gg literatura

5 potpuno različitih knjiga kojima treba dati priliku

07. kolovoz 2022.

Fotografija: Unsplash 

Ovaj put smo napravili presjek potpuno motivski i žanrovski nepovezanih knjiga - jer vjerujemo da svemu treba dati priliku - sve što čitamo nas uči i oblikuje! Katkad svjesno, katkad nesvjesno!

Knjiga može biti izvrstan prijatelj - možete samo odmarati i uživati u divnim tekstovima. Što god nam treba, knjiga može osigurati. Ne govorim to kao zaljubljenik u pisanu riječ, već kao provjereni, nekada i nenamjerni konzument. Dajte knjigama priliku, a one će zauzvrat ponuditi puno više. Prijedlog knjiga pred vama nadam se da će "za svakoga osigurati ponešto".

Tatiana Țîbuleac - Vrt od stakla (V.B.Z.)

image

Vrt od stakla (VBZ)

U najtežim godinama komunizma, u Kišinjevu 1980-ih, Ruskinja Tamara Pavlovna spašava djevojčicu Lastočku iz sirotišta. Tako počinje ovaj iznenađujuće inspirativan i bolan roman koji je nagrađen Nagradom Europske unije za književnost. Prikazan je svakodnevni život djeteta žrtve, žene i majke, sa svim njegovim okrutnostima i ljepotama, život koji se odvija na površini velikih povijesno-političkih promjena tijekom raspada SSSR-a. Roman je to o identitetu, različitosti, borbi i usudu te pronalaženju svog mjesta u svijetu, ali i roman čitave jedne ženske generacije. Nažalost, svjedočimo da se povijest uvijek iznova - ponavlja, samo mijenja lokaciju.

Ivana Božović, Biblioteka Vjeverica (Ljevak)

image

Biblioteka Vjeverica (Ljevak)

Biblioteka "Vjeverica", koja je izlazila od 1957. do kasnih devedesetih godina 20. stoljeća, tijekom nekoliko desetljeća izlaženja nametnula se kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, gotovo svi stariji od generacije 90-ih imaju poneku knjigu ako ne i cijelu biblioteku u svom vlasništvu. Znanstvenica Ivana Božović analizira je i interpretirala tekstualne, paratekstualne, poetičke i ideološke značajke Vjeverice za vrijeme njezinih troje urednika. Izvanredno je prikazan razvoj kulturnoga polja hrvatske dječje književnosti u 20. stoljeću.

Anomalija, Hervé Le Tellier (Fraktura)

image

Anomalija (Fraktura)

Nedostaje vam uzbuđenja? Kvalitetnog, neusporedivog - uzbuđenja? Možda imamo pravu priču za vas. Naime, kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom. Uh! Zbunjujuće, izazovno, i začudno - filozofično! Ovaj dobitnik najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija većinu žanrovskih barijera, dok čitatelju ispostavlja ono najvažnije pitanje: tko smo mi?

Pad Londona - China Miéville (Multimedijalni institut)

image

Pad Londona (Multimedijalni institut)

Divljanje neoliberalnog kapitalizma i njegove posljedice u Londonu: socijalna nejednakost, položaj mladih, migranata, multikulturalizam itd.,uz brojne autorove fotografije. Ako vas do sada ovakva literatura nije zanimala. pravo je vrijeme. Ovaj eksperimentalni esej tematizira na primjeru Londona i našu moguću (još vulgarniju) budućnost, ukoliko ne poduzmemo određene - značajne pomake. Kako je kritičar Nicholas Lezard i napisao: "grad je podijeljen, ali i zbijen, siromaštvo i bogatstvo bore se jedno s drugim pa se i forma teksta – odlomci koji su ili poetični ili ljutito činjenični s malo vidljivog promišljanja o strukturi i cjelokupnom redu – čini prikladnom. Ipak, pri ponovnom čitanju čini se da se ispod svega toga krije okvir." Knjiga je to koja će vam izmijeniti mnoge dosadašnje pretpostavke ali i znanja o neoliberalnoj politici.

Annie Ernaux - Godine (OceanMore)

image

Godine (OceanMore)

Volite ispovjedne i iskrene narative? Volite ˝provjerljivost˝napisanog? Volite prošireno polje književnosti - medije u kojima se događa ˝nastavak˝ literarne obrade? Imamo pravu poslasticu za vas - jedno od remek-djela autobiografske proze, jedinstvena knjiga koja donosi priču o više od šezdeset godina Francuske, koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma. Ernaux nas vraća u rat u Alžiru, a susrećemo Sartrea i de Beauvoir, Edith Piaf, Agnes Varda, vraćamo se u svibanj 1968., u doba manifesta za pravo na pobačaj, nuklearne prijetnje, pratimo napredak tehnologije, eksploziju konzumerizma, rast nezaposlenosti. Autorica je uspjela ispisati život u sasvim novoj formi autobiografije koja je istovremeno subjektivna i neosobna, privatna i kolektivna.Nakon ove knjige ćete biti, slobodno mogu reći - trajno inspirirani.