Osvježenje

3 trenda u interijerima koje ćemo rado isprobati ove godine

12. svibanj 2021.
Fotografija: Profimedia

Kako napraviti mirnu oazu u svom domu prateći aktualne trendove? Evo nekoliko ideja za one željne promjene.

Vrijeme ostanka doma još nije prošlo, a iako smo u posljednjih godinu dana isprobali mnoge trendove u interijerima, još nam nije dovoljno novih ideja. Kako se način života mijenjao, tako su nastajali trendovi koji su sve češći u našim Instagram feedovima. Za proljeće i ljeto dolaze i neki trendovi, a neki se vraćaju. Izabrali smo najzanimljivije koje bismo rado implementirali u svoj dom. 

Mirni kutak

Već više od godinu dana jasno nam je da je open space dio prošlosti, barem što se tiče ureda. No, trend se sad proširio i na domove, odnosno privatne stambene prostore. Dok je prije otvoreni plan bio san snova, sad se ipak više cijene mirni kutci u kojima možemo biti odvojeni od drugih. Možda vam je potreban miran dio prostorije kako biste mogli raditi ili samo želite biti sami dok čitate knjigu u miru. U praktičnom smislu, naravno da nećete početi dizati nove zidove, ali postoje drugi načini kako odvojiti dio prostorije. Tu su uvijek paravni koji mogu biti jako kreativan način odvajanja jer dolaze u različitim oblicima, bojama i uzorcima. Ovisno o načinu rasporeda i gradnje prostorije, možete implementirati zavjese sa stropa kako biste fizički odvojili svoj mirni kutak, a poslužiti vam mogu police ili čak veće biljke. Tako ćete vizualno odvojiti sobu i imat ćete dojam da ste u potpuno drugom prostoru. 

Šarena kupaonica

Prostorija koja je često zanemarena kad dođe do osvježavanja doma je kupaonica. Razlog je što je većina namještaja u njoj zapravo ugradbena i rijetko kad je imamo razloga mijenjati. No, ako planirate neke veće promjene i investicije, u trendu su boje. Od pločica u jarkim, hrabrim bojama i kombinacijama pa sve do sanitarija u boji. Ružičasti umivaonik i plava kada - ovo je trend koji se vraća iz 70-ih i 80-ih. Ako se osjećate avanturistički i hrabro, ovo bi mogao biti trend za vas. 

image
Kupaonica u bojama donijet će veliku promjenu
Foto: Unsplash

Boje na stropu

Također jedna od zanemarenih stvari u domu - stropovi. Najčešće su bijeli jer to je najlakše i najsigurnije. Naravno da nećete obojiti strop u neku tamnu boju, pogotovo ako imate malenu sobu jer će je to vizualno smanjiti, kao i učiniti je tamnijom. No, uz nijansiranje zidova i stropa možete postići vrlo zanimljive rezultate. Primjerice, ako imate zidove u nekoj boji, strop obojite u nekoliko nijansi iste boje. Tako ćete dobiti efekt veće, svjetlije sobe. 

Dobro će funkcionirati i stropovi u blijedim, pastelnim nijansama, poput plave, zelen i ružičaste. Neće odvlačiti pažnju, ali opet će biti jedinstveni. Tako obojen strop može biti jako umirujuć. Uostalom, zamislite kišne i hladne jesenske i zimske dane u prostoriji s blijedo plavim ili ružičastim stropom - zvuči vrlo optimistično, zar ne?