#OSTAJEMDOMA

4 knjige s kojima ćete barem privremeno zaboraviti na sve 

13. ožujak 2020.
Fotografije: Getty Images
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Naš književni kritičar Srđan Sandić preporučuje četiri knjige koje će vam dati ugodnu distrakciju u ovom suludom vremenu, dok smo u sve prisilnijoj izolaciji. Preporučene knjige tu su da vas opuste, navedu na konstruktivnu kontemplaciju, ali i da vas zadive. 

Leonard Cohen - "Plamen" 

Plamen je zbirka posljednjih pjesama i odabranih zapisa Leonarda Cohena, koju je sastavio i uredio sam Cohen tijekom posljednjih mjeseci života. Knjiga sadrži opsežan izbor iz Cohenovih bilježnica, tekstove pjesama, prozne zapise i autorove ilustracije kojima se u pjesničkoj formi bavio cijeloga života, te pruža dosad najdublji uvid u život i um jedinstvenog umjetnika i mislioca.( Vuković & Runjić, 2019.)

Czesław Miłosz - Poezija

Izbor poezije velikog poljskog pjesnika, esejista, prozaika i prevoditelja koji je 1980. dobio Nobelovu nagradu za književnost. U izdanju na 350 stranica, u izboru i prijevodu Pere Mioča, obuhvaćen je probir iz djela od 1930. do 1994., Usputni psić (izbor, 1997.), te zbirke poezije "To" (2000.), "Drugi prostor" (2003.) i "Posljednje pjesme". ( Vuković & Runjić,2019.)

Esther Perel - "Parovi u zatočeništvu: Pomirba erotskog i intimnog"

Moderni nam romantični odnosi obećavaju donijeti sve – cjeloživotno zajedništvo, prisnost i erotsku žudnju. Danas od jedne osobe očekujemo da nam pruži ono za što je nekoć bilo potrebno cijelo selo: osjećaj ukorijenjenosti, značaja i kontinuiteta. No stvarnost je takva da je teško željeti ono što već imamo, te se naša težnja za ostvarivanjem sigurne ljubavi sukobljava s potragom za strašću. A prečesto baš ono što je potaknulo vezu – požuda – postaje ključan sastojak koji nam na duge staze nedostaje. Teško je stvarati uzbuđenje, iščekivanje i požudu s istom osobom od koje tražimo utjehu i stabilnost, no nipošto nije nemoguće. Perel piše o erotizmu i poetici seksa, o prirodi erotske žudnje i njezinim pratećim dilemama, te na lucidan i angažiran način postavlja pitanja na koja nije moguće jednostavno odgovoriti. Kad nekoga volite, kakav je to osjećaj? (Vorto Palabra,2019.)

Autobiografija Martina Luthera Kinga

Autobiografija nam donosi velikana 20. stoljeća, čovjeka čije nam se misli i djela o najvažnijim pitanjima našeg društva obraćaju jasno, produhovljeno i sa žarom, i dalje živo nadahnjujući u nama želje, nade i snove. Ispričan njegovim vlastitim riječima, koje je povjesničar dr. Clayborne Carson godinama skupljao u obimnoj dokumentaciji, govorima, predavanjima, propovijedima, intervjuima, radio i televizijskim snimkama, pred nama izranja jedan impresivan život. (Planetopija, 2019.)