)

image

Fotografije: Profimedia

Ako vas je oduševila prva sezona ove HBO serije, još i više će vas oduševiti druga. Ovoga puta Mike White nas vodi na luksuzni resort na Siciliji, što donosi potpuni vizualni užitak ali i puno zapleta te kao i u prvoj sezoni, tragični završetak. Jedna od najboljih serija godine, a dobra vijest je što nas očekuje i treća. 

Wednesday

image

Fotografije: Profimedia

Jenna Ortega oduševila nas je u novoj ekranizaciji omiljene mračne obitelji Addams. U prvom planu je tinejdžerica Wednesday Addams koja se snalazi u Nevermore akademiji, pritom je uhvaćena u misteriju neriješenih ubojstava i svojih novootkrivenih nadnaravnih moći. Gotovo u jednom dahu smo pogledati prvu sezonu serije koja je postala najgledanija Netflixova serija na ovom streaming servisu. 

The Bear

image

Fotografije: Profimedia

Jedna od serija s gastronomskom tematikom o kojoj se ove godine puno pričalo na društvenim mrežama. Radnja se vrti oko mladog i uspješnog chefa koji je radio u najboljim restoranima na svijetu, a nakon smrti brata Michaela vraća se kući i preuzima restoran koji je do tada vodio njegov preminuli brat. Radnja je dinamična, brza i dramatična i svaka nova epizoda tjera na gledanje nove. 

Zmajeva kuća

image

Fotografije: Profimedia

Nakon megauspješne serije Igra prijestolja dobili smo megauspješni prednastavak Zmajeva kuća. Serija se prikazuje na HBO-u i smještena je 200 godina prije događaja koje gledamo u Igri prijestolja. Prva sezona ima deset nastavaka, a temeljena je na knjizi Georgea R. R. Martina "Vatra i krv", koja opisuje povijest Targaryena, vladara zmajeva. 

Kruna (sezona 5)

image

Fotografije: Profimedia

Jedna od najboljih televizijskih serija ove je godine dobila petu sezonu u kojoj pratimo princezu Dianu koju je utjelovila sjajna Elizabeth Debicki. Radnja ove sezone prati situaciju na dvoru koja se odvijala tijekom 1990-ih godina - od skandaloznog razvoda do Dijanine osvetničke crne haljine. 

Stranger Things (sezona 4)

image

Fotografije: Profimedia

Četvrta sezona ZF serije na Netflixu je srušila rekorde gledanosti i držala se na vrhu najgledanijih sve do dolaska serije Wednesday koja je stigla krajem godine. Četvrta sezona, usuđujemo se reći, najbolja je do sada, a do sljedeće pete čekamo sve do 2025. godine... Do tada, predlažemo ponovno gledanje svih sezona. 

Ozark (sezona 4)

image

Fotografije: Profimedia

Hit serija Ozark na streaming servis Netflix stigla je 2017. godine s Jasonom Batemanom i Laurom Linney u glavnim ulogama Martyja i Wendy. Ove godine prikazana je finalna sezona - i to nakon dvije godine iščekivanja. 

Peaky Blinders (sezona 6)

image

Fotografije: Profimedia

Dugo smo čekali na veliko finale Peaky Blindersa i dobili smo donekle - nedovršeno finale. Obožavatelji su dobili tračak nade o filmu koji bi trebao u potpunosti završiti priču o Tommyju Shelbyju, a finalna sezona u svakom je slučaju bila na visokoj razini kao i prethodne te je ponudila dobru dozu akcije i neočekivanih preobrata. 

After Life (sezona 3)

image

Fotografije: Profimedia

Treća i posljednja sezona ove serije prikazana je ove godine - Ricky Gervais odlučio je stati "na vrijeme", jer kako je sam rekao, ne vidi smisao daljnjeg razvijanja likova niti priče koja je s ovom sezonom postala smislena cjelina. Serija koja nas uči o tugovanju, životu i kojoj ćemo se rado vraćati. 

Poroci Tokija

image

Fotografije: Profimedia

Priča je smještena na kraj devedesetih godina u Tokio te prati američkog kriminalističkog novinara koji se upliće u mutne poslove japanskog podzemlja. Serija je ove godine stigla na HBO, produkcija je sjajna, a već sam trailer daje naslutiti da je riječ o napetoj i uzbudljivoj seriji.