GG interijeri

5 dizajnerskih rješenja za kupaonice budućnosti

13. svibanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Promo
Ines Madunić
Ines Madunić

Salone di Mobile ove se godine nije održao, ali pronašli smo komade koji su se trebali predstaviti u odjelu kupaonica. Jednostavnost linija i napredna tehnologija odlike su kupaonica budućnosti, a ovo su proizvodi koji se već mogu kupiti.

Svake dvije godine na najpoznatijem svjetskom sajmu namještaja i dizajna, milanskom Salone di Mobile, održavaju se i manji sajmovi - Salone del Bagno i Eurocucina, na kojima se predstavljaju noviteti za kupaonice i kuhinje. U tim se prostorijama najčešće primjenjuju nova tehnološka i dizajnerska rješenja pa sajmovi budu posebno zanimljivi.

Ovogodišnji je Salone di Mobile prebačen na travanj iduće godine, kad će se održati i Salone del Bagno i Eurocucina, a mi smo pronašli 5 dizajnerskih noviteta za kupaonice budućnosti koji su se svjetskoj javnosti trebali uživo pokazati u Milanu ove godine, no dizajnerski su ih studiji ipak odlučili premijerno predstaviti na svojim platformama.

Happy D.2 Plus (Duravit)

image
Osnovni oblik Happy D.2 Plus kolekcije

Slavni Sieger design studio za Duravit je osmislio sustav kupaonskog namještaja s inovativnom tehnologijom c-oblikovanja, koji zamjenjuje keramičku glazuru te garantira da se keramički umivaonik i namještaj ispod njega savršeno paralelno poklapaju, bez ikakvih udubljenja i s preciznim razmakom od 4mm. Akrilni poklopac skriva cijevi, a umivaonik karakterizira uski, ravni rub.

image
Nadogradnje poput ladica ili drugih sustava pohrane su dostupne

Osim osnovnog komada, umivaonika, dolaze i metalni stalci s držačem za ručnike, nastavci na umivaonik kao što su ladice i police i ogledalo. Happy D.2 Plus dostupan je u 11 različitih verzija - od luksuznog drva ili matiranih površina, u svijetloj ili tamnijoj varijanti.

Madre (Flaminia)

image
Jednostavnost je bila premisa kolekcije

Kolekciju Madre za Flaminiju osmislila je Angeletti Ruzza Design, a inspiracija je bila talijanska racionalistička arhitektura, koju karakteriziraju simetrija te matematička jednostavnost bez dekoracija. Kolekcija Madre tako je jednostavnih, čistih linija te je istovremeno tradicionalna i ultramoderna.

image
Dekoracija gotovo da i nema u kolekciji Madre

Code (Ardi Arredobagno)

image
Code Mono modularni je sustav

Modularnu kupaonicu Mono talijanskog proizvođača karakterizira visoka fleksibilnost i mogućnost prilagodbe svakom prostoru. Code Mono sastoji se od ploče s umivaonicima, gornje police s držačem za ručnike, donjim prostorom za pohranu i još jednom niskom komodom. Svi se komadi mogu prilagoditi prostoru koji imate na raspolaganju.

image
Druga varijanta modularne kupaonice Code

Cijela kolekcija Code sastoji se od 17 mogućih sustava, pa tako "broj 2" ima otvorenu policu i sustav za pohranu ispod umivaonika, "broj 3" ogledalo i veće ormariće, "broj 4" otvoren prostor ispod umivaonika plus ladice...

image
Code se prilagođava svakom prostoru; treća varijanta

Finishes Selection (Ritmonio)

image
Rose Gold u sjajnoj varijanti

Ova talijanska tvrtka već godinama istražuje upotrebu boja na slavinama. Ove godine predstavljaju šest novih nijansi - Rose Gold (sjajna i mat varijanta), Dark Bronze (sjajna), Black Chrome (mat) i Champagne (mat).

image
Crna mat slavina daje potpuno drugačiji dojam

Trenutno njihove slavine iz Finishes selekcije postoje u 17 različitih nijansi, a Ritmonio se odlikuje ne samo vrhunskim dizajnom i naprednom tehologijom, nego i minimalnim utjecajem svoje proizvodnje na okoliš.

Sonar (Laufen)

image
Sonar se bazira na čistim linijama

Geometrijski oblici, krajnja jednostavnost i čiste plohe odlike su kolekcije Sonar koju je za Laufen ove godine napravila Patricia Urquiola, španjolska dizajnerica. Ovo je treća generacija kolekcije Sonar, koju su prije nje oblikovali Ludovica i Roberto Palomba te Konstantin Grcic i Toan Nguyen.

image
Osim dizajna, Sonar odlikuje i tehnološka inovativnost

Sonar je izrađen od Saphirkeramik materijala, koji je Laufen patentirao, a radi se o super snažnoj keramici koja dozvoljava tanke, minimalističke linije koje su istovremeno stabilne.