Pisanice, cvijeće i dekica?

3 prijedloga za sasvim posebno uređenje blagdanskog stola - ili piknika

02. travanj 2021.
Fotografije: Privatni albumi 
Nikolina Krznar
Nikolina Krznar

Ako još niste odlučili kako ćete urediti svoj uskrsni stol, donosimo tri prijedloga - od minimalističkog, preko onog koji spaja country i skandinavsku estetiku pa sve do super ideje - uskrsnog piknika.

Minimalizam by Olivin 

Antonela Gaura s profila @Olivin predlaže minimalističku verziju blagdanskog stola u kojoj nema mnogo dekoracija, već stolom dominira aranžman - ukrašen jajima jednostavnog, ali elegantnog izgleda. 

"Manje je više! Za postizanje elegantnog, opuštajućeg i svježeg izgleda vašeg uskrsnog stola odaberite zemljane ili pastelne boje. Nema potrebe za pretrpavanjem stola dekoracijama: u vašu najdražu vazu stavite grane procvale trešnje, žute vrbe ili cica mace kao centralni aranžman stola. Dodatno ih ukrasite tako što na grane objesite zanimljiva jaja s teksturom", govori nam Antonela i otkriva kako te jednostavne, ali vrlo dekorativne ukrase možete sami napraviti - treba vam samo akrilna boja po želji i prašak za pecivo.  

Za minimalistički stol odaberite tanjure u neutralnim nijansama, jednostavnih linija, a naglasak možete staviti na crni pribor za jelo ili druge detalje poput crnih svijećnjaka, koji će obogatiti vaš stol. Antonela predlaže i kristalne čaše sa zlatnim rubom te čaše za vino, koje svakom stolu daju dozu svečanosti i elegancije, a možete odbaciti pravila "urednosti" i stolnjak opušteno rasporediti po sredini stola - i sve je spremno za serviranje uskrsnih delicija! 

Skandi meets country by Marija i Ivona 

Želite raskošan stol koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a ne zahtijeva ni veće troškove? Predlažemo vam stol koji su osmislile Marija (@miimavintage)  i Ivona (@my_easy_country_living), čije se estetike inače razlikuju, ali ovog puta su Marijin skandinavski i pročišćeni te Ivonin country stil našli zajednički jezik. Najvažniju ulogu u njihovoj dekoraciji ima cvijeće. 

"Što je stol bez cvijeća? Odaberite bilo koje proljetnice, mi smo se odlučile za lukovice koje nismo smjestile u teglice, već na etažer, pod stakleno zvono i u košaru, što je pridonijelo neobaveznom i ležernom dojmu", objašnjavaju nam i dodaju kako je, naravno, za blagdan neizostavno lijepo posuđe. One su odabrale tanjure nepravilnog oblika koji podsjećaju na ručni rad, a dozu glama dodale su sa zlatnim beštekom. 

Od uskrsnih motiva odabrale su jaja i kolačiće u obliku zečića te preporučile da se ne pretjeruje sa simbolima Uskrsa jer će se stvoriti pretrpan "look". 

"Jaja nismo bojale,već su prirodne boje, a nekoliko smo prokuhale u octu kako bi postigle kontrast. Par prepeličjih jaja, pokoje perce i tek prolistana grana ovješena iznad stola, poslužila je za onaj završni "touch", objašnjavaju nam Marija i Ivona i preporučuju da, ako imate terasu ili balkon - i ako vremenske prilike to dopuste - stol smjestite vani. 

Što kažete na piknik? by @krameraj

Jeste li kad pomislili koliko bi idealno bilo da za Uskrs pripremite piknik? S ovim nas je prijedlogom oduševila Maja Kranjec s profila @krameraj, osobito jer je u ovo vrijeme priroda - pa i onaj mali zeleni kutak u dvorištu - čista slika savršenstva.

"Budući da se još uvijek ne smijemo okupljati u većem broju u zatvorenom prostoru, piknik je idealno rješenje za druženje s najdražima. Pronađite neko predivno mjesto u prirodi, dekicu ili prekrivač smjestite u sjeni stabla i ponesite nekoliko udobnih jastuka za ugodnije sjedenje i odmaranje nakon jela. Nemojte brinuti ako nemate neku posebnu piknik košaru i opremu koja ide uz to. Sav pribor i hranu ponesite u starom drvenom sanduku ili košari. Uskrsni obrok ne može proći bez pisanica i ukusne pince pa neka i one imaju posebno mjesto na vašem pikniku", savjetuje nam Maja te preporučuje da umjesto plastičnih tanjura i pribora, ponesemo keramičke i pravi pribor za jelo te papirnate salvete zamijenimo platnenim ubrusima. Osim što je ekološki, dat će i pikniku onaj idealni štih. 

"Preselite svoja najdraža jela i tradicije s uskrsnog stola u prirodu i stvarajte neke nove običaje i uspomene", savjetuje Maja, a nama preostaje samo da navijamo za sunčanu nedjelju.